Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πως υπάρχει ηρεμία πριν την καταιγίδα. Γιατί νομοτελειακά θα έρθει. Και εξηγούμε. Τη Δευτέρα σάς είχα ενημερώσει για το μέτωπο που στήνεται κατά του Κασσελάκη. Η Ομπρέλα και οι 53 αποφάσισαν κάποια πράγματα τα οποία είναι σημαντικά και δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Πρώτα απ’ όλα, έχει ξεκαθαριστεί πως κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ λόγω Στέφανου Κασσελάκη. Μπορεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος να μην εμπνέει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά ουδείς είναι διατεθειμένος αφενός να το τραβήξει στα άκρα και αφετέρου να φύγει και πολιτικά να βολοδέρνει μέχρι να εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως έτσι θα παραδώσουν τα κλειδιά της Κουμουνδούρου.

Προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση

Αυτό σημαίνει πως ο Κασσελάκης και η ομάδα του θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μια ενεργή εσωκομματική αντιπολίτευση. Όπως έμαθα, στη μάζωξη της Ομπρέλας και των 53, ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν φράξιες αλλά είναι αποφασισμένοι να μη δέχονται τα… αλλοπρόσαλλα που νιώθουν να συμβαίνουν για ένα αριστερόστροφο κόμμα. Τι άλλο αποφασίστηκε; Δίνουν χρόνο στον Κασσελάκη αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον υπολογίζουν ως δυνατό χαρτί όπως ίσως νομίζουν κάποιοι. Θεωρούν πως θα ξεφουσκώσει και με αυτό το σκεπτικό προετοιμάζουν ήδη τη διάδοχη κατάσταση. Τον τωρινό πρόεδρο τον βλέπουν μέχρι τις Ευρωεκλογές. Τότε θα κάνουν ταμείο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά -κάτι που εκτός του ότι το περιμένουν, μάλλον κάποιοι θα το… ήθελαν κιόλας- θα βγει μπροστά ο διάδοχος. Ποιος είναι; Ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μάλιστα, η πληροφορία που έφτασε στ’ αυτιά μου είναι πως για την όλη κίνηση έχει ενημερωθεί και ο Νίκος Παππάς. Δε συναινεί, αλλά το ξέρει.

Εκτός Ελλάδας την προεκλογική εβδομάδα

Πάμε τώρα στον Κασσελάκη ο οποίος είναι στην Κύπρο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ψάχνονται για το πότε και πού θα γίνει η συνεδρίαση αύριο της ΚΟ, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει για να στηρίξει τους υποψηφίους της ΝΔ σε Δήμους και Περιφέρειες. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βρεθεί στην Κύπρο χθες και σήμερα και επιστρέφει αύριο το πρωί, μέσα σε μια αμιγώς προεκλογική εβδομάδα που έπρεπε, κατά πολλούς, να είναι στην Ελλάδα και να στηρίζει τους υποψηφίους του κόμματός του.

Αποχή στελεχών

Αυτό που παρατηρείται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι «παραίτηση» πολλών που δεν είχαν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και το αρνητικό είναι ότι οι υποψήφιοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν την εσωκομματική μάχη και σύγκρουση. Και οι προβλέψεις είναι πολύ μαύρες για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ με το μόνο που φαίνεται ως ιδεατό είναι να περάσουν στο δεύτερο γύρο και όχι να κερδίσουν βέβαια δήμους ή περιφέρειες.

Οι στηρίξεις Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε περιοχές για να στηρίξει τους υποψηφίους της ΝΔ. Σήμερα θα βρεθεί Θεσσαλονίκη για να στηρίξει Κωνσταντίνο Ζέρβα και γι’ αυτό επισκέφθηκαν και προ ημερών και αρκετοί υπουργοί την πόλη. Παράλληλα, θα πάει και στη Δυτική Μακεδονία για να στηρίξει και τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ενώ χθες συγκάλεσε σύσκεψη μεγάλη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που τον στηρίζει σε απόλυτο βαθμό.

Η απόσταση Φίλη

Και επειδή σας λέω για στηρίξεις, εάν πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ εκεί δε στηρίζουν τον πρόεδρό τους. Τα είπαμε και στην αρχή αλλά η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Νίκος Φίλης που όπως έμαθα στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη δεν άλλαξε καθόλου τις απόψεις του. Το αντίθετο. Τις είπε και πρόσωπο με πρόσωπο και μένει να φανεί τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Πάμε για αναμέτρηση στο συνέδριο» είναι η χαρακτηριστική φράση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Πάρε κεφάλια

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ακούγονται φωνές για εκκαθαρίσεις. Π.χ. είδα χθες μια ανάρτηση που συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος και προέρχεται από την ηθοποιό Άννα Ελεφάντη, την κόρη του Άγγελου Ελεφάντη, ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε καρατομήσεις στελεχών, άποψη που ασπάζονται πολλοί υποστηρικτές του Κασσελάκη. «Αν δεν ήταν ο @skasselakis ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία θα ήταν ήδη τρίτο κόμμα. Είναι πολύ σημαντικό που ο Σύριζα με τον Κασσελάκη κρατάει τα ποσοστά του. Αλλά για να γίνει ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία κυβέρνηση ξανά, με Πρωθυπουργό τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το εσωκομματικό τοπίο. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης, σαν τον Τσίπρα αφεθεί να κινείται μέσα στην υπονομεύση και τον εσωκομματικό κυκεώνα, το έχασε το παιχνίδι» έγραψε και ο νοών νοείτω. Από την άλλη, η πλειοψηφία όσων δεν ψήφισαν Κασσελάκη δεν τον αναγνωρίζουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτό είναι γνωστό στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο σπίτι της… θείας!

Μια καταγγελία που θα συζητηθεί γίνεται από στελέχη της ΝΔ στη Μαγνησία και αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην περιοχή. Μάλιστα αργά χθες το βράδυ εκδόθηκε και ανακοίνωση από τη ΝΔ που μιλάει για σόου και προτρέπει τον Κασσελάκη να αποφεύγει και τα σπίτια τοπικών στελεχών. Τι εννοούν; Ρώτησα και έμαθα λοιπόν τι σημαίνει αυτό. Μου είπαν ότι στο πατρικό της θείας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, έγινε «το σόου με τις λάσπες»! Συγκεκριμένα μου είπαν, όταν ρώτησα τι σημαίνει αυτό, ότι το σπίτι όπου ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να βγάζει τα παπούτσια του πριν εισέλθει στο εσωτερικό του με την οικοδέσποινα να τον υποδέχεται αιφνιδιασμένη, είναι το πατρικό της Ελένης Μεϊκοπούλου, θείας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο, Αλ. Μεϊκόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψη Κασσελάκη.

Τσίπρας εξωτερικού

Και επειδή σας είπα για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ να σας ενημερώσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε ωραία στη Βόρεια Μακεδονία, φιλοξενούμενος του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Τώρα βέβαια ποιος τον πιάνει γιατί όλο στο εξωτερικό θα είναι. Αστειευόμενος κάποιο στέλεχος μου είπε, «Τσίπρας εξωτερικού». Στις 9 Οκτωβρίου και για τέσσερις μέρες θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δεν αποκλείεται να ηγηθεί και της ομάδας της Αριστεράς. Παράλληλα θα είναι, εκτός απροόπτου, στην Τυνησία, όπου θα μιλήσει σε διεθνές φόρουμ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το χειμώνα μάλλον θα λάβει μέρος και στο Νταβός, ενώ έχει κι άλλες προσκλήσεις για ομιλίες σε διεθνή φόρα.

Δε θα είναι σύμμαχος σε αρνητικά σενάρια

Πριν κλείσω, είδηση βγήκε χθες στη Βουλή για τα εθνικά θέματα αν και αφορούσε νομοσχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα ότι αν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν πρόκειται να επικυρώσει την συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ «δείχνει» στη Νέα Δημοκρατία ότι δε θα είναι σύμμαχος σε αρνητικά σενάρια.

Κινητικότητα γύρω από την Quest για τον Κωτσόβολο

Αρκετά έντονη είναι η κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στην αγορά γύρω από το όνομα του ομίλου Quest και την πιθανή απόκτηση της Κωτσόβολος. Άνθρωπος της αγοράς, με τον οποίο μιλούσα μου έλεγε χθες ότι και πρακτικά αλλά και μαθηματικά ο όμιλος Quest έχει αρκετές πιθανότητες να είναι εκείνος που θα επικρατήσει στη διαδικασία, έχοντας την αμέριστη στήριξη του τραπεζικού συστήματος για τον δανεισμό που θα χρειαστεί μία τέτοια μεγάλη κίνηση αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι θεωρείται ο καταλληλότερος παίκτης στην αγορά με βάση το επιχειρηματικό του μοντέλο, προκειμένου να αποκτήσει μία εταιρεία όπως ο Κωτσόβολος. Κι αν κάποιοι από την άλλη νομίζουν ότι ο Κωτσόβολος και η δραστηριότητά του εξαντλείται στα καταστήματα που διαθέτει, κάνουν λάθος. Γιατί έχει αναπτύξει πλήθος τεχνολογιών και υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον κάνουν ακόμα πιο ισχυρό και περιζήτητο. Και το πιο σημαντικό: διαθέτει πολύ μεγάλη βάση δεδομένων από πελάτες και επιχειρήσεις καθώς και για άλλους τομείς, στην εποχή που τα data είναι το βασικό εργαλείο λειτουργίας και εξέλιξης κάθε μεγάλης επιχείρησης.

Νέος διευθύνων σύμβουλος για τη Leroy Merlin στην Ελλάδα

Μαθαίνω ότι τη Γαλλίδα προκάτοχό του ήρθε να διαδεχτεί ένας νέος εκ Γαλλίας ορμώμενος γενικός διευθυντής στη Leroy Merlin στη χώρα μας. Όπως σας είχα γράψει στη στήλη, η Agathe Monpays, 28χρονη πρώην γενική διευθύντρια της εταιρεία έπλευσε για άλλες πολιτείες στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνοντας μία πολύ ελκυστική θέση στην κορυφή της Leroy Merlin Γαλλίας, ο τζίρος της οποίας φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο όπως με πληροφορούν ένα νέο πρόσωπο ήρθε να την αντικαταστήσει, τα αποκαλυπτήρια του οποίου δεν έχουν γίνει επίσημα για την ώρα στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Mayaud Frederic CEO της Leroy Merlin για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μπλόκο Market In στην Carrefour;

Όπως σας έλεγε η Carrefour του Νίκου Βαρδινογιάννη είναι στο παρά ένα της εξαγοράς της αλυσίδας καταστημάτων Economy στην Αθήνα με σκοπό να τα μετατρέψει σε Carrefour Express. Όμως συμβαίνει εδώ το εξής παράδοξο, καθώς υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του ομίλου Market In, διαμηνύουν ότι θα μπλοκάρουν την εξαγορά. Να σας θυμίσω ότι η Economy συνεργάζεται με τα Market In, καθώς τα δεύτερα διακινούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «Economy» στο σύνολο της αγοράς για λογαριασμό της πρώτης. Επομένως υπάρχει μία ιδιότυπη σχέση των δύο πλευρών σε εμπορικό επίπεδο που φαντάζει εκ πρώτης όψεως δύσκολο να διακοπεί. Ή μήπως όχι;

Πρεμιέρα για την Optima

Μία διπλή πρεμιέρα παίζεται σήμερα καθώς από τη μία πλευρά η Optima Bank ξεκινάει την διαδρομή της στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σήμερα τα στελέχη της τράπεζας θα χτυπήσουν το καμπανάκι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών, σηματοδοτώντας την εισαγωγή και των μετοχών της τράπεζας στην οργανωμένη αγορά.

Ανοίγει και επίσημα πόρτες για το κοινό το Esperia

Παράλληλα όμως και μία ακόμα πρεμιέρα λαμβάνει χώρα. Οι Ισραηλινοί της Fattal, που έχουν το Nyx Espreria Palace στη Σταδίου που για πολλά χρόνια μέσα στην κρίση παρέμενε κλειστό, θα δεχτούν σήμερα αρκετό κόσμο στο επίσημο opening και την παρουσίαση του κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών. Σιγά σιγά η Σταδίου αρχίζει να παίρνει ζωή και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα αλλάξει ριζικά η όψη της. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα μέτρα παρακάτω ανακατασκευάζεται το κτίριο της πρώην ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ στην συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, όπου σύντομα θα φιλοξενούν τα νέα κεντρικά γραφεία της Eurobank, η οποία θα μεταφερθεί εκεί από το Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην Αμαλίας όπου βρίσκεται σήμερα.