Να αφήσει πίσω την συζήτηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά του δεύτερου γύρου που είχε αρνητικά αποτελέσματα, θέλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όπως έμαθα από τις συζητήσεις στο επιτελείο του, η γραμμή είναι «πάμε παρακάτω». Τι σημαίνει αυτό; Κρατάει το μήνυμα των εκλογών αλλά και θέλει ν’ αλλάξει την ατζέντα. Η επικαιρότητα τρέχει εξάλλου και μην ξεχνάμε πως είναι αυτή που διαμορφώνει τις καθημερινές εξελίξεις.

Διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή ανασχηματισμός

Τι σημαίνει, όμως, η φράση του πρωθυπουργού «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη»; Ρώτησα και μου είπαν ότι έρχονται αλλαγές. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ανασχηματισμός, σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος. Κάποιοι υποστηρίζουν έως τον Προϋπολογισμό – ίσως και νωρίτερα. Αυτό όμως που μου είπαν, είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλά παράπονα από υπουργούς λόγω της άστοχης εμπλοκής τους στις εκλογές.

Στο κόκκινο

Υπήρχαν υπουργοί που την προεκλογική περίοδο, όχι μόνο δεν τα πήγαν καλά, αλλά έμπλεξαν περισσότερο την κατάσταση. Τα χτυπήματα προς τη ΝΔ ήταν απανωτά και γι’ αυτό υπήρξε ενόχληση από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Κάποια στιγμή έμαθα υπήρξε η εισήγηση για καρατομήσεις, αλλά κυριάρχησε η άποψη, «ας το αφήσουμε για τώρα γιατί θα τα κάνουμε χειρότερα και εξάλλου θα έρθει σύντομα ανασχηματισμός». Και εκεί σφύριξε λήξη.

Χαλαροί στο Μαξίμου

Η ήττα της Αθήνας κλόνισε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αξιόπιστες πηγές μου είπαν ότι δεν τρελάθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι ότι δεν τους πείραξε, αλλά δεν τρελάθηκαν κιόλας. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση για το Δήμο Αθηναίων, αλλά κυρίως για άλλες περιοχές, όπως π.χ. η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή που ηττήθηκε από τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και μάλιστα έλεγε ότι δεν τον στήριξαν όπως ανέμενε και ήταν ψυχρολουσία για τον ίδιο. Με τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν στο δεύτερο γύρο υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού όλοι ήταν αντάρτες, πλην του Δημήτρη Πτωχού στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Τι θα γίνει; Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με όλους τους νέους περιφερειάρχες για να χαράξει την κοινή επόμενη μέρα. Η αρχή γίνεται σήμερα με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Το έντονο παρασκήνιο στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Μπορεί η τύχη της περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη από την ΝΔ, καθώς είχαν μετρήσει δυνάμεις και έβλεπαν ότι ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής είχε σημαντικά ερείσματα στην τοπική κοινωνία, όπως και αποδείχθηκε στην πράξη με την επικράτησή του, ωστόσο είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Όπως έμαθα, είχε γίνει βολιδοσκόπηση από τους επιτελείς της Πειραιώς και στη δήμαρχο του νησιού των Φαιάκων, Μερόπη Υδραίου να αφήσει το δημαρχιακό θώκο και να κατέβει υποψήφια περιφερειάρχης, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε επικαλούμενη το έργο που έχει να συνεχίσει στο Δήμο, ωστόσο τελικά ούτε αυτό θα καταφέρει, καθώς την 1η Ιανουαρίου 2024 αναλαμβάνει ο Στέφανος Πουλημένος ο οποίος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή. Πρόταση όμως είχε γίνει και στην Άντζελα Γκερέκου γνωστή ηθοποιό και πρόεδρο του ΕΟΤ, η οποία -όπως λένε- θα «κάλπαζε» στην περιφέρεια, ωστόσο και εκείνη αρνήθηκε επικαλούμενη προσωπικούς λόγους που δεν της επιτρέπουν να εγκαταλείψει την έδρα της στην Αθήνα. Η «μάχη» τελικά για την «εκλεκτή» της ΝΔ χάθηκε, ωστόσο όπως λένε ο Γιάννης Τρεπεκλής προέρχεται από τους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης και σίγουρα θα βρεθεί σύντομα σημείο συνεπαφής, καθώς μπροστά στην αναπτυξιακή πρόοδο των Ιονίων Νήσων οι γκρίνιες μένουν στην άκρη.

Κουίζ

Υπάρχει ένας ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που ήταν απόλυτα ενοχλημένος με την επικράτηση του Κώστα Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο και του Γιώργου Αμανατίδη στη Δυτική Μακεδονία, τους δύο «αντάρτες» της ΝΔ που έκοψαν το νήμα τη δεύτερη Κυριακή; «Εδώ μιλάμε για ακραίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό» έλεγε, δείχνοντας τον εκνευρισμό του.

Πώς ερμηνεύει ο Τασούλας το αποτέλεσμα των εκλογών

Την ίδια ώρα, μόνο ικανοποιημένος δεν ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που ανέφερε και ο ίδιος σε ένα από τα «πηγαδάκια» που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τώρα που ανάρρωσε από τον κορονοϊό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από τις 6 περιφέρειες που κρίθηκαν στον β’ γύρο η Νέα Δημοκρατία πήρε μονάχα τη μια, αυτή της Πελοποννήσου, κι αυτό γιατί ο Δημήτρης Πτωχός που κέρδισε «είχε αρκετό λίπος» να κάψει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ήτοι είχε μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του Πέτρο Τατούλη (στον πρώτο γύρο ο Πτωχός είχε λάβει 42,61% και ο πάλαι ποτέ βουλευτής της ΝΔ 31,86%). «Δεν είδατε τι έγινε; Παντού πολεμούσε ένας (ο έχων το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα) με όλους τους άλλους που συνασπίστηκαν εναντίον του» όπως είπε. Εκτίμησε επίσης πως εάν ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν είχε εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής από τον α’ γύρο, μπορεί ο Κώστας Μπακογιάννης να μην έχανε τον δήμο Αθηναίων. Βάσει της ανάλυσής του, οι ψηφοφόροι της ΝΔ που μένουν στην πρωτεύουσα προσήλθαν στον πρώτο γύρο, αλλά όχι στον δεύτερο, καθώς είχε εκλεγεί περιφερειάρχης και δεν προσήλθαν για να στηρίξουν και τον μέχρι σήμερα δήμαρχο, πιστεύοντας πως ούτως ή άλλως θα κέρδιζε.

Τα εσωκομματικά συστήματα

Θα γυρίσω λίγο τώρα στα του Δήμου Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης ακόμα να συνειδητοποιήσει την ήττα του και λογικό είναι. Νωρίς ακόμα. Από εκεί και πέρα όμως πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο για το ποιοι δεν τον στήριξαν και ποιοι χάρηκαν που δεν εξελέγη. Καραμανλικοί, Σαμαρικοί και κάποιοι Μητσοτακικοί, ενώ πέρα από το αντικυβερνητικό μπλοκ δυνάμεων που συνασπίστηκε σε ένα ετερόκλητο μέτωπο στο Δήμο Αθηναίων, υπήρξαν και κάποιες χιλιάδες νεοδημοκράτες που δεν τον στήριξαν. Και το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί.

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Κ. Μπακογιάννης;

Σε πρώτη φάση θα κλείσει εκκρεμότητες στο Δήμο Αθηναίων και παράλληλα πρέπει να καταλάβει τι έχει συμβεί και ηττήθηκε. Από εκεί και πέρα θα δει τι θα κάνει. Τα πρώτα σενάρια τον φέρνουν να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, να εκλέγεται και να μένει τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια και μετά να κατέλθει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο νόμος του Δούκα

Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Δούκας ακόμα να συνειδητοποιήσει την μεγάλη του νίκη. Πολλοί θυμήθηκαν το ξεκίνημά του. Ήταν στις αρχές του 2021, όταν η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, του ανέθεσε να συντάξει πρόταση νόμου. Ήταν σύμβουλος επί των θεμάτων της ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΜΠ. Το σχέδιο νόμου ήταν τόσο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς πρότεινε μέχρι και τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή Μάλιστα, για όσους δεν ξέρουν και είναι πολλοί, αυτό το κείμενο, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αν και έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές και ψηφίστηκε.

Ποια η σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η νίκη των προοδευτικών συνδυασμών σε πάρα πολλούς δήμους δημιουργεί νέα δεδομένα και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που είπε, «όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή». Με τη δήλωση αυτή τροφοδοτήθηκε, και πάλι, μια συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτή τη φορά όμως σε μια συγκυρία με νέα χαρακτηριστικά. Ο Γ. Παπανδρέου εμμένει στην πάγια άποψή του, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δε δείχνει να έχει διάθεση προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει προσηλωμένος στη γραμμή της αντικατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, η Κουμουνδούρου, με το μήνυμα, «ο κύκλος της ήττας έκλεισε» και την εκτίμηση πως η «αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρίχνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ με την εξής αναφορά που έχει και στοιχεία κριτικής για την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία διαχωρίζουν από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. «Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής». Τι σημαίνει αυτό; Θα συνεχιστούν τα καλέσματα, αλλά θα θυμίζει το τραγούδι: «το προσκλητήριο που μου έπεσε από τα χέρια».

Τα δύο τηλεφωνήματα

Να μείνουμε λίγο παραπάνω στο ΠΑΣΟΚ. Μιλούσα χθες με μια καλή πηγή του κόμματος, άνθρωπο μέσα στα πράγματα – της πιάτσας. Μου έλεγε πως πριν τις εκλογές, είχε δύο ανοιχτές υποθέσεις και χρειάστηκε να πάρει δύο τηλέφωνα, ένα επιχειρηματικού περιεχομένου και ένα εκκλησιαστικού. Ούτε η πλευρά του επιχειρηματία απάντησε στην κλήση του, ούτε ο άνθρωπος του Θεού. Την Κυριακή το βράδυ κι όταν τα αποτελέσματα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει, χτύπησε δύο φορές το τηλέφωνό του, με μικρή διαφορά ώρας. Προβλέψιμη η απάντηση. Ναι, ήταν ο επιχειρηματίας και παράγοντας της εκκλησίας.

Αποθέωση από τον αντίπαλο

Αποθεώθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης όταν το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα. Άνθρωπός μου που ήταν εκεί, μου έλεγε πως η υποδοχή ήταν τόσο θερμή που αμφιβάλει πως έχει ζήσει τέτοιες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά έσοδα 3,3 δισ. έως το 2026 φέρνει το Ελληνικό

Στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα από τις αναπτύξεις στο Ελληνικό έως και το 2026, όπως προκύπτει από την επίσημη εταιρική παρουσίαση του Οκτωβρίου από πλευράς Lamda Development. Να σας θυμίσω εδώ ότι η συνολική αξιοποιήσιμη έκταση στο Πάρκο του Ελληνικού ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και η συνολική δομημένη επιφάνεια θα είναι 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου θα αναπτυχθούν με βάση τον σχεδιασμό της Lamda, 1.500 κτιριακές μονάδες, ενώ στη δεύτερη φάση, όπου αναμένεται να υλοποιηθεί το κυρίως οικιστικό μέρος της ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν 8.000 μονάδες. Έως και τον Σεπτέμβριο τα προσύμφωνα που είχε υπογράψει η Lamda στο Ελληνικό για εμπορικούς χώρους, ανέρχονταν στο 57% της συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall και ενώ ο στόχος έως το τέλος του έτους είναι το 70%. Αντίστοιχα στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria είχαν υπογραφεί προσύμφωνα για το 36% της συνολικής διαθέσιμης προς μίσθωση επιφάνειας.

Νέα σελίδα για τις τράπεζες: Σειρά για Εθνική και Πειραιώς

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 1,4% της Eurobank που είχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κατοχή του και την επαναγορά του από την τράπεζα, σειρά τώρα έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς, όπου τα ποσοστά του ΤΧΣ είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ ελέγχει το 40% της Εθνικής και το 27% της Πειραιώς. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος και τυπικά σε μία διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θυμίζουμε ότι στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης με το PSI του 2012 (αναχρηματοδότηση με ιδιωτικά κεφάλαια) και την επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που οδήγησε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος το 2013 όπου στην περίπτωση της πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με κεφάλαια του ΤΧΣ. Να θυμίσουμε ότι ανακεφαλαιοποιήσεις που ακολούθησαν για τη Eurobank, το 2014 και 2015, κατά τις οποίες η τράπεζα άντλησε αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, με κεντρικό επενδυτή την Fairfax του μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, ο οποίος έως και σήμερα είναι βασικός μέτοχος της Τράπεζας.

«Φιλέτο» 28,65 εκατομμυρίων με μισθωτές Σκλαβενίτη και Public

Ένα από τα πιο «ακριβά» και σημαντικά ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα που αυτή την περίοδο βγαίνουν προς πώληση στην αγορά, είναι αυτό που διαθέτει η doValue, μέσω της πλατφόρμας Altamira Properties. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με συνολική επιφάνεια δόμησης 11.678 τετραγωνικών μέτρων στην Αργυρούπολη, όπου μεταξύ άλλων μισθώνουν καταστήματα η Public αλλά και ο Σκλαβενίτης. Το εμπορικό κέντρο προσφέρει όπως φαίνεται σημαντικές υπεραξίες και λόγω της εγγύτητας που παρουσιάζει στο project του Ελληνικού και αναμένεται να προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές.

Μητσοτάκης – Γουάτσα ετοιμάζονται για «Αστέρια»

Στους παρόντες στα μεγάλα εγκαίνια της πολυστελέστερης ξενοδοχειακής μονάδας στα Αστέρια της Γλυφάδας, θα βρίσκονται τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος είναι κύριος μέτοχος στη Eurobank αλλά και στη Grivalia Hospitality, στην οποία ανήκει το συγκρότημα των Αστεριών. Η επένδυση ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν θα λειτουργήσει το υπερπολυτελές One & Only Aesthesis, το πολλά υποσχόμενο ξενοδοχειακό θέρετρο διεθνούς κύρους και βεληνεκούς. Η τιμή ενοικίασης στις βίλες του συγκροτήματος για μία ημέρα αγγίζει τα 35.000 ευρώ, ενώ για τα πιο οικονομικά καταλύματα η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 7.500 ευρώ, ενώ μεσολαβούν και άλλες τιμές ανάμεσα στα δύο άκρα και με βάση τον τύπο του εκάστοτε χώρου διαμονής.

Στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και η JTI

Να τοποθετηθεί απέναντι στην PMI, που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Παπαστράτος, έρχεται η JTI, ο έτερος μεγάλος παίκτης στα καπνικά προϊόντα παγκοσμίως. Μάλιστα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η παρουσίαση των συγκεκριμένων προϊόντων με την έλευση του Βασίλη Βωβού, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου – Chief Financial Officer της JTI παγκοσμίως. Η JTI επεκτείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει και τα συγκεκριμένα προϊόντα.