Νέα εποχή στο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει το δαχτυλίδι από τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Κασσελάκης χθες βράδυ τα στελέχη του κόμματος όταν ανέβηκε στα γραφεία της Κουμουνδούρου; Μου είπε άνθρωπος που ήταν εκεί, πως με την ιδιότητα του νέου προέδρου, πλέον, ζήτησε να μάθει σε ποια κατάσταση είναι τα οικονομικά του κόμματος.

Η δικιά του ημέρα

Η χθεσινή βραδιά ήταν του Στέφανου Κασσελάκη που περιχαρής μάθαινε τα αποτελέσματα στο στρατηγείο του στην οδό Στουρνάρη. Εκεί ήταν αρκετοί, όπως ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που είχε κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό του αγώνα, ο Γιώργος Τσίπρας, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Πέτρος Παππάς, η Δώρα Αυγέρη, ο Ευάγγελος Αντώναρος, οι γονείς του, αλλά και ο σύντροφός του Τάιλερ. Η ανακοίνωση της νίκης του συνοδεύτηκε από το μητρικό φιλί και τις ευχές της μητέρας του. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό στο επιτελείο του και η νίκη γιορτάστηκε με ουίσκι.

Παραλαμβάνει από τον Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα, δέχτηκε συγχαρητήρια από ένα σωρό κόσμο, ενώ ετοιμάζει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο για να υπάρξει και αποκατάσταση της κατάστασης μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για κρατίδιο στη Βόρεια Κύπρο. Θα παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σηκώνει μανίκια για να στήσει το επιτελείο του.

Βαρύ το κλίμα

Αντίθετα στο επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου στην οδό Ακαδημίας, το κλίμα ήταν βαρύ και στενάχωρο. Εκεί ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Θεανώ Φωτίου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ.ά.

Ο θριαμβευτής Παππάς

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε κατά τις 11 και τέταρτο στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ιδιαίτερα χαρούμενος και ενθουσιασμένος καθώς ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για την επικράτηση του Κασσελάκη. Εκεί τον υποδέχθηκε με μια θερμή αγκαλιά ο πατέρας του Στέλιος που ήταν από πολύ νωρίς στα γραφεία του κόμματος. Μάλιστα, την συμβολή του Ν. Παππά επιβεβαίωσε δημόσια και ο Κασσελάκης που τον φώναξε στις δηλώσεις του, αλλά ο πρώην υπουργός ήταν επάνω στα γραφεία και κατέβηκε μετά και αγκαλιάστηκαν.

Η γροθιά της Έφης και τα συνθήματα

Ήρθε η ώρα της ανατροπής φώναζαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν εμφανίστηκε στην Κουμουνδούρου η Έφη Αχτσιόγλου που προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία της. Ήταν εμφανώς καταπονημένη και ιδιαίτερα δυσαρεστημένη. Και το βλέμμα της τα έλεγε όλα. Δίπλα της όλα τα στελέχη που την στήριξαν και η ίδια ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση. Τα συνθήματα ήταν πολλά που έδειχναν πως δεν είναι διατεθειμένοι πολλοί υποστηρικτές της να δεχθούν εύκολα ή να χωνέψουν πολιτικά την ήττα. «Δε θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά». «Έφη κράτα γερά». «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Τυπικός χαιρετισμός

Τους δυο υποψηφίους υποδέχθηκε στην Κουμουνδούρου ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος, ενώ τον Στέφανο Κασσελάκη καλωσόρισαν με φιλί η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής της, Γιώργος Βασιλειάδης. Μόλις η Αχτσιόγλου πήγε να μπει στο κτίριο την πλησίασε ο πατέρας του Νίκου Παππά και προσπάθησε να ανοίξει συζήτηση μαζί της, αλλά η ίδια δεν είχε διάθεση εκτός από ένα τυπικό χαιρετισμό.

Η επικοινωνία με τον Τσίπρα

Πριν από την μετάβασή της στην Κουμουνδούρου η Αχτσιόγλου τηλεφώνησε στον Κασσελάκη για συγχαρητήρια, ενώ και με τους δυο υποψηφίους επικοινώνησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κασσελάκης είχε επικοινωνία και με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο από την ημέρα της παραίτησης του Τσίπρα και όπως φαίνεται, εκτός απρόοπτου, θα παραμείνει. Ο Φάμελλος του επεσήμανε πως είναι στην διάθεσή του να τον ενημερώσει για την Κ.Ο.

Το μήνυμα Τσακαλώτου

«Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά», έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ούτε επικοινώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε συγχαρητήρια έδωσε στο νέο πρόεδρο, αλλά ούτε και πήγε στην Κουμουνδούρου. Δείγμα τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Οι καλοί σύμβουλοι

Να σας πάω και λίγο πάλι στο στρατηγείο Κασσελάκη, όπου εκεί ήταν και οι γονείς του και ο θείος του Ανδρέας που μας είπε ότι είναι ταλαντούχος στην επικοινωνία και δεν παίζεται, αλλά στάθηκε και σε κάτι ακομη: πως έχει πολύ καλούς συμβούλους.

Ο Παύλος Πολάκης είχε τη δική του συμμετοχή στην εκλογική νίκη του Κασσελάκη. Από τα Χανιά έμαθε τα αποτελέσματα, είχαν επικοινωνία και μετά έστειλε το μήνυμα πως όσοι θέλουν και μπορούν έχουν θέση στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως από χθες το βράδυ υπάρχει ανησυχία για την ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν είναι λίγα τα στελέχη που φοβούνται για το αύριο. Ο φόβος της διάσπασης υπάρχει και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

Τι σκέφτονται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με προσοχή τα εκλογικά αποτελέσματα στο ΣΥΡΙΖΑ και από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αν και θα περιμένουν να δουν λίγο τις κινήσεις του, σίγουρα θα μπει στο κάδρο. Στο ΠΑΣΟΚ η πίεση κατά πολλούς θα είναι μεγάλη. Στην Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι εάν υπάρξουν παραλυτικά φαινόμενα και επιβεβαιωθούν οι φόβοι διάσπασης δυνητικά θα δοθεί ευκαιρία για να υποδεχθεί στελέχη και μέλη. Αυτό όμως το πιστεύουν περισσότερο στον Περισσό, καθώς το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει πλέον περιθώριο για πολλά στελέχη που ξενίζουν από την εκλογή Κασσελάκη να κάνουν το άλμα.

Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση της Μαριάννας Λάτση

Πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το family office της Μαριάννας Λάτση. Πιο πρόσφατη από αυτές ήταν να αποκτήσει το 4,2% της Trade Estates, εταιρείας ακινήτων του ομίλου Φουρλή (IKEA, Intersport), η οποία ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο έχουν προηγηθεί κινήσεις εισόδου στην ΓΕΚ Τέρνα αλλά και η «χρυσή» επένδυση τη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη, στην οποία απέκτησε ισχυρό ποσοστό ο χρηματοοικονομικός κολοσσός, JP Morgan. Αγορές και επενδύσεις από την οικογένεια Λάτση έχουν γίνει και στον Λαιμό Βουλιαγμένης, αγοράζοντας τρία από τα συνολικά 14 οικόπεδα του Αστέρα για την κατασκευή βιλών, στην ESA Security με δραστηριότητα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Τοποθετήσεις που συνήθως περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό μειοψηφίας με το family office της Μ. Λάτση να βλέπει ευκαιρίες σε εταιρείες και τομείς που μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα αποδοτική επενδυτικά. Επομένως παρά τα όσα κατά καιρούς κάποιοι αναρωτιούνται, οι επιμέρους αυτές τοποθετήσεις φαίνεται ότι όχι μόνο έχουν στόχευση και προσανατολισμό αλλά και προοπτική απόδοσης όπως τουλάχιστον φάνηκε στην περίπτωση της Viva Wallet όπου το συνολικό τίμημα φέρεται να ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση του Παντελιάδη των My market στην Kariera

Το kariera.gr αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο αναγνωρίσιμη πλατφόρμα διαχείρισης και εύρεσης έμψυχου δυναμικού αλλά και δεδομένων που σχετίζονται με την ευρύτερη αγορά εργασίας. Το 2003, το Kariera πουλήθηκε στην αμερικανική πολυεθνική, την Career Builder, η οποία το 2007 έκανε περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, ενώ η Ελλάδα πραγματοποιούσε κύκλο εργασιών περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η ανατροπή πραγματοποιείται το 2020, όταν η εταιρεία επαναγοράστηκε από τον έναν εκ των ιδρυτών της, Θεόφιλο Βασιλειάδη, κίνηση που συνεπικουρείται από κεφάλαια που εισφέρουν οι επιχειρηματίες Αριστοτέλης και Στέφανος Παντελιάδης, της γνωστής οικογένειας που διατηρεί τον όμιλο Metro – My market αλλά και την εταιρεία γαλακτοκομικών Όπτιμα. Η εταιρεία σήμερα βρίσκεται και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, ενώ η οικογένεια Παντελιάδη εκτός από την προοπτική που δίνει η εταιρεία για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, απευθυνόμενη σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό κλάδο, αυτόν της αγοράς εργασίας, φαίνεται να έχει πετύχει και ένα άτυπο στοίχημα, επαναγοράς μίας ελληνικής εταιρείας από μία πολυεθνική.

Ξεκινάει η έκδοση αδειών για την Orilina στο Ελληνικό

Το πρώτο βήμα για την Orilina, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που σύντομα θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, έγινε, σε ό,τι αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας για την δημιουργία της επένδυσης των 80 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό. Η κατάθεση του σχετικού φακέλου για την έκδοση της άδειας έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε. Σας θυμίζω ότι η Orilina έχει συμφωνήσει με τη Lamda να δημιουργήσει πολυτελές συγκρότημα με 20 παραθαλάσσιες κατοικίες, οι οποίες θα φέρουν την υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma.

Τα 3 δισ. για τον Daniel ανοίγουν δρόμο για τις κατασκευαστικές

Συνολικό ποσό που θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσει στα ταμεία της κυβέρνησης μέσα Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και πράσινου ομολόγου προκειμένου να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Στόχος είναι να αποκατασταθούν οι καταστροφές και να δημιουργηθούν νέες και ισχυρότερες υποδομές το επόμενο διάστημα με έμφαση σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από άλλες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Αναμένεται πάντως ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανοίξουν αρκετοί διαγωνισμοί σε δημόσια έργα, όπου οι κατασκευαστικές θα κονταροχτυπηθούν για να τα διεκδικήσουν.

Το κόλπο των βιομηχάνων με τα τρόφιμα

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανήγγειλε παρεμβάσεις, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε προμηθευτές τροφίμων που πωλούν στα σούπερ μάρκετ να κάνουν έκπτωση σε βασικά προϊόντα σε ποσοστό άνω του 5% και να τυγχάνουν ειδικής προβολής με συγκεκριμένο διακριτικό σήμα στα ράφια των αλυσίδων. Αυτό που μαθαίνω όμως από πολλά σούπερ μάρκετ είναι ότι υπάρχουν προμηθευτές που δίνουν μεν εκπτωτικές τιμές για τα προϊόντα τους, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτά που «πουλάνε» περισσότερο, αλλά κυρίως δευτερεύοντες κωδικοί που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προωθήσουν μέσω της έκπτωσης που θα δώσουν και της προβολής που θα τύχουν αυτά τα ράφια. Τα κόλπα των καιρών…