Να σταματήσει η «λευκή απεργία» των βουλευτών της ΝΔ έμαθα ότι ζητήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και δόθηκε εντολή να τρέξουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι βουλευτές θα βάλουν πλάτη τις τελευταίες ημέρες για να βοηθήσουν τους υποψηφίους περιφερειάρχες που στηρίζει το κόμμα της ΝΔ. Και αυτό γίνεται ειδικά σε περιφέρειες που θα γίνει μάχη, όπως π.χ. ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο από τον Πέτρο Τατούλη, ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Βόρειο Αιγαίο από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, κ.α.

Γυρίζει με Κασσελάκη;

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης θα αρχίσει και αυτός να τρέχει για να στηρίξει τους υποψηφίους που έχουν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και άτυπα. Ένας από τους σταθμούς του τις επόμενες ημέρες θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα δει τον Σπύρο Πέγκα, υποψήφιο δήμαρχο και τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο επόμενος σταθμός, λόγω και των πλημμυρών θα είναι ο Βόλος και θα συναντήσει και τον υποψήφιο περιφερειάρχη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και οι τρεις κυνηγούν τους πρώτους. Θα καλύψουν τη διαφορά και το έδαφος λόγω Κασσελάκη; Δε νομίζω να το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι αυτό – και θα το κάνουν για να πουν πως έπαιξαν κι αυτό το χαρτί.

Νέα αρχή με τα μίντια

Και επειδή σας είπα για Κασσελάκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες την εμφάνισή του, πρώτη στα ΜΜΕ ως πρόεδρος, παραχωρώντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Αναμενόμενο για πολλούς και μένει να φανεί κατά πόσο θα έχει καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ που άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε δαιμονοποιήσει και είχε κάκιστες σχέσεις μαζί τους. Η άποψη πάντως που επικρατεί στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, είναι να μην υπάρχει πολεμικό κλίμα με τα ΜΜΕ και να γίνει μια νέα αρχή, ξεγράφοντας τα παλαιά.

Πού θα κάτσει ο πρόεδρος;

Θα συνεχίσω με τον Κασσελάκη που μάθαμε χθες ότι θα υπηρετήσει και την στρατιωτική του θητεία, αλλά 21 μέρες, καθότι ήταν κάτοικος εξωτερικού επί πολλά χρόνια και είναι άνω των 35, και θα εξαγοράσει το υπόλοιπο. Μετά την επιστροφή του όμως θα έχει διευθετηθεί σίγουρα και το χωροταξικό στο Κοινοβούλιο, όχι που θα κάτσει στην αίθουσα, αφού δεν είναι βουλευτής και όπως είπε χθες βράδυ στην Μάρα Ζαχαρέα, δεν είναι απαραίτητο να είναι στη Βουλή και εμπιστεύεται τον Φάμελλο. Και με τον Φάμελλο προέκυψε χθες θέμα από κάποιους μέσω διαδικτύου καθώς κυκλοφόρησε ότι ο Κασσελάκης του παίρνει το γραφείο στη Βουλή. Αυτό δεν ισχύει και θα βρεθεί λύσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχει γραφείο στη Βουλή – και επί αυτού μεριμνά ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας.

Ευρωεκλογές χωρίς εντάσεις

Αφού ανέφερα το όνομα Τασούλας θυμήθηκα τι μου είπε χθες το απόγευμα κυβερνητικό στέλεχος: ξέχνα νομοσχέδια που θα προκαλέσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Το νομοσχέδιο για την υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια πάει πίσω, ενώ και η νομιμοποίηση 3000.000 μεταναστών παγώνει για να ικανοποιηθεί το σκληρό κομμάτι της Κ.Ο. της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός δε θέλει εντάσεις στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αλλά και δεν επιθυμεί να δει να έχει μειωμένη απόδοση η ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές μέσω των υποψηφίων της. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έμαθα: Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Γκρίνια για Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά και ενώ η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται με το νέο του αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι υπάρχει ένας στόχος: να εμφανίζεται ως η κύρια αντιπολίτευση στην χώρα. Δύσκολο στοίχημα και χθες έμαθα στην συνεδρίαση της άτυπης συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, υπήρξε ένταση, σε σημείο που η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ευαγγελία Λιακούλη να βάλει τα κλάματα από την ένταση. Η κριτική υπήρξε από βουλευτές που κτύπησαν καμπανάκι για καθυστερήσεις σε μία σειρά από ζητήματα, όπως στο να καταστήσει σαφές ποιους εκπροσωπεί και η μάχη μέσα στη Βουλή να δίνεται με ξεκάθαρο τρόπο. Και δεν είναι τα μόνα σημεία, καθώς υπάρχει γκρίνια συνολικά από πολλούς για την στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ας ακούσουμε τον κόσμο που κατεβαίνει στο δρόμο»

Και να κλείσω με άρωμα Αμερικής, καθώς πήγα και άκουσα τον Τζον Κέρι στο πλαίσιο του 11ου Athens Democracy Forum. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπάιντεν, για το κλίμα, έδωσε ψηφιακά το «παρών» στις εργασίες του φόρουμ, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης, υπερασπιζόμενοι παράλληλα την ίδια τη Δημοκρατία. «Ας ακούσουμε τους ιθαγενείς και τους ακτιβιστές, μην τους φιμώνουμε. Ας προστατεύσουμε τους επιστήμονες που μοιράζονται τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους. Ας ακούσουμε τον κόσμο που κατεβαίνει στον δρόμο», ανέφερε ενδεικτικά. Και όπως μου είπε άλλοτε κορυφαίος υπουργός, αυτό πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση να αφουγκράζεται και να ακούει τους επιστήμονες.

Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ο Μασούτης

Για πρώτη φορά πάνω από το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα κινηθεί το 2023 ο Μασούτης, καθώς ο τζίρος του εκτιμάται από τα στελέχη του ότι μπορεί με βάση και τον στόχο αλλά και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της χρονιάς, να αγγίξει το 1,1 δισ. ευρώ. Η αλυσίδα κινείται φέτος με ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της κατά περίπου 17%, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα διατηρηθεί διψήφιο έως και το τέλος της χρονιάς. Εξαιρείται ωστόσο η εταιρική σύμπραξη που έχει δημιουργήσει με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων στην κοινή εταιρεία ΣΥΝΚΑ Α.Ε., η οποία δεν υπολογίζεται στο συγκεκριμένο ποσό. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ διατηρεί δίκτυο 380 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 349 στη λιανική, 14 Grand Μασούτης, 1 πράσινο κατάστημα, 24 καταστήματα Cash & Carry και 1 dark store. Σε επίπεδο υποδομών logistics η Μασούτης διατηρεί συνολικές εγκαταστάσεις επιφάνειας 62.000 τ.μ.

Πλήγμα οι κλοπές στην κάβα

Ισχυρό πλήγμα αποτελούν για πολλά σούπερ μάρκετ και ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες, οι κλοπές προϊόντων που γίνονται από τα καταστήματα. Ειδικά για την Μασούτης, ο τζίρος της οποίας στην κάβα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ οι κλοπές στην κάβα από οργανωμένες ομάδες δραστών ή μεμονωμένες ενέργειες αγγίζουν το 2% αυτού του τζίρου, δηλαδή περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Το εμβληματικό πρώην ακίνητο της Softex

Ένα από τα πιο εμβληματικά βιομηχανικά κτίρια στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο 49.340 τ.μ. αυτό της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας ή ευρύτερα γνωστής ως Softex, σχεδιάζει στο προσεχές διάστημα να αξιοποιήσει η Dimand. Το κτίριο περιβάλλεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδό και Αγίου Πολυκάρπου στην περιοχή του Βοτανικού, στο οποίο, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Στον Χρήστο Λεβέντη η βίλα του Άλκη Δαυίδ

Στα χέρια του ξαδέρφου του, Χρήστου Λεβέντη, πέρασε η βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες. Το ακίνητο είχε βγει σε πλειστηριασμό έναντι ποσού έναρξης 7,44 εκατομμυρίων ευρώ και εν τέλει κατέληξε στα χέρια του Χρ. Λεβέντη για ποσό 13,12 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να σας πως ότι ο Χρήστος Λεβέντης είναι μέλος της διοίκησης της Coca-Cola HBC, εμφιαλωτή του κολοσσού των αναψυκτικών σε μεγάλη αριθμό της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κατώτερη των προσδοκιών η κίνηση στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

Πτωτική ήταν η πορεία για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Αύγουστο παρά τα θετικά δεδομένα που έδειξαν αρχικά οι μήνες Μάιος και Ιούνιος. Ο φετινός Αύγουστος έκλεισε με κάμψη στην μέση πληρότητα, στην μέση τιμή δωματίου, αλλά και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία «Κίνησης και Απόδοσης Ξενοδοχείων» που συγκεντρώνονται και αναλύονται από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού με την συνεργασία της GBR Consulting. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2023 η μέση πληρότητα / Occupancy (81,5%) βρέθηκε ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την μέση πληρότητα Αυγούστου του 2022 (81,5%), ωστόσο, εμφανίζεται μειωμένη έναντι του Αυγούστου 2019 (84,4%). Σε επίπεδο οκταμήνου 2023, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας δεν ξεπερνά το 76,1% και εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 2,5% των επιδόσεων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πρεμιέρα για την Optima Bank στο Χρηματιστήριο

Η στιγμή που προετοίμαζαν τα στελέχη της αρκετό καιρό τώρα για την είσοδο της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως μαθαίνω την προσεχή Τετάρτη 4 Οκτωβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση όπου ο επικεφαλής της, Γιώργος Τανισκίδης θα χτυπήσει το καμπανάκι κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Αποτελεί την πρώτη είσοδο τράπεζας στο Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια, καθώς το 2006 θα σας θυμίσω ότι αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.