Οι πρώτες μέρες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δε θα αργήσει να αλλάξει όνομα όπως λένε οι κακεντρεχείς, του Στέφανου Κασσελάκη, είναι αναγνωριστικές και ταυτόχρονα απαιτητικές γιατί πρέπει να δώσει ένα στίγμα τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων. Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν και δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά καθώς έβαλε πρόσωπα που τον στήριξαν εξ αρχής. Ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ένα πόστο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις, και κατείχε τα τελευταία χρόνια ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου. Ρόλο σημαντικό έχει ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης, δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη. Εδώ βλέπουμε να τηρείται η παράδοση και να τοποθετείται ένας δικηγόρος όπως είχε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μιχάλη Καλογήρου μετέπειτα υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Μ. Καπνισάκης είναι στενός πολιτικός φίλος του Παύλου Πολάκη και εκ των προσώπων που είχαν ενεργό ρόλο στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αναμενόμενη ήταν η τοποθέτηση της βουλευτού Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφου Δώρας Αυγέρη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Μένει να δούμε ποιος ή ποια θα αναλάβει διευθυντής ή διευθύντρια του γραφείου Τύπου και για τη θέση αυτή ακούγεται δημοσιογράφος με χρόνια εμπειρία από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ίσως γυναίκα όπως μου λένε. Για τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. προαλείφεται ο Σωκράτης Φάμελλος που θα παραμείνει στο πόστο του, καθώς συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο Νίκος Παππάς που έχει ενεργό ρόλο στη νέα εποχή. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει για τη θέση του νέου γραμματέα. Εκεί ακούγεται το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν υποψήφιος πρόεδρος, αλλά θεωρείται μια καλή επιλογή για την θέση του γραμματέα.

Πού θα αξιοποιηθεί ο Νίκος Παππάς;

Τι θα γίνει με τον Νίκο Παππά; Ήδη συζητείται να υπάρξει θέση αντιπροέδρου του κόμματος, καθώς όπως λένε πολλοί το δικαιούται και μένει να αποφασιστεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώσει στην πράξη και τυπικά ότι ο Ν. Παππάς είναι πλέον το Νο 2 του κόμματος και το πρόσωπο στο οποίο ο Κασσελάκης οφείλει πολλά. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί τι θα γίνει σε επίπεδο ΚΟ με πιθανότερο σενάριο να είναι γραμματέας της ΚΟ η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ δεν θα απομονωθεί η άλλη πλευρά και λέγεται ότι υπάρχουν σκέψεις να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Θα πάρει ρόλο η Αχτσιόγλου;

Τι θα γίνει με την Έφη Αχτσιόγλου; Στο νέο σχήμα των τομεαρχών που θα προκύψει θα έχει ρόλο εάν το θελήσει και η ίδια καθώς δεν υπάρχει διάθεση αποκλεισμών.

Μελετημένες κινήσεις από τη ΝΔ

Πώς βλέπει όμως το Μέγαρο Μαξίμου την εκλογή Κασσελάκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι που δεν γινόταν επί Αλέξη Τσίπρα, τον συνεχάρη και θα συναντηθούν. Θα αντιδράσει η ΝΔ; Κεντρικά στελέχη της μου έλεγαν ότι στο πλευρό Κασσελάκη είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, αλλά μου διευκρίνιζαν πως αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμφίβολα στο μικροσκόπιο του Μαξίμου και του κομματικού μηχανισμού θα βρεθούν οι πρώτες επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, όπως το πώς θα διατάξει το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και σε δεύτερο χρόνο, το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει ενιαία ή θα ακολουθήσουν διασπάσεις και άλλου τύπου πολιτικές μεταλλάξεις. Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η κυβέρνηση θα κινηθεί μάλλον προσεκτικά έναντι της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποφύγει σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες θα επιδρούσαν συσπειρωτικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι κατά πόσο ο Κασσελάκης θα επιδράσει στο ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα στην κεντροαριστερά.

Τα δύο στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του Κασσελάκη

Τι λένε όμως στο ΠΑΣΟΚ; Το «φαινόμενο Κασσελάκης» αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων εδώ και καιρό στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν περίμεναν την εκλογή του. Εκεί καταγράφηκαν δύο τάσεις για την αντιμετώπισή του. Από τη μια πλευρά υπήρχαν στελέχη που έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να στρέψει τα πυρά του κατά του Στέφανου Κασσελάκη με το καλημέρα της εκλογής του. Εκεί όμως διατυπώθηκε η άποψη και επικράτησε ότι αυτό θα σκόνταφτε στον επικοινωνιακό θόρυβο της εκλογής του. Και μάλιστα έλεγαν ότι τα επιχειρήματα που θα επιστρατευθούν θα παραπέμπουν στην πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. Από την άλλη πλευρά υποστηρίχθηκε η άποψη που τελικά επικράτησε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Κασσελάκη να εκδηλωθούν σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα «πέσει η σκόνη που συνοδεύει την υποψηφιότητά του και μέχρι να διαπιστωθεί πού θα κάτσει η μπίλια στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε φάση αναταράξεων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήξη, όχι σε πρώτο χρόνο, αλλά στην πορεία προς το συνέδριο του Δεκεμβρίου».

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Να σας γυρίσω και λίγο στα αποτελέσματα της Κυριακής που τα είδα με παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με ψυχραιμία και καφέ. Το αποτέλεσμα ανέδειξε ότι η δυναμική της υποψηφιότητας Κασσελάκη δεν μπορούσε να ανακοπεί παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περίπου 9.000 μέλη που δεν είχαν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή. Αυτοί οι 9.000 κράτησαν και την αποχή χαμηλά, καθώς περιορίστηκε στο 10% και δεν έφθασε περίπου στο 19%, καθώς ψήφισαν περίπου 135.000, δηλαδή 15.000 λιγότεροι από όσους είχαν ψηφίσει στις 17 Σεπτεμβρίου. Τι είδα όμως; Τα παλαιά μέλη δεν ψήφισαν πάντως, όπως ήλπιζε το επιτελείο της Αχτσιόγλου, διαφορετικά από την πρώτη Κυριακή. Και εδώ έγινε αυτό που γίνεται πάντα: το ρεύμα πήγε με το νικητή του πρώτου γύρου.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Επενδύει 181 εκατομμύρια σε νέα καταστήματα

Συνολικές επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 181 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει έως και το 2025 η ΑΒ Βασιλόπουλος για να ενισχύσει το δίκτυο καταστημάτων της. Στους στόχους της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας είναι να διευρύνει ακόμα περισσότερο το δίκτυο καταστημάτων franchise, όπου σήμερα διατηρεί 242 σημεία πώλησης με το συγκεκριμένο μοντέλο και διαθέτει το πιο μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα. Στο διάστημα των ετών 2023-2025 πρόκειται να ανοίξει 16 εταιρικά και 182 franchise καταστήματα. Τον προσεχή χειμώνα -πιθανότατα στα μέσα Νοεμβρίου- θα λειτουργήσει και το κατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου, η κατασκευή του οποίου είχε διακοπεί για αρκετούς μήνες. Θα πρέπει εδώ να σας πω ότι η αλυσίδα το 2022 επένδυσε 65,4 εκατομμύρια ευρώ σε νέα καταστήματα με 4 νέα εταιρικά σημεία πώλησης και 47 franchise και συνολικά 632 καταστήματα, τα 300 είναι franchise συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων της Shell με την οποία διεκόπη εντός του 2022.

Στον Γιαννακόπουλο το Yabanaki

Σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Γιαννακόπουλου (φούρνοι Χωριάτικο), μαθαίνω ότι κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Yiabanaki της Βάρκιζας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ακουγόταν αρκετά έντονα στην αγορά τον τελευταίο καιρό και όπως μαθαίνω ήταν προτεραιότητα του δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης να τρέξει όσο το δυνατόν συντομότερα η συγκεκριμένη διαδικασία. Η έκταση έχει παραχωρηθεί με το ανάλογο μίσθωμα στον δήμο της περιοχής, ο οποίος έτρεξε την διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει στη μίσθωσή του σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σημειώνω εδώ ότι ο επιχειρηματίας θα έχει το δικαίωμα χρήσης της παραλίας με τις ξαπλώστρες και το αναψυκτήριο που θα λειτουργεί σε αυτήν.

Εταιρεία συμμετοχών από τους ιδιοκτήτες της Endless

Η Endless που παράγει και διαθέτει στα σούπερ μάρκετ χαρτικά οικιακής χρήσης, αποτελεί μία από τις αναγνωρίσιμες δυνάμεις ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια στα ράφια των αλυσίδων. Μαθαίνω ότι οι δύο επιχειρηματικές οικογένειες που ίδρυσαν και διοικούν την εταιρεία, ήτοι οι οικογένειες Χριστόπουλου και Τρακάκη προχώρησαν στη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών με σκοπό να ανοίξουν την επιχειρηματική τους βεντάλια, προσθέτοντας και νέες δραστηριότητες. Γι’ αυτό και δημιούργησαν την Endless Holding Α.Ε. με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή της σε ελληνικές ή ξένες εταιρείες στο προσεχές διάστημα. Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και το γεγονός ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι έχουν ήδη βρει τον νέο τους στόχο και προχωρούν με γρήγορα βήματα προς αυτόν.

Τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών

Αυξημένες σε ποσοστό 27% και στα 1,81 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι πωλήσεις για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023 και σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι, καθώς ενισχύονται σημαντικά από την κατηγορία των κλιματιστικών, τα οποία στο ίδιο διάστημα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 123%. Όπως μου έλεγε άνθρωπος της συγκεκριμένης αγοράς, τα κλιματιστικά αλλά και οι μεγάλες οικιακές συσκευές που περιλαμβάνουν τα ψυγεία και τους καταψύκτες, τροφοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο παρά το γεγονός ότι στον πρώτο κύκλο υλοποίησής του το 2022 ξεκίνησε μουδιασμένα, φέτος τίναξε τη μπάνκα στον αέρα και είδε πολύ έντονη ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Παραγγελία 10 εκατομμυρίων για τον πλωτό σταθμό FSRU στην Ιταλία

Ένα σημαντικό ενεργειακό έργο πρόκειται να καλύψει με τα προϊόντα της η Σωληνουργεία Κορίνθου – συμφερόντων της Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου – καθώς υπέγραψε σύμβαση άνω των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά στην προμήθεια περίπου 13 χιλιομέτρων σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Ιταλία.Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας και θα περιλαμβάνουν εσωτερική επένδυση, καθώς και εξωτερική επένδυση τριών στρώσεων πολυπροπυλενίου και βάρους σκυροδέματος (CWC).