Σήμερα η στήλη, κλείνοντας την προεκλογική περίοδο για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει παρασκήνιο για τις κάλπες της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα εύσημα στον Κώστα Μπακογιάννη για την παρουσία του στο προχθεσινό ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα. Δεν ήταν μια τυπική στάση ενός θείου προς τον ανιψιό, αλλά όπως μου είπαν άνθρωποι από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πίστευε και το είπε και μάλιστα του το ανέφερε, όπως μου σφύριξαν, και στην κοινή τους βόλτα στην πλατεία Βικτωρίας και πέριξ. Ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού για να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων ενόψει του δεύτερου γύρου καθώς έχουν συνασπιστεί πολλοί εναντίον του.

Οι επαφές Δούκα

Στο πλαίσιο αυτό έμαθα ότι ο Χ. Δούκας πέρα από τις επαφές που έκανε με τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε και με άλλους χώρους, πλην της ακροδεξιάς. Γι’ αυτό και ήταν φυσιολογική εξέλιξη, όπως μου είπαν, να δώσει γραμμή για στήριξη στο δεύτερο γύρο η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο Δήμο Αθηναίων υπό τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη. Εξάλλου και ο Χάρης Δούκας έκλεισε το μάτι σε διάφορα ευαίσθητα θέματα για την Αριστερά, όπως π.χ. για τις κάμερες που είπε δεν είναι προτεραιότητα στο ντιμπέιτ. Από εκεί και πέρα, ουδεμία επαφή ουσίας έγινε με το ΚΚΕ που είναι στη γραμμή της μη στήριξης του Χ. Δούκα.

Χέρι-χέρι με τον Πτωχό

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η Αθήνα θα παραμείνει στα χέρια της ΝΔ, δηλαδή στον Κώστα Μπακογιάννη. Και ως εκ τούτου, έχει δοθεί εντολή να τρέξουν τις τελευταίες ώρες όλο και πιο πολύ τα στελέχη της Αθήνας για την κρίσιμη μάχη του Δήμου Αθηναίων. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καίγεται κυριολεκτικά να κερδίσει και τις υπόλοιπες περιφέρειες την Κυριακή αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι περιφέρειες βέβαια έχουν και την πιο πολιτική σημασία και μια από αυτές είναι και η Πελοπόννησος. Ο Μητσοτάκης πήγε χθες βράδυ στην Τρίπολη, όπου μίλησε και στήριξε τον Δημήτρη Πτωχό που είναι απέναντι από τον Πέτρο Τατούλη. Με τον Δ. Πτωχό που για περίπου 1.000 ψήφους δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο, γνωρίζονται από την εποχή της πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και έχουν πολύ καλή σχέση. Μετά τις ομιλίες τους, όπως έμαθα, περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης και συνομίλησαν με κατοίκους.

Μαλλιοτραβήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή που στη ΝΔ καίγονται για τις περιφέρειες και το πολιτικό ταμείο που θα κάνουν το βράδυ της Κυριακής, στο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια σε επίπεδο περιφερειών και δήμων και οι πτήσεις τους είναι πολύ χαμηλές, σφάζονται: κασσελακικοί εναντίον κασσελακικών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει όπως μου λένε. Και μάλιστα, το ακραίο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε εισηγήσεις να προχωρήσει σε δημόσια καταδίκη της «λευκής απεργίας» που κάνουν κορυφαία στελέχη που αρνήθηκαν να οριστούν τομεάρχες. Πρωτοφανή πράγματα: Να καταγγείλει κάποιους πουν δεν ήθελαν πόστο!

Ο φόβος της διάσπασης

Πάντως αυτό που μου είπαν χθες είναι ότι διάχυτος είναι ο φόβος για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι εδώ και μέρες υπάρχουν προτροπές δημόσιες για διαγραφές, για καρατομήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά άλλοι προκρίνουν κινήσεις για το πως θα καρατομήσουν τον εκλεγέντα από τη βάση Κασσελάκη! Κυριολεκτικά μύλος σε σημείο που έμπειρα στελέχη της Αριστεράς μου επεσήμαναν ότι τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν.

Κόκκινο στον Πολάκη

Ρώτησα ορισμένους εκ των στελεχών που αρνήθηκαν να δεχθούν πόστο τομεάρχη γιατί επέλεξαν την λευκή απεργία. Κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν την σημερινή ηγεσία και δεν θέλουν καμία επαφή επί της ουσίας. Από την άλλη υπάρχουν και στελέχη που δεν ήθελαν με τίποτα να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη που είναι ο συντονιστής των τομεαρχών, βγάζοντας κόκκινη στον Σφακιανό πολιτικό.

Η προεδρική φρουρά

Πάντως σε πλήρη διάταξη είναι η προεδρική φρουρά που έχει βγάλει τα γιαταγάνια και απειλεί με εκκαθαρίσεις. Πχ. η γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, που πλέον είναι προστατευόμενη της νέας ηγεσίας και έχει την στήριξη της τριάδας, Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, απείλησε την εσωκομματική αντιπολίτευση με συντριβή στο συνέδριο. Το τι ακούει στα πηγαδάκια των «αντιφρονούντων» δεν λέγεται. Η ίδια δεν πτοείται όπως έμαθα. Και γιατί να στεναχωρηθεί. Πού ξανακούστηκε εξάλλου, πρόεδρος κόμματος, να της κάνει ονομαστική αναφορά για την αποτελεσματικότητα του έργου της ως μέλους της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο του ΣΕΒ. Και όντως ήταν πρωτοφανές, διότι η Θ. Τζάκρη που τον συνόδευε, ήταν μόνο υφυπουργός. «Καλά, αυτή ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα μόνο» έλεγαν πικρόχολα πολλοί και δεν είχαν άδικο. Αλλά, άλλο έμπειρο στέλεχος μου είπε, πως εάν έλεγε για στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα που έκαναν έργο, θα έπεφτε πάνω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, κ.α. που δεν τον στήριξαν!

Στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου όλες οι αρμοδιότητες του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, στον οποίο θα υπαχθούν απευθείας οι μέχρι πρότινος άτυπες διερευνητικές εντολές. Την ελληνική πλευρά δε θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει μεταβιβάσει στην πάλαι ποτέ πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον και στενή συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη (καθώς έχει διατελέσει και διπλωματική του σύμβουλος), όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες και στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί και τις συζητήσεις με την γείτονα χώρα. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι με ΦΕΚ η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου έχει αναλάβει την Α’ Γενική Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, την Γ’ Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την Δ’ Γενική Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών, στην ΣΤ-Α’ Γενική Διεύθυνση Διοίκησης αλλά και την ΣΤ-Β’ Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων. Δες τα λες και λίγα.

Κινητικότητα στο L’ L’Abreuvoir του Κολωνακίου

Ιδιαίτερη προτίμηση συνεχίζουν να έχουν στο ιστορικό γαλλικό εστιατόριο L’Abreuvoir του Κολωνακίου επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα πρόσωπα της τραπεζικής αγοράς. Το μάτι μου πήρε χθες το μεσημέρι τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, να εξέρχεται από τον πεζόδρομο της Ξενοκράτους συνοδευόμενος από την προσωπική του ασφάλεια και να εισέρχεται βιαστικός στο αυτοκίνητό του. Τον Γιάννη Στουρνάρα, εκτός από συνοδευτικό όχημα ακολουθούσε και μοτοσυκλέτα. Λίγη ώρα αργότερα όμως και μία ενδιαφέρουσα παρέα βγήκε από το ίδιο μαγαζί σε κλίμα εμφανούς εφορίας. Η παρέα απαρτιζόταν από τρία γνωστά πρόσωπα της επιχειρηματικής σκηνής, τον Άγγελο Φιλιππίδη πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού, ιδιοκτήτη άλλοτε του καταστήματος τροφίμων Yoleni’s στο Κολωνάκι, τον Ηλία Φούτση, πρόεδρο και ιδρυτή του εκπαιδευτικού ομίλου, New York College και ένα πρόσωπο που γενικά μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τον ιδιοκτήτη της ζυθοποιίας Βεργίνα και εξ Αμερικής ορμώμενο επιχειρηματία, Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη για την αγορά ηλεκτρικών

Στα σκαριά μαθαίνω ότι βρίσκεται προς ψήφιση νομοθέτημα, το οποίο θα υποχρεώνει όσους αγοράζουν χονδρική ηλεκτρικές συσκευές, να αποπληρώνουν τις παραγγελίες τους σε έως και 30 ημέρες. Πρόκειται για κάτι που κυοφορείται αυτή την περίοδο και είμαι σε θέση να το γνωρίζω από πολύ αρμόδιες πηγές της Ευρώπης. Εφόσον προχωρήσει, κάτι που αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα, θα προκαλέσει μία μικρή έκρηξη στον κλάδο αυτόν, ο οποίος είχε μάθει να πληρώνει σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα, με επιταγές ή άλλους τρόπους, καθώς επί της ουσίας οι 30 ημέρες ισοδυναμούν σχεδόν με εξόφληση τοις μετρητοίς. Η υιοθέτησή της συγκεκριμένης παρέμβασης στην Ελλάδα, αφού πρώτα περάσει στην Ευρώπη, αναμένεται σε διάστημα περίπου δύο ετών.

Νέες αλλαγές στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Αποχωρεί όπως μαθαίνω από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Ελλάδα ο διευθυντής ανάπτυξης δικτύου και πολλά υποσχόμενος, Kale Becker, ο οποίος θήτευσε στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία. Παρόλ’ αυτά ο Becker θα παραμείνει στον όμιλο Ahold Delhaize, όπου και ανήκει η AB Bασιλόπουλος, καθότι θα αναλάβει καθήκοντα το επόμενο διάστημα στην Τσεχία και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Albert, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στη συγκεκριμένη χώρα. Η διαδοχή μαθαίνω ότι θα έρθει επίσης από την Τσεχία, από όπου θα προέρχεται και το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Φαινόμενα εξαπάτησης στον καφέ για τη Mikel

Με πληροφορούν ότι κάποιοι επίδοξοι «αντιγραφείς», έχουν δημιουργήσει εταιρική ταυτότητα αρκετά κοντινή με αυτή της γνωστής αλυσίδας Mikel. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετοί καταναλωτές – πελάτες την πατάνε, με αποτέλεσμα να νομίζουν ότι αγοράζουν τον καφέ τους από τα Mikel. Μάλιστα η γνωστή αλυσίδα του Λευτέρη Κυριακάκη αναγκάστηκε να βγάλει προειδοποιητική ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πελάτες της ούτως ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενη εξαπάτησή τους. Συμβαίνουν κι αυτά στην πιο δημοφιλή αγορά της χώρας, αυτή που σχετίζεται με τον καφέ.

Ο Δασκαλόπουλος, η Deca και η Leader

Αλλαγή σκυτάλης σηματοδοτείται για μία από τις πιο παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις τροφίμων στην Ελλάδα. Η Deca Investments με CEO τον Νίκο Κούλη, εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται το fund Diorama στο οποίο συμμετέχει μειοψηφικά και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ στο νέο fund Diorama II και ο Χάρης Δαυίδ, εξαγοράζει τη Leader της οικογένειας Καλλιντέρη. Ποια είναι η Leader; H εταιρεία που διακινεί στην αγορά τα γνωστά φυτικά «γάλατα» Alpro. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο των φυτικών είναι μεγάλος και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει κεφάλι ο Όλυμπος. Από την άλλη, η ιδιαίτερα εσωστρεφής οικογένεια Καλλιντέρη, φαίνεται ότι αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια να αλλάξει ρότα. Και με αυτόν τον τρόπο μετά τη Μινέρβα, την ΕΖΑ, την Pummaro και πολλές άλλες εταιρείες, η Deca κάνει είσοδο και στα φυτικά ροφήματα.