Οι μνήμες της 5ης Νοεμβρίου 2007 με την τραγική κατάληξη της αστυνομικής επιχείρησης στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, που είχε ως συνέπεια το βαρύτατο τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, θα ξυπνήσουν σήμερα σε αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Αντώνης Βιτωράκης καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες απόστρατοι πια αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου για τις τυχόν ευθύνες τους στην επιχείρηση-φιάσκο.

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης κάνει λόγο για ερασιτεχνισμό στο σχεδιασμό και την οργάνωση της επιχείρησης με συνέπεια εκτός από το Στάθη Λαζαρίδη να τραυματιστούν ακόμη δύο Ειδικοί Φρουροί.

Ακόμα αναφέρεται ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη της αστυνομικής ομάδας των 49 αστυνομικών στα επίκαιρα σημεία της περιοχής ούτε από ξηράς ούτε από αέρος, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει δεν προέβλεπε συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.

Δεκάδες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ρεθύμνου – Ηρακλείου και των ΤΑΕ είχαν λάβει μέρος σε επιχείρηση κατ’ αοίκον έρευνας σε καταζητούμενο. Το μέγεθος, όμως, της αστυνομικής δύναμης που συμμετείχε, θεωρήθηκε από κάποιους κατοίκους υπερβολικό και φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν παρανομίες που έχουν σχέση με ναρκωτικά και όπλα, αποφάσισαν να την σταματήσουν. Άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών με τραγική συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη ο οποίος ακόμα και σήμερα βρίσκεται καθηλωμένος με σοβαρά προβλήματα υγείας.