Λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κομματικά επιτελεία «ανεβάζουν στροφές» με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κάλπες. Με τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά οι μηχανές είναι στο φουλ, την ίδια ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις περιοδείες τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κάλπες της Κυριακής.

Στη Θεσσαλονίκη και Κοζάνη ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη, εμφανιζόμενος στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη. «Είμαι εδώ για να επαναλάβω τη στήριξή μου στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σήμερα, όμως, έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Και μετά την εκδήλωση έβαζε στοίχημα ό,τι θα κερδίζει ο Ζέρβας.

Η διπλή δέσμευση για στο Μετρό

Ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε επίσης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για τη λειτουργία του Μετρό, τονίζοντας ότι τηρήθηκε στο ακέραιο η δέσμευση ότι η πόλη θα έχει και Μετρό και αρχαία. Μάλιστα, μάθαμε ότι θα είναι εξασφαλισμένη η συντήρηση του έργου.

Στον Χάρη Δούκα ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέλεξε να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, από όπου εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και ζήτησε να στηριχθούν ψηφοδέλτια κόντρα στη ΝΔ. Ο Ν. Ανδρουλάκης ελπίζει να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες. Μάλιστα χθες κατέβηκα και στην πλατεία Κοραή να δω τι έγινε στην συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Χάρη Δούκα, προσωπικού φίλου του Ν. Ανδρουλάκη. Πολύ κόσμο δεν είδα…

Σε άνοδο ελπίζει ο Κουτσούμπας

Ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στη Λάρισα, από όπου κάλεσε σε ενδυνάμωση των συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ για να υπάρξει «εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση». Ρώτησα να μάθω τι πιστεύουν στον Περισσό και μου είπαν ότι το κόμμα ελπίζει να πάει καλά, θα έχουν άνοδο τα ποσοστά των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η πεποίθησή τους ότι δημιουργείται μια νέα γενιά στελεχών.

Οι προβλέψεις

Ο πρωθυπουργός έχει στο επιβαρυμένο πρόγραμμά του το ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να παραβρεθεί την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στη Γρανάδα, αλλά πριν από την πτήση της Πέμπτης (5/10) και την επιβίβαση στο αεροπλάνο έκανε τα χιλιόμετρά του σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τη νέα αυτή επικύρωση της «γαλάζιας» κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προκειμένου το κυβερνητικό σχέδιο να λάβει μια έμμεση, πλην πολύ φρέσκια, ψήφο εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα και να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο από ένα καλοκαίρι αλυσιδωτών γεγονότων που το «πλήγωσαν» αναπόφευκτα. Ομολογημένος στόχος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι το 12+1 περιφέρειες (στην Κρήτη η υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη στηρίζεται και από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ!) και φυσικά το 3Χ3 στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) – στους μοναδικούς που έχει δώσει κυβερνητικό χρίσμα.

Έμφαση στην Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη της επικράτειας, είναι ένα απ’ αυτά τα μεγάλα στοιχήματα έτσι ώστε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο άνθρωπος που μπήκε μπροστάρης σε μια απαιτητική περίοδο για την κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τη νίκη του από τον πρώτο γύρο, αποφεύγοντας επικίνδυνες συμμαχίες των αντιπάλων του (Γιάννη Σγουρού και Γιώργου Ιωακειμίδη) που ενδεχομένως προκύψουν την εβδομάδα πριν από τον δεύτερο.

Πρωτιά Μπακογιάννη

Ανάλογη έκβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να υπάρξει στον Δήμο της Αθήνας. Εκεί δηλαδή που ναι μεν ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει ένα ισχυρό ποσοστό, αλλά την ίδια στιγμή ψάχνει μερικές χιλιάδες ψήφους ακόμη για να φτάσει στο πολυπόθητο όριο του 43% συν μία και να ανανεώσει εξ αρχής την παρουσία του στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ο Βορράς

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ πιο περίπλοκη περίπτωση, όπως ήταν πάντα. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις αλλά έχει ν’ αντιμετωπίσει και τον Στέλιο Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Σπύρο Πέγκα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμβαίνει όμως στο Βορρά; Οι αντίπαλοι του Ζέρβα δεν έχουν θετικό αφήγημα. Εκτός από τις επιθέσεις στον τωρινό δήμαρχο, δεν έχουν να «πουλήσουν» κάτι άλλο. Στη λογική, δηλαδή, που πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές κατά του Μητσοτάκη. Και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Θα λειτουργήσει η ίδια λογική στη Θεσσαλονίκη; Η κάλπη θα δείξει αλλά με αρνητικό αφήγημα μόνο την εποχή των μνημονίων μπορούσες να πάρεις κόσμο. Μέχρι και αυτοί να καταλάβουν ποιος είσαι και τι πραγματικά πρεσβεύεις.

Πώς κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη από αυτήν την εκλογική διαδικασία, διεκδικώντας την δεύτερη θέση. Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη έχει μεγάλη σημασία ποιος εκ των Γιάννη Σγουρού ή Γιώργου Ιωακειμίδη θα κατορθώσει να μπει, αν μπει, στον δεύτερο γύρο προκειμένου να διεκδικήσει, με όσες πιθανότητες του αναλογεί, την Περιφέρεια Αττικής από τον «γαλάζιο» Νίκο Χαρδαλιά. Θεωρείται πως το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώσει τη δυναμική κάθε παράταξης στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και θα δείξει τα κέρδη ή τις ζημίες στο πρώτο τρίμηνο μετά τις εθνικές εκλογές. Ανάλογη, τέλος, αξία δίδεται στα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι υποψηφιότητες του Κώστα Ζαχαριάδη και του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας.

Τράπεζα της Ελλάδος: Άνοιξε την πόρτα στην 5η συστημική τράπεζα

Την έγκριση καταλληλότητας την Τράπεζα της Ελλάδος εξασφάλισαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, για τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Thrivest στην Παγκρήτια Τράπεζα και την Attica Bank. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει τέλος μία σημαντική εκκρεμότητα για το μέλλον των δύο μη συστημικών τραπεζών . Οι δύο τράπεζες τελούν αυτή την περίοδο σε διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, προκειμένου να σχηματιστεί μία κοινή τράπεζα σε υγιή βάση και να αποτελέσει τον πέμπτο συστημικό τραπεζικό πόλο στην Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα για την Optima μετά το Χρηματιστήριο

Έναν ακόμη ισχυρό τραπεζικό πόλο εκτός από το ενιαίο σχήμα της Παγκρήτιας με την Attica, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το προσεχές χρονικό διάστημα η Optima Bank, οι μετοχές της οποίας από χθες κινούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προηγήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150,9 εκατ. ευρώ, όπου η ζήτηση για τις προς διάθεση μετοχές υπερκαλύφθηκε κατά 5,1 φορές. Η εισαγωγή της Optima bank στο ΧΑ είναι η πρώτη μετά από 17 χρόνια και αναμένεται με τη σειρά της να συμβάλλει στην ευρύτερη αναμόρφωση του τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον μου έλεγε πρόσωπο της ευρύτερης τραπεζικής αγοράς.

Μπουλντόζες για ΤΕΜΕΣ στη Β’ Πλαζ Βούλας

Μπουλντόζες μπήκαν και ξεκινούν οι εργασίες στη Β’ Πλαζ της Βούλας, η οποία παρέμενε κλειστή για περίπου 30 χρόνια. Η επένδυση που υλοποιείται από την Athens Beach Club, εταιρεία όπου συμμετέχουν ο όμιλος ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino, ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και ο Ντίνος Κόκκαλης θα ανέλθει στα 17 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει από την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2024. Θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, αναδεικνύεται το παραθαλάσσιο τοπίο. Στο χώρο θα υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι ψυχαγωγίας, ευεξίας και εστίασης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για δημοτική χρήση και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής. Όπως μαθαίνω έχει συμφωνηθεί με τον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης ότι η είσοδος των δημοτών στην πλαζ θα είναι δωρεάν.

Ο υπομονετικός Γιάννης Μασούτης

Μιλώντας με άνθρωπο που γνωρίζει καλά τα πράγματα στο ελληνικό λιανεμπόριο χθες το βράδυ, μου τόνιζε την επικείμενη εξέλιξη που θα έρθει στον κλάδο. Με συγχώνευση δύο από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόσφατα ρωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο και ο Γιάννης Μασούτης, ως προς τα όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί περί σύμπραξης της εταιρείας του με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο τώρα αλλά σημείωσε πως η εταιρεία του, η οποία μεγαλώνει χρονιά με τη χρονιά, παρακολουθεί τα πάντα και είναι πανέτοιμη ν’ αρπάξει οποιαδήποτε ευκαιρία, εφόσον κρίνει πως είναι συμφέρουσα. Πάντως, σύμφωνα και με όσα μου επιβεβαίωνε άνθρωπος με γνώση των πραγμάτων, ο Γ. Μασούτης είχε επισκεφθεί παλαιότερα την Ολλανδία όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ahold Delhaize και είχε συζητήσεις με αυτό το ενδεχόμενο, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν. Σήμερα ενώ περιμένει υπομονετικά, τσεκάρει…

Πόσα ψάρια πούλησε η Ελλάδα

Αυξημένες ήταν οι πωλήσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2022 οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας όπως προκύπτει από στοιχεία της 9ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Ειδικότερα οι πωλήσεις ελληνικών ψαριών ανήλθαν σε 137.000 τόνους, αξίας 744 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1% ως προς τον όγκο και 14% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσώπευσαν το 92% των πωλήσεων (126.700 τόνοι) και 8% όλα τα άλλα είδη (10.300 τόνοι). Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 104.192 τόνους, αξίας 600,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 4% ως προς τον όγκο και 20% ως προς την αξία πωλήσεων. Το 82% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 18% στην εγχώρια αγορά.