Σήμερα θα αφήσω, για αρχή, τον Στέφανο Κασσελάκη και θα πάω σε έναν άλλο Χανιώτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Βαλέτα. Από τη Μάλτα ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα για το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της MED9. Εκεί το ενδιαφέρον ήταν η συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και ρώτησα τι έγινε και μου είπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έθεσε το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει πολιτική ενεργητικής αποτροπής τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. Μου είπαν ότι υπήρξε συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που καίει και την Γαλλία και μάλιστα ο Μακρόν φέρεται να του είπε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν να πείσει πως η Ε.Ε. δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί να γίνει η περιοχή υποδοχής των κάθε λογής κατατρεγμένων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μάλιστα, έμαθα ότι συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, και όχι όταν υπάρχει κρίση.

Το γύρισε και το διόρθωσε

Αυτά στο εξωτερικό για να έρθουμε στο εσωτερικό και το παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη – που όμως ως «αλεπού» της πολιτικής πριν προλάβει το Μέγαρο Μαξίμου να τον αδειάσει με εντολή Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει με τους Χάρη Θεοχάρη, Λευτέρη Αυγενάκη, Δημήτρη Καιρίδη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γιώργο Φλωρίδη και Νότη Μηταράκη. Ο Γεωργιάδης το γύρισε και διόρθωσε τα όσα είπε περί μείωσης κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2024. Το θέμα όμως ήταν ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ και σε όσα έχει πει ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει τέτοια μείωση εντός του 2024, αλλά σε βάθος τετραετίας. Επικοινώνησε ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πριν προλάβουν να προβούν σε διευκρινίσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε πίσω. Βέβαια κάποιο κυβερνητικό πουλάκι μου είπε ότι ο υπουργός Εργασίας ήταν σε συνεννόηση για να κάνει την διόρθωση! Όπως έμαθα, ο πρωθυπουργός αν και στη Βαλέτα, συζήτησε αυτά τα θέματα τηλεφωνικά με τους στενούς του συνεργάτες. Το τηλεφώνημα μπορεί να ήταν για τον Άδωνι, αλλά στο μυαλό υπήρχε η δήλωση από τον Χάρη Θεοχάρη που μίλησε για υπερφορολόγηση και περικοπές επιδομάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες, τους Δημήτρη Καιρίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που αναφέρθηκαν σε νομιμοποίηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών προκειμένου να εργαστούν στα χωράφια κι ενδεχομένως και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

Εκδρομή στις Σπέτσες για τον πρόεδρο

Να πάμε τώρα στα του Στέφανου Κασσελάκη με αρκετούς στο ΣΥΡΙΖΑ που δε δέχονται ακόμα ότι είναι πρόεδρός τους να εκπλήσσονται που έφυγε χθες για τις Σπέτσες για να περάσει το Σαββατοκύριακο και να ξεκουραστεί. Οι δικοί του άνθρωποι έλεγαν ότι είχε ανάγκη να χαλαρώσει δυο μέρες μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. «Από εδώ και πέρα θα έχει φουλ τρέξιμο», μου είπαν και όντως η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη με πρώτο σταθμό την Κύπρο, όπου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία το διάστημα 3-5 Οκτωβρίου, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ομπρέλα

Ο Κασσελάκης μπορεί να ξεκουράζεται, αλλά η Ομπρέλα δεν κάθεται ήσυχα και σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της απέστειλαν επιστολή τους προς τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη. Τι ζητούν; Να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή να συζητήσουν πως θα αντιπαρατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και την πολιτική της αλλά και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου που όριζε Έκτακτο Συνέδριο μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι σε ισχύ.

Χαλαρός ο Κασσελάκης

Ο Κασσελάκης τα έμαθα όλα αυτά, αλλά είναι χαλαρός και δεν βιάζεται. Γι’ αυτό και συζήτησε με τους συνεργάτες του και υπήρξε η διαρροή πως προτεραιότητα του προέδρου είναι η σύγκληση των οργάνων. Έτσι, πρώτος σταθμός είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 5 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει -άγνωστο πότε- η Πολιτική Γραμματεία.

Τα έλεγε και ο Αλέξης αυτά

Ο ίδιος πάντως έπαιξε και χθες με την επικοινωνία, αν και θέλησε να πείσει ότι κάνει πολιτική. Με φόντο το νέο του γραφείο στη Βουλή, το οποίο μας παρουσίασε μέσα από ένα σύντομο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αφού είπε ότι θα βάλουμε φωτιά στο σύστημα, έδωσε πάσα στα μέλη. «Τα μέλη θα παράγουν πολιτική με ψηφιακά μέσα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας όλους για γίνουν μέλη. Μόνο που για να θυμηθούμε αυτό είχε ξεκινήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και ποτέ δεν προχώρησε!

Ο Σκρέκας ανοίγει νέα πόρτα σε επενδύσεις

Παρατείνεται ο κύκλος για νέες χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα. Το υπουργείο θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή προς ψήφιση, η οποία θα παρατείνει τη διαδικασία και θα δίνει την δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια για να λάβουν ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο. Η καινούργια προθεσμία για να καταθέσουν τις προσφορές τους θα είναι έως και την 1η Απριλίου του 2024.

Χρυσωρυχείο για τη Moda Bagno το Interni στη Μύκονο

Το εστιατόριο Interni στη Μύκονο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού αλλά και διεθνώς. Και αυτό είναι που επηρεάζει δραστικά το τζίρο της Moda Bagno που ανήκει στην οικογένεια Βαρβέρη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο χώρο της εστίασης, με το εστιατόριο Interni στη Μύκονο, αύξησε τις κρατήσεις του σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, επηρεάζοντας θετικά τον τζίρο του σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται στην συνεχή ποιοτική ολοκλήρωσή του και στην αναγνωρισιμότητα του ονόματος του Interni στο χώρο της εστίασης. Για να αντιληφθείτε την σημαντική επίδραση που έχει το Interni αρκεί να σας πω ότι είχε συμβολή στην αύξηση του τζίρου της Mod aBagno κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ φέτος στο πρώτο μισό της χρονιάς και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανοίγουν τα εμβληματικά (πρώην) Αστέρια Γλυφάδας

Τα Αστέρια της Γλυφάδας όπου κάποτε είχαν καμπάνες αρκετοί αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου και άλλοι jet seters της εποχής, ανοίγουν τις πόρτες τους και παρουσιάζονται. Το άνοιγμα για τους δημοσιογράφους, θα είμαι εκεί και θα μάθω αρκετά περισσότερα πράγματα για να σας πω για μία από τις μεγάλες επενδύσεις που ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, θα είναι μετά το μισό του Οκτωβρίου. Η Grivalia Hospitality δημιούργησε το πολυτελέστερο τουριστικό θέρετρο στην Αθήνα, συνεργαζόμενη με το brand One & Only. Πρόσφατα επελέγη να μετατεθεί σε εύλογο χρόνο το άνοιγμα καθότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες. Όλα όμως είναι πλέον θέμα χρόνου και όπως αποδείχτηκε λίγων περισσότερων ημερών. Η καθυστέρηση μου λένε από την αγορά ότι ήταν για περίπου ένα μήνα, καθότι η δοκιμαστική λειτουργία επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου με τους πρώτους επισκέπτες να καταφθάνουν. Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, σηματοδοτώντας τη λειτουργία μίας ακόμα εμβληματικής επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή μαζί με τον Αστέρα Βουλιαγμένης και τη Μαρίνα καθώς και τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη χώρα που σηματοδοτείται μέσα από την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα 51 εκατομμύρια του Σαββίδη για το λιμάνι Βόλου

Ο Ιβάν Σαββίδης προσέφερε 51 εκατομμύρια ευρώ για το λιμάνι του Βόλου. Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας παραμένει αδρανής τον τελευταίο καιρό, κάτι τέτοιο στην πράξη δε φαίνεται ότι ισχύει. Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι η έγκριση της προσφοράς του πλειοδότη επιχειρηματία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά ο ίδιος δημιουργεί μία κρίσιμη μάζα στον τομέα των λιμανιών. Να σας θυμίσω εδώ ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να αποκτήσει το λιμάνι Θεσσαλονίκης που επίσης ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, εφόσον ο ίδιος αποφασίσει να πουλήσει. Ωστόσο οι κινήσεις του φαίνεται ότι άρουν τις όποιες σκέψεις από υποψήφιους μνηστήρες να μπουν στα λιμάνια που ο ίδιος έχει πλέον στην ιδιοκτησία του. Για την ιστορία πάντως να σας πω ότι ο αμέσως επόμενος συμμετέχων στον διαγωνισμό για τον Βόλο, η Goldair Handling Α.Ε. έδωσε 26 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό ποσό σε σχέση με αυτά που προσέφερε ο Σαββίδης.

Ο Όλυμπος και η Νίκας στο δρόμο για τη μείωση τιμών

Δύο εταιρείες έχουν ήδη κινηθεί για να μειώσουν τιμές προκειμένου να κρατήσουν σταθερή την κατανάλωση των προϊόντων τους στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ακρίβειας. Μαθαίνω ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη), ήδη έχει δώσει τιμοκαταλόγους στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και αυτή την περίοδο περνούν οι νέες τιμές στα ράφια και τα ψυγεία των αλυσίδων. Η μείωση της τιμής ανέρχεται στο 5% σε όλα τα προϊόντα. Όμως και η Νίκας έκανε αντίστοιχο βήμα, προχωρώντας σε μείωση των κωδικών συσκευασμένης γαλοπούλας αλλά και των έτοιμων γευμάτων. Ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που όπως μαθαίνω θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Μεταξύ αυτών θα είναι πιθανότατα και η αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη. Εδώ θα είμαστε για να σας ενημερώνω για κάθε σχετική εξέλιξη που αφορά το θέμα.