Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση δέκα κατοίκων των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεότερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Οι προσφεύγοντες, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, μεταξύ αυτών η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη.

Όπως ανέφεραν, μέσω των νομικών παραστατών τους, η απόφαση ελήφθη χωρίς να εκτιμηθεί η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά στα διατηρητέα νεότερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002).

Οι συνήγοροι της LAMDADEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου αντέτειναν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφυγή αφορά το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.