Σήμερα θα ασχοληθούμε αρκετά με τα της κυβέρνησης που τις επόμενες εβδομάδες θα κινηθεί με φόντο την απόκτηση της περίφημης επενδυτικής βαθμίδας, την οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν πια να αρνηθούν. Μάλιστα, όπως λέει ο κεντρικός Τραπεζίτης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αυτή η καλή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία δεν θα αργήσει. Ήδη μάλιστα ακούσαμε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τι είπε επ’ αυτού πριν λίγες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επενδυτική βαθμίδα θα έχει αποδοθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου και μάλλον πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση είναι πως θα γίνει η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί χρήσιμο πολυεργαλείο. Ήδη έχουν εισρεύσει πόροι ύψους 11 δισ. ευρώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, επιθυμεί εμφανώς να αξιοποιήσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα ανάπτυξης που διαμορφώθηκε μετά τις διπλές εκλογές.

Η αγωνία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι παρά το ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, το αντίστοιχο ευρωπαϊκό δεν είναι το καλύτερο. Και όπως λέει στους συνεργάτες του, η νέα τετραετία θα κριθεί από τις κυβερνητικές επιδόσεις στους κρίσιμους τομείς της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Παιδείας, της Ενέργειας και της Ψηφιακής Αναβάθμισης. Στη Δικαιοσύνη, εκεί είναι πλέον ο Γιώργος Φλωρίδης, ετοιμάζεται, όπως λέει, να σπάσει αυγά. Στον πολύπαθο χώρο της υγείας είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με μακρά θητεία επίσης στις κυβερνήσεις Σημίτη και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργείο Παιδείας είναι ένας άλλος εκσυγχρονιστής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης που είναι διατεθειμένος να δώσει τη μάχη της μεγάλης μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλο βάρος και στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης όπου είναι υπουργός ο πολύ έμπιστός του, Θοδωρής Σκυλακάκης, και περιμένει αποτελέσματα.

Το σχέδιο για τα δεξιά της Δεξιάς

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ με το ρόλο που θα διαδραματίσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Κατά τις πληροφορίες, πέραν της εποπτείας του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, θα αναλάβει την αντιμετώπιση των κομμάτων αυτών στη Βουλή. Θα απαντά για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο τον κύκλο της απειλητικής «εναλλακτικής» Δεξιάς και θα επιχειρήσει να περιορίσει την επιρροή τους. Ο ίδιος, στις συζητήσεις του πάντως δεν θεωρεί σοβαρή την απειλή, παρά αντιμετωπίσιμη. Στέρεα άποψή του είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την αντισυστημική εκδοχή της πολιτικής.

Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη

Μερική αναστάτωση προέκυψε χθες στην Κ.Ο. της ΝΔ καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και αυτό διότι όπως σας ανέφερα πριν για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αυτά θα κάνουν μεγάλη φασαρία και το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι σκληροί δεξιοί βουλευτές της ΝΔ καθώς το ακροατήριό τους έχει παρεμφερείς θέσεις με τους σχηματισμούς αυτούς. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως θα υλοποιήσει ό,τι έχει σχεδιάσει.

Το βιβλίο του Τσίπρα

Θα κάτσει ήσυχος ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρω πως όχι. Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση του με τους καραμανλικούς αυτού που έμαθα είναι ότι δε θα ακολουθήσει τα βήματα του Κώστα Καραμανλή, αλλά δυο άλλων πρώην Πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου. Τι σημαίνει αυτό; Θα τοποθετείται στη Βουλή και δημόσια για θέματα που τον αφορούν και δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής στην εσωκομματική κουζίνα. Και όπως είπε προ ημερών στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και μου το ανέφερε ένα εξ αυτών, σκέπτεται να γράψει βιβλίο με τα όσα έζησε όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά και στην αντιπολίτευση, τόσο πριν το 2015 όσο κυρίως την περίοδο 2019-2023.

Η ΝΔ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στήριξη από τη ΝΔ θα έχουν οι νυν δήμαρχοι σε δύο σημαντικές πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δημάρχους και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα έρθουν με… τη φόρα των εθνικών εκλογών, εκεί που το κυβερνών κόμμα σάρωσε στην πράξη και όχι στα λόγια. Και επειδή δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας θα έχουν την επίσημη στήριξη για την επόμενη μέρα.

Η γερή βάση του Μπακογιάννη

Στο πρόσωπο του δημάρχου της Αθήνας, μάλιστα, η ΝΔ βλέπει και τον επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Ένα αξίωμα που θέλει και ο ίδιος ο Μπακογιάννης. Μαθαίνω πως οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου της Αθήνας είναι καλές. Ο Κώστας Μπακογιάννης, δίχως να υπάρχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρο τοπίο για το ποιους θα βρει απέναντί του, έχει μια γερή μαγιά. Η βάση του, το μπετόν αρμέ που λέμε, ξεκινάει από το 30%. Με ανοδικές τάσεις. Αυτό που ξέρω είναι πως σκοπεύει να κατέβει στη μάχη των αυτοδιοικητικών με ξεκάθαρη ατζέντα: αυτοκριτική εκεί που χρειάζεται και προτάσεις για την επόμενη μέρα. Με έντονη παρουσία στα πραγματικά… κοινωνικά δίκτυα. Στο δρόμο, στα πάρκα, στις πλατείες. Εκεί που τα παράπονα και οι χειραψίες ανήκουν σε έναν πραγματικό κόσμο.

Η κρίσιμη ΔΕΘ του Ζέρβα

Προβάδισμα έχει και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο τωρινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί να είναι και ο επόμενος, αναμένεται να πάρει το επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ. Η επερχόμενη ΔΕΘ, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι άκρως σημαντική για τον Κ. Ζέρβα. Άξιο αναφοράς και έξυπνη διαδραστική προώθηση το site thessaloniki2023.gr, με την κατάσταση κάθε έργου της πόλης, μικρού ή μεγάλου. Πάντως, στην περίπτωσή του, τα πράγματα θα είναι πιο απλά αν οι αντίπαλοί του συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του και προτάξουν το αρνητικό αφήγημα – τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το στοίχημα της Vodafone στην Ελλάδα

Ένα σημαντικό και συνάμα μεγάλο στοίχημα που σχετίζεται με το να κερδίσει έδαφος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών καλείται να πετύχει ο Χάρης Μπρουμίδης, επικεφαλής της Vodafone, μετά την συγχώνευση των Nova – Wind που έφεραν την εταιρεία του από τη δεύτερη στην τρίτη θέση της αγοράς. Κάτι που προσπαθεί να πετύχει με τη βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή πάντως το πρώτο πεντάμηνο του 2023 έκλεισε με αύξηση κατά 6% στα έσοδα και κατά 3% στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Μπρουμίδη, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους, η Vodafone Ελλάδας συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων δικτύου 5G και υποδομών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Στόχος είναι να φτάσει σε 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2026. Ως προς το δίκτυο 5G επί του παρόντος έχει επιτευχθεί η πληθυσμιακή κάλυψη 70% με στόχο η κάλυψη να φτάσει το 90% μέχρι το 2025. Η εταιρεία έχει παρουσία και σε έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, συνολικής αξίας 270 εκατ. Ευρώ. Από αυτά τα 70 εκατ. αφορούν σε ήδη υπογεγραμμένα πρότζεκτ, και τα υπόλοιπα οδεύουν προς υπογραφή.

Η προαναγγελία Βακάκη για αποπληθωρισμό

Ο πάντοτε επιδραστικός Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του ομίλου Jumbo, προέβλεψε ότι έρχεται αποπληθωρισμός σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και ότι θα μειωθούν εκ των πραγμάτων οι τιμές του. Αιτιολόγησε τη σκέψη του, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί διότι οι επιχειρήσεις θα πιεστούν από τη μείωση της κατανάλωσης, καθότι χάνουν πελάτες λόγω της ακρίβειας και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους και τις τιμές στα ράφια τους. Όπως ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Βακάκης, προσεχώς θα ισορροπήσουν όλες οι αγορές μεταξύ αυτών και τα τρόφιμα. «Δεν θα φτάσουν στα σημεία που ήταν πριν, όλα όμως θα εκλογικευτούν. Εάν δεν εκλογικευτούν δεν θα υπάρχει δυνατότητα για τον καταναλωτή να στηρίξει την κατανάλωση. Έτσι, εάν δεν πουλήσει κάποιος ένα προϊόν, η μόνη του εναλλακτική θα είναι να το πετάξει», πρόσθεσε με νόημα.

Η εκκαθάριση δίνει λύση για το Διογένης και το Αθηνών Αρένα

Μαθαίνω ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να κλείσει η διαδικασία εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του ομίλου Παπαθεοχάρη. Μετά την ολοκλήρωσή της ακίνητα που μεταξύ άλλων φιλοξενούσαν νυχτερινά κέντρα όπως το Διογένης στη Συγγρού και το Αθηνών Αρένα στην Πειραιώς θα περάσουν στην Prodea Investments. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η υπόθεση θα κλείσει το προσεχές φθινόπωρο. Οι δύο εταιρείες συμφερόντων του Ι. Παπαθεοχάρη, Δείγμα Επενδυτική Α.Ε. και Νίκη και Πολύμνια έχουν καταθέσουν τόσο η μία όσο και η άλλη συμφωνίες εξυγίανσης, διασφαλίζοντας τόσο την συναίνεση των τραπεζών όσο και την πλειονότητα της θετικής τοποθέτησης από πλευράς των πιστωτών τους.

Ρεκόρ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Διαρκώς αναδύονται το τελευταίο διάστημα στην επιφάνεια οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τίτλους που δίνουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Να μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap υπήρξε κατά τα προηγούμενα χρόνια η κοιτίδα για πολύ σημαντικά blue chips όπως Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεγειακή, Aegean Airlines, Σαράντης, Autohellas, Elval Halcor, Quest Συμμετοχών και Cenergy Holdings. Η άνοδο του Mid Cap φτάνει σήμερα στα επίπεδα του 46,32%, καταγράφοντας ρεκόρ 13ετίας, κάτι που είχε να συμβεί από την 23η Απριλίου 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την προσχώρηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα στήριξης με διάγγελμά του από το Καστελόριζο.

Το εστιατόριο του Κουτούπη στην Καρδίτσα

Το όνομα του Ανδρέα Κουτούπη ίσως το έχετε ακούσει ξανά. Είναι αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής και ελεγκτικής στο Τμήνα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με πληροφορούν ότι πρόσφατα ξεκίνησε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Καρδίτσα, τον τόπο καταγωγής του. Ο λόγος για ένα εστιατόριο για το οποίο ίδρυσε αντίστοιχη εταιρεία με την ονομασία Ανδρέας Γ. Κουτούπης Ε.Ε. Ο ίδιος έχει διατελέσει μέλος πολλών μεγάλων εταιρειών εισηγμένων και μη, με καθήκοντα συμβούλου και είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ευρύτερης εμπιστοσύνης στην αγορά.