Ένας παλαιός πολιτικός μου έλεγε ότι πίσω από τις περισσότερες πολιτικές αποφάσεις πάντα πρέπει να κοιτάζουμε και τον οικονομικό αντίκτυπο που υπάρχει. Αυτό λοιπόν ας το κάνουμε και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί δεν είναι μόνο τι πολιτικό ταμείο κάνουν τα κόμματα, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει και ταμείο πίσω από τις διοικήσεις δήμων και περιφερειών. Αυτό είναι μια παλαιά συζήτηση που έρχεται και πάλι στο επίκεντρο σε διάφορους κύκλους ενόψει και της σταδιακής εκταμίευσης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει οι περιφερειακές διοικήσεις τα επόμενα χρόνια έχουν να διαχειριστούν ποσά ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Τα πρότζεκτ σκουπίδια

Η συζήτηση αυτή είχε μεγάλο ενδιαφέρον με τον πολύ καλό πολιτικό που μου εστίασε και στα σημαντικά πρότζεκτ της επόμενης περιόδου, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν και προγράμματα διαχείρισης σκουπιδιών. Και η Περιφέρεια Αττικής, όπως και η Πελοποννήσου θα έχουν σημαντικό κομμάτι σε αυτό που ονομάζουμε διαχείριση σημαντικών έργων.

Πλάτη στον στρατηγό

Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πολύ μεγάλη βάση στο Βόρειο Αιγαίο για πολλούς λόγους, ο ένας έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ο άλλος συνδέεται με την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Και ειδικά στο τελευταίο ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλο βάρος καθώς αναμένει μεγάλη κρίση στο προσφυγικό και η παρουσία του στρατηγού Αλκβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι κατά τον ίδιο υπερπολύτιμη. Μάλιστα χθες, επέλεξε μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό και κυβερνητική αποστολή, να κάνει στάση στη Μυτιλήνη για να τον στηρίξει εκ νέου. Το Βόρειο Αιγαίο είναι από τις περιοχές τις κρίσιμες για τον Μητσοτάκη την επόμενη μέρα.

Σιγουριά για Αθήνα

Δεν έχουν αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για ορισμένες περιφέρειες, πλην της Πελοποννήσου όπου ο αντίπαλος το υποψηφίου της ΝΔ, Δημήτρη Πτωχού, είναι ο Πέτρος Τατούλης, με τον οποίο δεν υπάρχει σημείο επαφής. Εξάλλου, όπως μου είπαν οι περισσότεροι, εκτός από τη Θεσσαλία όπου αντίπαλος του Κώστα Αγοραστού είναι ο Δημήτρης Κουρέτας που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλες είναι ενδονεοδημοκρατικές μάχες. Πέρα όμως από τις περιφέρειες δεν υπάρχει αγωνία, όπως μου έλεγαν χθες, και για το Δήμο Αθηναίων και έλεγαν πως θα καθαρίσει άνετα στο δεύτερο γύρο ο Κώστας Μπακογιάννης.

Παίζεται ο β’ γύρος και η ενόχληση για ΚΚΕ

Αντίθετα στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα που κατάφερε να περάσει τον Κώστα Ζαχαριάδη επικρατεί ικανοποίηση και πίστη για το δεύτερο γύρο. Πάει με άνεση όπως μου είπαν συνεργάτες του στο αυριανό ντιμπέιτ. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η κεντροαριστερά, καθώς είδαν με θετικό μάτι την δήλωση στήριξης από Κώστα Ζαχαριάδη, αλλά το ΚΚΕ και μάλιστα τόνισαν πως δεν είναι λογικό η δημοτική του παράταξη να μην συντάσσεται για την αλλαγή στο Δήμο. Και αρκετοί Πασόκοι λένε πως για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ ρίχνει νερό στο μύλο της ΝΔ!

Ενόχληση για ΠΑΣΟΚ

Η ζύμωση μεταξύ Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη είναι ένα θετικό σημείο για πολλούς, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο και μάλιστα άνθρωπος κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγε το εξής: Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνει να στηριχθεί ο Χ. Δούκας και το ΠΑΣΟΚ αργότερα σε δήλωσή του καταδίκης των ομοφοβικών δηλώσεων του Αχιλλέα Μπέου να μην αναφέρει καν το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό δείχνει πολλά και για το πλαίσιο συζήτησης των δυο κομμάτων το επόμενο διάστημα.

Το τρίποντο που χάθηκε με Παππά!

Πάνω στο χυμένο γάλα δεν κλαις, αφού δεν έχει νόημα και στο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν κόβουν αυτή την κακιά συνήθεια και ήδη πλακώνονται στο εσωτερικό για το γιατί δεν κατέβηκε τελικά ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς που, όπως πιστεύουν, είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει τον Κ. Μπακογιάννη. Και εδώ αρχίζουν τα μαχαιρώματα από τα στελέχη που στηρίζουν Κασσελάκη που λένε ότι τον έκοψε η Ομπρέλα. Και αρχίζουν: Η Έφη Αχτσιόγλου ήθελε τον Κώστα Ζαχαριάδη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Νίκο Φίλη. Και εκεί η μάχη έχει πολλά επεισόδια που θα δείξει και τις αντοχές του συστήματος την επόμενη μέρα. Πάντως ο Κασσελάκης είπε χθες να γίνει δουλειά σε βάθος στην αυτοδιοίκηση, ότι έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας και τίποτα δεν προχωρούσε.

Ο Θεοδωρόπουλος και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

Ακούγοντας τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να λέει χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση των μισθών, καθότι το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει μία τέτοια κίνηση, θα ήταν η διαρκής μετακίνηση στελεχών από τη μία επιχείρηση στην άλλη, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, θα έλεγε κανείς ότι κάτι παραλείπει να αναφέρει. Ωστόσο στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Θεοδωρόπουλος κάλυψε τους περισσότερους από αυτούς που τον άκουγαν. Γιατί όπως είπε το πρόβλημα είναι ότι η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Πρότεινε μία νέα συμφωνία κράτους – εργαζόμενων και εργοδοτών, η οποία θα εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα οδηγεί στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής.

Πρεμιέρα στο Ελληνικό για τη BMW

Στο Ελληνικό θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινούργια BMW η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η BMW Hellas εξασφάλισε αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό, 5 μήνες πριν από το επίσημο λανσάρισμα, την παρουσίαση της νέας BMW X2 σε πανελλαδική πρεμιέρα. Η παρουσίαση είναι προγραμματισμένη να γίνει στο The Ellinikon Experience Park στο διάστημα από 13 έως και 15 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια το νέο μοντέλο θα κάνει βόλτα σε όλη την Ελλάδα, με παρουσιάσεις προς το κοινό της αυτοκίνησης και σταθμούς σε πόλεις όπως: Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Καβάλα – Ιωάννινα – Πάτρα – Ηράκλειο – Χανιά – Λάρισα. Να σας θυμίσω ότι στην Ελλάδα. Για τη BMW η Ελλάδα αποτελεί χώρα στην οποία κυριαρχεί στον τομέα των πολυτελών μαρκών αυτοκινήτων, έχοντας πλέον ξεπεράσει και την Mercedes. Στο σύνολο των ταξινομήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα έως και τον περασμένο Αύγουστο η μάρκα είχε πουλήσει 3.387 καινούργια οχήματα με μερίδιο αγοράς 3,6%, ευρισκόμενη στην δέκατη θέση της σχετικής κατάταξης.

Business για τη διάσημη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου στην Ελλάδα

Στη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών με αντικείμενο επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων προχώρησε η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Μαίρη Κατράντζου και ο σύζυγός της, καθηγητής νευρολογίας, Μάριος Πολίτης, όπως με πληροφορούν αρμόδιες πηγές. Το όνομα αυτής είναι Kroutsour Α.Ε. Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας οικογένεια της είναι γνωστή καθώς λειτουργούσε τα κατάστηματα «Κατράντζος Σπορ» και την «Σπορτέξ». Επίσης ο παππούς της Νίκος Κατράντζος υπήρξε τερματοφύλακας του Άρη και της Εθνικής Ελλάδος. Τα ρούχα που σχεδιάζει έχουν βρεθεί κατά καιρούς να πωλούνται σε περισσότερα από 200 καταστήματα μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Selfridges, Harvey Nichols, Barneys, Neiman Marcus, Colette, 10 Corso Como, Joyce, Luisa via roma, Mytheresa, Hiphunters, Stylebop, Opening Ceremony και Net a Porter καθώς και σε 47 χώρες.

Εκτόξευση παραγγελιών για τους Έλληνες εφοπλιστές

Εκτοξεύθηκαν οι ελληνικές συμφωνίες για ναυπήγηση νέων πλοίων ξηρού φορτίου δεδομένης της ανάγκης ανανέωσης των στόλων από πλευράς των Ελλήνων πλοιοκτητών. Οι Κινέζοι είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες των φετινών συμφωνιών, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 56 πλοία θα ναυπηγηθούν σε κινεζικά ναυπηγεία και τα υπόλοιπα 15 στην Ιαπωνία. Τα περισσότερα συμβόλαια για bulk carriers υπέγραψαν φέτος η Sea Traders του Γιώργου Προκοπίου και ακολουθεί η TMS Dry του Γιώργου Οικονόμου.

Η Quest επιβεβαιώνει για Κωτσόβολο

Θετική ήταν η απάντηση του ομίλου Quest, στο εάν και κατά πόσο έχει καταθέσει τελική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Κωτσόβολος, γεγονός που επιβεβαιώνει και όσα πρόσφατα σας ανέφερα μέσα από τη στήλη ότι οι πιθανότητες να υπάρξει εξαγορά από την επιχείρηση του Θεόδωρου Φέσσα είναι αρκετές. Όπως μάλιστα αναφέρει η Quest, συμμετέχει στη διαδικασία της Κωτσόβολος, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται στην τρέχουσα φάση η κατάθεση τελικών προσφορών. «Η εταιρεία στο πλαίσιο προέβη σε κατάθεση τελικής προσφοράς, ωστόσο, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω διαδικασία θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία».