Το κεφάλαιο «πότε θα φύγει η Ομπρέλα από το ΣΥΡΙΖΑ» θα ανοίξουμε σήμερα μετά και τη χθεσινή παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για τα περαιτέρω με το ερώτημα της διαγραφής ουσιαστικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ δεν περίμενε άλλο και έπληξε τον πιο «αδύναμο κρίκο», όπως μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει τα εσωκομματικά. Με το που ξύπνησε ο άνθρωπος, αφού ήταν και από γαμήλιο γλέντι χθες στις ΗΠΑ, αφού την προηγούμενη μέρα παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ, επικοινώνησαν από την Αθήνα και του είπαν τι έγινε στο ΣΚΑΪ με τον Τζουμάκα. «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα» ήταν ουσιαστικά η γραμμή και δόθηκε εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες. Ο Κασσελάκης με το που πήρε το πρωινό του έκανε μια ανάρτηση που εξήρε το παρελθόν του Τζουμάκα, αλλά του έδειξε την πόρτα της εξόδου.

Χαμός εσωκομματικά

Αυτή η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη άναψε φωτιές εσωκομματικά καθώς είναι αντικαταστατική. Άλλα λέει το καταστατικό και άλλα γίνονται, αλλά ποιος νοιάζεται. Το θέμα ήταν να περάσει το μήνυμα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται με πυγμή. Γι’ αυτό και επελέγη ο Στέφανος Τζουμάκας να θυσιαστεί, αν και τυπικά πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε ασχοληθεί με άλλες σοβαρότερες υποθέσεις όπως του επεισοδίου μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παναγιώτη Ρήγα το βράδυ των βουλευτικών εκλογών. Θα περάσει όμως η γραμμή του Κασσελάκη για διαγραφή από την Επιτροπή, όπου πρόεδρος είναι ο Αντώνης Κοτσακάς αν και δεν είναι της ηγετικής ομάδας.

Έρχονται καρατομήσεις

Αυτό που έμαθα όμως χθες είναι ότι μετά την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Στέφανο Τζουμάκα έρχονται και άλλες παρόμοιες κινήσεις. Και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει παρόμοιες κινήσεις, κάτι που θα μεγεθύνει το χάσμα στο εσωτερικό του κόμματος. Θα δούμε πως θα κινηθούν όσοι είναι στα κάγκελα κατά της νέας ηγεσίας. Ήδη χθες μετά την απόφαση για τον Τζουμάκα πολλοί της Ομπρέλας ήταν σε ανοικτή γραμμή για να δουν τι θα κάνουν. Ο Νίκος Φίλης εκεί που δεν ήθελε να ακούσει για Πασόκους πήρε το μέρος του Τζουμάκα, ενώ σκληρός ήταν και ο Πάνος Σκουρλέτης. Οσο για τον Τζουμάκα μίλησε για αντιδημοκρατική εκτροπή και συνομίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Οι αποχωρήσεις

Σε αυτό το κλίμα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ ήδη αποχωρήσει ο δεύτερος επιλαχών βουλευτής Χανίων Γιώργος Πετράκης. Όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης -εδώ φαίνεται πολλοί της Ομπρέλας να το θέλουν, αλλά οι 6+6 θα παραμείνουν στο κόμμα με στάση επικριτική- θα δοκιμαστούν οι αντοχές πολλών και κυρίως θα φανεί κατά πόσο κάποιοι εννοούν όσα λένε.

Το καταστατικό

Οι του Κασσελάκη λένε ότι το καταστατικό τα προβλέπει όλα και καλώς έπραξε ο πρόεδρος του κόμματος. Ρώτησα πολύπειρο παράγοντα τι γίνεται και μου είπε: Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (Οργάνωση Μελών ΟΜ, Νομαρχιακή Επιτροπή ΝΕ Κεντρική Επιτροπή ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης: (α) αυτεπαγγέλτως, (β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό, (γ) μετά από παραπομπή από: την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία. «Επειδή ο Τζουμάκας μίλησε δημόσια και απαξίωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεγόμενα του περί “Φυτευτού” και άλλα ωραία… όπως και να λέει τα στελέχη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ως “ολιγαρχικό” και “διαπλεκόμενο”… αυτά από μόνα τους συνιστούν βαρύ παράπτωμα και κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού, με συνέπεια την σύγκλιση της επιτροπής δεοντολογίας που αυτή έπρεπε να κινήσει τις διαδικασίες και να μην εμπλακεί ο πρόεδρος» εξήγησε πολύ δυνατό στέλεχος.

Το δώρο του Καχριμάνη στον Κυριάκο

Μια εικόνα του πολιούχου των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου, ένα λεύκωμα αλλά και μια γκλίτσα από κρανιά, μαζί με… οδηγίες χρήσης έδωσε ο για μια ακόμη φορά εκλεγμένος και με υψηλό ποσοστό Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ρώτησα τι έγινε στα Γιάννινα που πήγε ο πρωθυπουργός και μου είπαν ότι ο Καχριμάνης ανέφερε πως η γκλίτσα από το πάνω μέρος χρησιμοποιείται για να πιάνει από τα πόδια όποιον πάει να φύγει και να τον τραβάει. Επίσης, γνωρίζοντας την αγάπη του πρωθυπουργού για περπάτημα στα βουνά, του είπε ότι μπορεί να ακουμπάει πάνω σε αυτή και να ξεκουράζεται. Τέλος, για όποιον δεν ακούει, η γκλίτσα γυρίζει ανάποδα και είναι εργαλείο προς γνώσιν… «Θα αξιοποιηθεί κυρίως ως προς την πρώτη και την τρίτη της χρήση», απάντησε, γελώντας, ο πρωθυπουργός που είχε άλλα σχέδια κατά νου.

Στο Κάιρο για σημαντική διάσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε το πρωί από την Ηγουμενίτσα όπου παρέστη στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, συνέχισε με το ταξίδι στο Κάιρο. Θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο πρόεδρος τη Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το στοίχημα της ΔΕΗ με τον Κωτσόβολο

Μία μεγάλη ευκαιρία να καταστεί μία απολύτως υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση τα επόμενα χρόνια αποτελεί για τη ΔΕΗ το ενδεχόμενο απόκτησης του Κωτσόβολου. Ο όμιλος που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαδικασία έχοντας καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών θα καταφέρει και κάτι άλλο, εφόσον γύρει η πλάστιγγα προς το μέρος του. Γιατί θα έχει την δυνατότητα να διαθέτει και δικά του προϊόντα με τη μορφή shop in shop στα καταστήματα της Κωτσόβολος. Το σχήμα αυτό εφόσον ολοκληρωθεί δεν θα είναι κάτι ξένο για τα ελληνικά δεδομένα. Να σας θυμίσω πως ο ΟΤΕ εξαγόρασε πριν από μερικά χρόνια τα καταστήματα Γερμανός, δημιουργώντας τότε ένα πρωτόγνωρο επιχειρηματικό σχήμα για τα ελληνικά δεδομένα, συνδυάζοντας τις υπηρεσίες με τον κλάδο της λιανικής. Ακούγεται πάντως τελευταία ότι η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση είναι εκ των φαβορί στην κούρσα για τον Κωτσόβολο. Μία κούρσα όπου συμμετέχουν ο όμιλος Quest και ο όμιλος Μαρινάκη εκτός από τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας στη χώρα. Ίδωμεν…

Πόσα τζιράρει κάθε μέρα η Αττική Οδός

Έσοδα που αγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα μαθαίνω από αρκετά καλά πληροφορημένες πηγές, ότι βάζει από την είσπραξη του κομίστρου διοδίων η Αττική Οδός. Το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό προκύπτει από τις περίπου 315.000 διελεύσεις αυτοκινήτων που καθημερινά διέρχονται των διοδίων σε όλο το φάσμα της Αττικής όπου υφίσταται είσοδος του αυτοκινητοδρόμου. Την ίδια στιγμή αυτό που έμαθα είναι ότι πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή μισθών στους εργαζομένους της. Ο μέσος καθαρός μισθός μετά τις κρατήσεις για έναν υπάλληλο διοδίων ανέρχεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος ήταν κάτω από το «χιλιάρικο». Σε αυτό το ποσό προστίθεται και ένα ποσό μέσω διατακτικών για τρόφιμα μέσω σούπερ μάρκετ.

Μπαίνει τέλος στην περιπέτεια των 310 εκατομμυρίων

Μετά από δύο προδικαστικές προσφυγές κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν ενδιαφέρον για το έργο των 310 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, τμήματος της Ιονίας Οδού, φαίνεται ότι τα πράγματα λαμβάνουν αίσιο τέλος. Στο τέλος Νοεμβρίου εξαντλείται η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους και όπως μου λένε άνθρωποι της πιάτσας δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια στη διαδικασία. Πολύ σύντομα λοιπόν θα ξέρουμε ποιος θα αναλάβει το περιπετειώδες έργο, το οποίο πέρασε από πολλά κύματα, ενώ ο διαγωνισμός διακόπηκε πριν να φτάσουμε στην τελική ευθεία όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν πουλάνε

Με αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν μιλάνε, μου περιέγραψε άνθρωπος της αγοράς το πώς κινείται το ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο. Οι μεγάλες αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My market δε φαίνονται διατεθειμένες να πουληθούν η μία στην άλλη, δημιουργώντας μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Και αυτό μου το έκανε ξεκάθαρο ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, επισημαίνοντας πως η όποια συγκέντρωση δυνάμεων στα χέρια των λίγων και μεγάλων θα επέρχεται σταδιακά μέσα από τη συρρίκνωση των μικρότερων επιχειρήσεων-αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα φέρει κέρδη λόγω… ενέργειας

Μετά το «δύσκολο» 2022 η ΑΒ Βασιλόπουλος ετοιμάζεται να επανέλθει σε κερδοφόρα αποτελέσματα φέτος. Ο κύριος λόγος για την επιστροφή σε κέρδη για μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στη χώρα, έγκειται στη μείωση του κόστους ενέργειας. Πέρσι, το κόστος ενέργειας που πλήρωσε η επιχείρηση για καταστήματα και εγκαταστάσεις άγγιξε τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στο Ισραήλ, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένο το 2023 και το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψουν τα χαμόγελα στη διοίκηση της επιχείρησης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber