Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε, μένει τώρα να κλειστεί το ραντεβού. Έμαθα ότι ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Μπρατάκος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καλέσει τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη προκειμένου να συμφωνήσουν για την ημέρα και την ώρα του τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών, μια συνάντηση που θα επιδιωχθεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα στο γραφείο που διατηρεί ο πρωθυπουργός στο ισόγειο του Μεγάρου της βουλής. Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης παρότι θα είναι εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος έχει κάνει τις πρώτες εμφανίσεις του στη βουλή, χθες ξεναγήθηκε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, ενώ αποφασίστηκε να χρησιμοποιεί το γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς ο ίδιος δεν δικαιούται να έχει, βάσει του κανονισμού. Καθαρά θεσμική η πρώτη αυτή συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη, μένει όμως να δούμε πως θα λειτουργήσει η «χημεία» των δύο ανδρών.

Έρχονται πειθαρχικά μέτρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Θα αντέξει και πόσο η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ερώτημα που πλανάται από πολλούς τις τελευταίες ώρες. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και δημιούργησε νέα δεδομένα στο εσωτερικό σύστημα του κόμματος. Ήδη χθες είχαμε πολλά πυρά, αλλά αυτό που έμαθα είναι το εξής: Δε θα αργήσουν τα πειθαρχικά μέτρα, δηλαδή οι διαγραφές. Και όπως μου έλεγε πρόσωπο που στηρίζει τη νέα ηγεσία, δεν πρέπει η ανοχή των πρώτων ημερών να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Αρνήσεις, αποχωρήσεις, καρφιά

Πάντως αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα είχαμε την Έφη Αχτσιόγλου να αρνείται οποιαδήποτε θέση και να της πρόσφερε ο νέος πρόεδρος με τους δικούς της να μιλάνε για «χυλόπιτα». Ο καθηγητής Ιατρικής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Κασσελάκη και φράσεις ότι χρησιμοποιεί ακροδεξιό λόγο. Στην επαρχία σε διάφορες νομαρχιακές υπάρχουν φαινόμενα παραιτήσεων. Ο Νίκος Φίλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης και αυτός από το ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης ξεκατινιάζονται στο διαδίκτυο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ο Στέργιος Καλπάκης αφήνει αιχμές για την αντικατάστασή του στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου από την Δώρα Αυγέρη που έμαθε από το διαδίκτυο, αφού δεν τον ενημέρωσε κανείς. Ο Στέφανος Τζουμάκας λέει ότι είναι μεταβατικός αρχηγός, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ότι φύτεψε τον Κασσελάκη. Αυτά τα γεγονότα μου τα απαρίθμησε κυβερνητικός παράγοντας που προβλέπει ότι σύντομα θα γίνει η διάσπαση. Αυτό υποστηρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όμως εστιάζουν και στο ρόλο του Μανώλη Καπνισάκη, ανθρώπου του Παύλου Πολάκη, που είναι πλέον ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη.

Καθοριστικός ο ρόλος του Καπνισάκη

Ρώτησα να μάθω περισσότερα από όσα σας ανέφερα χθες. Τους δύο άνδρες δεν τους συνδέει μονάχα η κοινή καταγωγή τους από τη Μεγαλόνησο. Τους συνδέει μια πολύ μακρά σχέση 20ετίας. «Τον γνωρίζω από 14 ετών και συζητούσα μαζί του όσο διάστημα ήταν στην Αμερική», είχε υποστηρίξει στο MEGA ο Μανώλης Καπνισάκης μιλώντας για τους δεσμούς με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς αυτοί αναπτύχθηκαν. Υπήρξε, άλλωστε, ο δικηγόρος της οικογένειας στη δικαστική περιπέτεια που είχε ο Θεόδωρος Κασσελάκης, αναλαμβάνοντας εξ αρχής την υπεράσπισή του. Γνωρίζοντας μάλιστα τις απόψεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμπλακεί στην πολιτική.

Η σχέση με Πολάκη

Ως μάλιστα στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη ο Κρητικός νομικός, ήταν αυτός που τους γνώρισε, τους έφερε πολύ κοντά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια «σκιώδη» κοινή σύμπραξη στις εσωκομματικής διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον αψύ Σφακιανό γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας, ο Καπνισάκης συνυπήρξε στον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από συγκεκριμένη πηγή, «έψαχναν παρέα να βρουν σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Άρα έχουν τη δυνατότητα και να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν. Μιλούν ξεκάθαρα την ίδια γλώσσα.

Οι ενστάσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αναπόφευκτο είναι να εγείρονται ενστάσεις γύρω από την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να διορίσει τον Μανώλη Καπνισάκη ως διευθυντή του γραφείου του. Υποστήριξαν στελέχη της Κουμουνδούρου, κυρίως δε εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πως απλώς διάλεξε για τη θέση αυτή «τον προσωπικό δικηγόρο του», αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη πολιτικού background που δεν συνάδει με ένα τέτοιο καθοριστικής σημασίας πόστο. Άλλοι, πιο μετριοπαθείς, αναγνώρισαν στην απόφαση του Κασσελάκη την ανάγκη του να στηριχθεί τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση της θητείας του σε πρόσωπα που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, σκέφτονται ανάλογα και πρόκειται να τον στηρίξουν εμπράκτως στο εγχείρημά του χωρίς να του βάζουν εμπόδια.

Τι κάνει, όμως, ο Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει καιρό τώρα πριν από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη που θα πάει. Σας είχα αναφέρει πριν μέρες για τις διαλέξεις και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ενόψει των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα όμως θα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης Εκεί συμμετέχει και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που είναι επικεφαλής στην Επιτροπή για τα θέματα Δημοκρατίας, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Και οι τρεις έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και σίγουρα οι παρέες τους θα έχουν ενδιαφέρον στο Στρασβούργο, όπου έχει και καλό φαγητό και κρασί.

Συνέδριο του… χρόνου

Και εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινείται στο εξωτερικό, στο εσωτερικό θα σφάζονται με φόντο το συνέδριο. Πότε θα γίνει; Μαθαίνω πως πάει για το νέο έτος κάτι που δε θέλει η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου μην σας πω για μέσα της Άνοιξης πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Παππάς, το Νο 2 του κόμματος άτυπα, παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Στο ίδιο κλίμα όλο το επιτελείο Κασσελάκη που θέλει να υπάρξει χρόνος για να διαμορφωθούν καλύτερα οι συσχετισμοί υπέρ του νέου προέδρου. Η αρχική απόφαση, αλλά αυτή πριν από τις εκλογές, ήταν για Νοέμβριο, αλλά αυτή πάει περίπατο.

Η πρώτη πολιτική εκδήλωση του προέδρου Κασσελάκη

Μια μοναξιά την είχε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Ζαχαριάδης που τρέχει για το Δήμο Αθηναίων, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών. Χθες γέλασε λίγο το χειλάκι του στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» καθώς ήταν παρών και ο Κασσελάκης που τον στήριξε δημόσια. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, είναι η πρώτη πολιτική εκδήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία πηγαίνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μάλιστα, έστω και για λίγο, είχε ενωτικό χαρακτήρα καθώς έδωσαν το παρών πολλά στελέχη από διαφορετικές τάσεις. Για να δούμε εάν θα υπάρξει στο δεύτερο γύρο συνεργασία είτε περάσει ο Κώστας Ζαχαριάδης είτε ο Χάρης Δούκας με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης τη θέλει την συνεργασία και ζητάει προεκλογική σύμπτυξη και συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου. Και αυτό μαθαίνω είναι μια δυνατή τάση. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, όμως, στην Αθήνα τουλάχιστον.

Το παράπονο του Πλουμπίδη

Λίγο πριν κλείσω τη στήλη χάζευα στο διαδίκτυο και είδα μια ανάρτηση του πολύ σοβαρού επιστήμονα, ψυχιάτρου, του Δημήτρη Πλουμπίδη, γιου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Νίκου Πλουμπίδη, περί του Κασσελάκη. Διαβάστε το αξίζει: «Δύσκολη μέρα σήμερα έζησα στο χώρο της εργασίας μου σήμερα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο θέμα συζήτησης. Οι φωνές χαμήλωσαν όταν μπήκα, αλλά όταν άναψε η συζήτηση απ’ όσους δεν είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ η κουβέντα κορυφώθηκε σε μείγμα ανησυχίας μαζί με ειρωνεία συχνά δούλεμα ή λύπηση. Αμηχανία από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κανείς δεν μπορεί να πει που το πηγαίνει η νέα ηγεσία σε σχέση με το κόμμα που γνωρίζουμε. Όσοι μίλησαν για ελπίδα συνώνυμη με τον νέο αρχηγό προκάλεσαν θύελλα ειρωνείας. Πόνεσα και ντράπηκα. Ελπίζω να δούμε καλύτερα τι γίνεται τις επόμενες μέρες».

Η επικύρωση Καλαφάτη

Να σας πω και λίγο από την πλευρά της ΝΔ. Αύριο συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην πρώτη της ουσιαστική συνεδρίαση μετά τις εκλογές. Αντικείμενο; Η επικύρωση της τοποθέτησης σε ρόλο γενικού γραμματέα της του Σταύρου Καλαφάτη. Μαθαίνω ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα έχει ενδιαφέρον, θα είναι μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι πάνω από 20 λεπτά ώστε να δοθεί χρόνος για να κάνουν παρεμβάσεις και οι βουλευτές.

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο Σκρέκα για την ακρίβεια

Σήμερα θα ψηφιστεί όπως με πληροφορούν η τροπολογία Σκρέκα με τα τέσσερα μέτρα κατά τις ακρίβειας, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης των τιμών από τους προμηθευτές των αλυσίδων σε ποσοστό από 5% και πάνω με δυνατότητα ειδικής προβολής των συγκεκριμένων προϊόντων στα ράφια. Η τροπολογία εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που επιδιώκει να ελαφρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά από την ακρίβεια που επικρατεί, υποχρεώνοντας μεταξύ άλλων τους προμηθευτές και τη βιομηχανία να ανακοινώνουν τους τιμοκαταλόγους που δίνουν στα σούπερ μάρκετ και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εντός της χρονιάς ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Uni Systems του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα αλλά και η Space Hellas, φέρονται να είναι μεταξύ άλλων εκείνοι που ενδιαφέρονται να πάρουν το έργο για τις νέες ταυτότητες, την ευθύνη του οποίου έχει κατά κύριο λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και ο γαλλικός όμιλος Thales καθώς και η ιαπωνική Toppan, εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των διαβατηρίων στη χώρα μας. Το έργο για τις ταυτότητες έχει μπροστά του μία δεκαετία υλοποίησης και εσόδων για όποιον τελικά καταφέρει να το αναλάβει, ενώ καλώς εχόντων ο διαγωνισμός -ο προηγούμενος είχε διακοπεί- θα επαναπροκηρυχθεί εντός της χρονιάς.

Υψηλές πτήσεις 200 εκατομμυρίων για την Κρι Κρι

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κρι Κρι, η γαλακτοβιομηχανία από τις Σέρρες που παράγει μόνο προϊόντα γιαουρτιού και παγωτό, έχοντας επιλέξει να εξυπηρετεί αυτές τις δύο κατηγορίες προϊόντων, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Η επιχείρηση που ιδρύθηκε και διοικείται από την οικογένεια Τσινάβου έχει ένα πολύ σημαντικό μέρος των πωλήσεών της από τις εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να υπολείπεται και στην Ελλάδα. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία διατηρεί χαμηλό δανεισμό.

Ο Ευμορφίδης νοίκιασε ακίνητο μπροστά στην Ακρόπολη

Μαθαίνω από την αγορά ότι ο Μιχάλης Ευμορφίδης, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Coco Mat νοίκιασε το ακίνητο του Μερόπειου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος απέναντι από την είσοδο του Ηρωδείου για να το μετατρέψει σε κατοικία. Η μίσθωση είναι για 50 χρόνια και πρόκειται για μέρος του κτιρίου που διατηρεί στο Ίδρυμα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η συμφωνία μίσθωσης υπεγράφη με εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη που διαχειρίζεται τα Coco Mat Hotels και όπως πληροφορούμαι αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης.

Σκληρός ο ανταγωνισμός για τη Σουρωτή του Σαββίδη

Με έντονη αύξηση του ανταγωνισμού και περαιτέρω πτώση των λιανικών τιμών πώλησης, καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες έχουν εισέλθει ή εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά των ανθρακούχων όπως οι εταιρείες Ζαγόρι, Βίκος, Coca Cola 3E, Όλυμπος, Ζαρός, Σαμαριά και Θεόνη, έρχεται αντιμέτωπη η Σουρωτή του Ιβάν Σαββίδη. Ο κύκλος εργασιών για τη γνωστή εταιρεία παραγωγής ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού ανήλθε σε 10.247.999 ευρώ το 2022, έναντι 12.198.535 ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση του 2021, παρουσιάζοντας μείωση 15,99%. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 283 χιλιάδων ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 675%.