Στα όπλα είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κάθε ώρα που περνάει το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ. Χθες έμαθα έγινε μυστική σύναξη της Ομπρέλας και συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα έναντι της νέας ηγεσίας. Αυτή τη στιγμή προκρίθηκε η κριτική μέσω των ΜΜΕ και θα υπάρξει ενδεχομένως και κάποιο κείμενο τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου. Ρώτησα τι έγινε σε αυτή την σύναξη και μου είπαν ότι υπήρξαν πολλά και ενδιαφέροντα. Πρώτα απ’ όλα μου είπαν ότι ειπώθηκε πως η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια του κόμματος.

Πώς κέρδισε ο Κασσελάκης;

Μάλιστα ακούστηκε και κριτική για τον Αλέξη Τσίπρα που τον θεωρούν υπαίτιο γι’ αυτό που έγινε. Όμως πώς κέρδισε ο Κασσελάκης; Για την εσωκομματική αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα υπέρ του διαμορφώθηκε σε σημαντικό βαθμό μέσα από την καταιγιστική υποστήριξη διαπλεκόμενων ΜΜΕ, την κινητοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου εκτός κόμματος (με τη συμμετοχή στη ψηφοφορία έναντι 2 ευρώ, μελών άλλων κομμάτων, ακόμη και της ΝΔ) και του αντιΑριστερού ρεύματος εντός κόμματος, που συσπειρώθηκε γύρω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη και συνήργησε στην προώθηση ενός σχεδίου «άλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωμένο από ισχυρά κέντρα συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο εκμηδενισμός και η διάλυση της Αριστεράς

Η άποψη πολλών, όπως ο Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, κ.α. είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη επιδίωξη: τον εκμηδενισμό και τη διάλυση της Αριστεράς. Τι θα κάνουν; Αντάρτικο επί της ουσίας. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΠΡΩΤ.Α ΣΥΡΙΖΑ – μια νέα κίνηση που στήθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ΣΥΡΙΖΑ) θα προωθήσει και θα συμμετάσχει σε διάλογο, με όλες τις άλλες ομάδες, τάσεις, πρόσωπα εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα για την ανασυγκρότηση και την προοπτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα είναι αναγκαία και επείγουσα πολιτική πράξη. Και όπως λένε, άμεσος στόχος είναι η συναπόφαση από χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ανέντακτους/ες αριστερούς/ές για την επόμενη μέρα. Και προειδοποιούν τη νέα ηγεσία: Μέχρι τότε. Δεν καταθέτουμε τα όπλα, συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για την ανασύνταξη του συνόλου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Αριστερά είναι η παράταξη και η ζωή μας. Συνεχίζουμε!

Επιστρέφει ο Κοτζιάς;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες κατά πόσο θα επιστρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς, ένα πρόσωπο που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και ταυτίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι αρνητικός, αλλά τον θέλει, όπως μαθαίνω. Σε τι ρόλο; Συμβούλου του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι φήμες οργιάζουν τις τελευταίες ώρες, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση από την πλευρά Κοτζιά, ο οποίος διατηρεί και καλή σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Εγώ όμως ρώτησα άνθρωπο που ξέρει και μου είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα τίποτα. Τώρα εάν γίνει κάτι τις επόμενες ώρες θα δείξει. Δεν είναι μια απλή απόφαση, καθώς ο Ν. Κοτζιάς πάντα βάζει το πολιτικό πλαίσιο. Να σας θυμίσω όμως ότι έκανε μια ανάρτηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Αριστερά αποκτά και πάλι συνείδηση του πατριωτισμού της. Ήταν μετά την δήλωση Κασσελάκη για «πατριωτική κυβερνώσα Αριστερά».

Οι πέντε δημοσιογράφοι

Να πάμε όμως στη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και θέλει απόφαση με 3/5, δηλαδή δεν αρκεί η ΝΔ καθώς πρέπει να υποστηριχθεί και από αλλού. Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα έχει συναντήσει αντιδράσεις. Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ προτείνεται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Ποιοι άλλοι θα προταθούν και ήδη υπάρχουν γκρίνιες γιατί μέσα στη λίστα είναι πέντε δημοσιογράφοι; Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι ONE, Γιάννης Πολίτης σε θέση Αντιπροέδρου, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης (μέλος), ο Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του ΑΠΕ – ΜΠΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 (μέλος), ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταυρόπουλος (μέλος), ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός (μέλος). Επίσης, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Σπυρίδων Χρυσοφώτης (μέλος), ο αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πέτρος Τριανταφυλλίδης (μέλος) και ο Στέφανος Δέτσης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αλλαγές στην ΑΔΑΕ

Η κυβέρνηση δείχνει όμως και σπουδή να προχωρήσει στην αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ, της ανεξάρτητης αρχής για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Τι θα γίνει; Η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τα δυο από τα τρία μέλη της τακτικής σύνθεσης της ΑΔΑΕ των οποίων έχει λήξει η θητεία. Σχετικά με τον τρίτο λέγεται ότι είναι κοντά στις απόψεις της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων και το ενδιαφέρον είναι πως βρίσκεται σε κόντρα με τον πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο. Τώρα όμως τον πιέζει ακόμα περισσότερο, αφού αυτό το τρίτο μέλος θα το χρίσει αντιπρόεδρο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να δούμε τον Ράμμο να παραιτείται.

Στέφανος εναντίον Δόμνας

Είχαμε χθες και μια δια ζώσης κοντρίτσα του Στέφανου Κασσελάκη και της Δόμνας Μιχαηλίδου. Ο Κασσελάκης πήγε χθες στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα. Εκεί εξερράγη όταν πληροφορήθηκε ότι 85 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί συνωστίζονται σε εγκαταστάσεις το πολύ για 30-40 άτομα: «Δεν μπορεί να βρεθεί ένας χώρος; Θα τρελαθούμε; Να σας βρω εγώ αύριο». Ποιο όμως ήταν το παράδοξο; Ενώ τον υποδέχθηκε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν την περιέλαβε στο βίντεο της επίσκεψής του. Η απάντηση της υφυπουργού; Έκανε την δική της ανάρτηση με μια φωτογραφία και έγραψε ότι τον υποδέχθηκε στο χώρο.

«Καλή τύχη σε όσους το βρουν»

Και για να κλείσω το πολιτικό κομμάτι πιο ανάλαφρα, χθες μάθαμε μετά την συνάντηση του Κασσελάκη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι και το φαγητό του νέου προέδρου. Ο Κασσελάκης απέφυγε να απαντήσει σε πολιτικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκτός από μία που αφορούσε το αγαπημένο του φαγητό: «Είναι λαχανικό και έχει μέσα κάτι κρεατικό και από πάνω σάλτσα από λαχανικό. Καλή τύχη σε όσους το βρουν».

Σπάνε ταμεία τα εμπορικά της Lamda

Υψηλές πτήσεις έγραψε η επισκεψιμότητα στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται η Lamda Development. Έτσι, στα Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε 27% έναντι του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική́ τάση που καταγράφεται από́ το δεύτερο εξάμηνο 2022 και ύστερα, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως και το πρώην McArthur Glen και νυν Designer Outlet Athens φαίνεται ότι αποδίδει τα προσδοκώμενα για τον όμιλο της Lamda που το εξαγόρασε πέρσι, καθώς ο τζίρος του στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2022.

Τι μπήκε στα ταμεία από τα ακίνητα το Ελληνικό

Οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακίνητων για τη Lamda με υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ακίνητων, ανέρχονται σε περίπου 366 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ταμειακές εισπράξεις 311 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά πωλήσεις οικιστικών αναπτύξεων.

Συνεχίζεται το «θρίλερ» της Folli Follie

Μετά από διακοπές και αναβολές, το δικαστικό «θρίλερ» της Folli Follie βρίσκεται αυτές τις μέρες σε πλήρη εξέλιξη. Στη δεύτερη μέρα της δίκης στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρέθηκαν οι ιδρυτές της εταιρείας Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Ο πρώτος αναμένεται να δηλώσει εν μέρει ενοχή για την υπόθεση με την υπερασπιστική του γραμμή να αναφέρει ότι το κάνει «για το καλό της εταιρείας», ενώ αθώοι για κάθε κατηγορία που τους βαραίνει θα δηλώσουν ο Τζώρτζης και η Καίτη Κουτσολιούτσου. Την ίδια στιγμή αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά πόσο η σημερινή διοίκηση της εταιρείας που έχει διοριστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει δικαίωμα παράστασης στη δίκη για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου ή όχι. Πάντως ο Θεμιστοκλής Σοφός, δικηγόρος της Folli Follie, υποστήριξε ότι η σημερινή διοίκηση έχει δικαίωμα να συμμετάσχει κανονικά στη δίκη.

Σε κερδοφορία η Ιντρακάτ

Πέρασμα σε κερδοφορία έκανε η Ιντρακάτ στη νέα εποχή των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου και Γκότση – Αγγέλου. Οι πωλήσεις του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 149,2 εκατ. ευρώ έναντι 103,1 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2022, σημειώνοντας αύξηση 44,7%. Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, ενώ τα καθαρά́ αποτελέσματα μετά από́ φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 17,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων έργων και αυτών προς υπογραφή για την Ιντρακάτ φτάνει τα 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πού επενδύει ο Ant1 για να κοντράρει το Netflix

Με εκτεταμένες επενδύσεις σε περιεχόμενο κινείται ο Ant1 το τελευταίο διάστημα, καθώς αποτελεί το πρώτο κανάλι ελεύθερης μετάδοσης, το οποίο δημιούργησε συνδρομητική πλατφόρμα στην περίπτωση του Ant+. Η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στη μυθοπλασία και τον αθλητισμό, δύο κατηγορίες που κυριαρχούν στην συνδρομητική πλατφόρμα του Ant+. Με τις δύο νέες σειρές που βάζει στο προσκήνιο, τη Μάγισσα και τις Ψυχοκόρες, ο Ant1 και ο Ant1+ ανεβάζουν τον πήχη των επενδύσεων, σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που τον τελευταίο καιρό διαρκώς εξελίσσεται όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κρατικής ΕΡΤ και του Ertflix καθώς και άλλων μεγάλων ιδιωτικών καναλιών της χώρας όπως το Mega, ο Alpha και ο ΣΚΑΪ. Όλα τα δείγματα συναινούν στο ότι η τηλεόραση πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην επόμενη μέρα στη χώρα, με βασικό παίκτη να αποτελούν οι πολυεθνικές πλατφόρμες όπως το Netflix που έχουν έρθει αποσπώντας μερίδια και τηλεθέαση από τα παραδοσιακά κανάλια της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, ενώ το Ant1+ υπολογίζεται ότι έχει περί τους 100.000 εγγεγραμμένους συνδρομητές στη βάση του.