Μένουν ή φεύγουν; Ιδού το ερώτημα για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Σας έχω σήμερα νέα για όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και είναι άκρως αποκαλυπτικά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα λοιπόν ότι έγινε διαδικτυακή μάζωξη της Ομπρέλας, στην οποία συμμετέχουν και οι 53 και συζήτησαν τι κάνουν και πως θα πάνε από εδώ και πέρα μετά την εκλογή του Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Η μάχη εκ των έσω

Η σύναξη ήταν, εννοείται μόνο για τα μέλη, αλλά η στήλη, όπως σας έχει συνηθίσει, έχει ανθρώπους παντού και έμαθε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το γενικό κλίμα ήταν αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη που ουσιαστικά δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορούν να συνυπάρξουν; «Εννοείται πως όχι», μου είπε πρόσωπο που συμμετείχε. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το εάν θα φύγουν ή θα μείνουν στο κόμμα. Αυτό που είχε ενδιαφέρον όμως ήταν πως η βάση του κόμματος και όχι τα κεντρικά στελέχη κινούνται σε μια γραμμή να φύγουν. Αντίθετα υπάρχουν ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο διαλλακτικά, όχι πως συμπαθούν τον Κασσελάκη, αλλά θεωρούν πως πρέπει να δοθεί η μάχη από τα μέσα, όπως π.χ. ο Θόδωρος Δρίτσας.

Η πλευρά των πιο φανατικών

Αντίθετα ο Νίκος Φίλης ήταν πιο επιθετικός και αρκετά προωθημένος σε μια λογική απομάκρυνσης από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και με προοπτική να υπάρξει κάτι χειροπιαστό σε επίπεδο εκπροσώπησης στις Ευρωεκλογές, αλλά δεν το προσδιόρισε. Αυτό όμως που έγινε σαφές ήταν πως η παραμονή του στο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη φαντάζει κάτι μακρινό.

Γρίφος η στάση Τσακαλώτου

Όλα τα βλέμματα ήταν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε σημεία κριτικής στη νέα ηγεσία και σε όσα έγιναν, αλλά δεν ξεκαθάρισε ακριβώς τι πρέπει να γίνει και κυρίως δεν απάντησε στο ερώτημα: μένουμε ή φεύγουμε;

Η στάση της νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Η νεολαία όμως είναι με τα δυο πόδια εκτός. Το φεστιβάλ Σπούτνικ αναβλήθηκε με πρόσχημα τις κακές καιρικές συνθήκες (το τριήμερο που πέρασε ήταν ωραίος καιρός), καθώς ουδείς από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να το διοργανώσει υπό τις παρούσες συνθήκες. Το κλίμα είναι 100% υπέρ της εξόδου και μένει να φανεί πότε απλά θα επισημοποιηθεί η αποχώρηση των νεολαίων. Το επόμενο βήμα είναι η διοργάνωση δυο εκδηλώσεων πανελλαδικά για να δουν και το κλίμα καλύτερα, ενώ βγήκε και εσωτερικά ένα κείμενο 11 σημείων.

Τι θα κάνει ο Τζανακόπουλος;

Και ενώ η Ομπρέλα ψάχνεται όλοι αναζητούν τι θα κάνει η ομάδα των 6+6, δηλαδή Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κλπ. Δεν τους βλέπω και πρόθυμους να την κάνουν, καθώς είναι και πρόβλημα για τους ίδιους η επόμενη μέρα. Πάντως επειδή σας είπα για την ομάδα των 6+6 που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, όπως και η Ομπρέλα, έμαθα ότι υπάρχει οργή για τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη και όσα αρνητικά έγραψε για τον Αλέξη Τσίπρα στα Νέα το περασμένο Σάββατο. «Αυτός τώρα για καλό ήρθε; Μας χαντάκωσε με τις εκτιμήσεις του» είναι τα πιο ήπια σχόλια.

Το προσωπικό ημερολόγιο

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χθες επιτέθηκε και στο λογογράφο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα όσα γράφει ως προσωπικό ημερολόγιο του πρωθυπουργού κάθε Κυριακή. Αυτός που τα γράφει αυτά, λέγεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο παλαιός διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, Γιάννης Βλαστάρης, αν και μου είπε άνθρωπος που ξέρει από το εσωτερικό της ΝΔ μου είπε πως το ημερολόγιο γράφεται από τον Άκη Σκέρτσο. Μύλος, άντε βρες άκρη!

Συστράτευση για τις εκλογές

Πάντως η έγνοια του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι τι λέει ο Κασσελάκης αλλά τι θα γίνει την προσεχή και την μεθεπόμενη Κυριακή στους μεγάλους δήμους και κυρίως στις περιφέρειες. Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του επίσκεψη στον Βύρωνα, όπου ήταν δήμαρχος παλαιότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη ΝΔ. Ήδη, όπως σας είπα από προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές να βάλουν «πλάτη» και γι’ αυτό και η Βουλή θα κινηθεί σε χαλαρούς ρυθμούς το διάστημα 6-16 Οκτωβρίου, ώστε τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ να τρέξουν στις περιφέρειές τους.

Πρεμιέρα εξαγορών για την Carrefour στην Ελλάδα

Την πρώτη της εξαγορά στην εποχή του Νίκου Βαρδινογιάννη, ο οποίος την επανέφερε στην Ελλάδα, κάνει η Carrefour στη χώρα μας. Η εξαγορά αφορά στα 11 καταστήματα της μικρής αλυσίδας Economy που διατηρεί σημεία πώλησης σε γειτονιές της Αθήνας. Και με αυτή την κίνηση η Carrefour καταφέρνει να επεκταθεί γρηγορότερα, καθώς από τα 29 και σύντομα 30 καταστήματα – με αυτό της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργήσει – θα φτάσει τα 41 με την απορρόφηση των καταστημάτων της Economy. Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι μέσα από αυτή την εξαγορά θα μετατραπούν όλα τα καταστήματα σε Carrefour Express.

Δεύτερος παίκτης η Lidl στη χώρα

Μεριδιακά μαθαίνω ότι η Lidl είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με καθαρά οργανική ανάπτυξη – δηλαδή χωρίς εξαγορές άλλων αλυσίδων αλλά με ανάπτυξη δικών της καταστημάτων. Το μερίδιό της ακούγεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 25%, πίσω από τον Σκλαβενίτη ο οποίος κρατάει αυτή τη στιγμή το 44% με 45% της ελληνικής αγοράς και σύντομα με βάση και το ποσοστό ανάπτυξης που επιδεικνύει θα φτάσει το 50%, αποτελώντας τον απόλυτο κυρίαρχο. Η περίπτωση της Lidl Ελλάς όμως έχει το δικό της ενδιαφέρον και αποτελεί μία σημαντική ανατροπή, υπερβαίνοντας σε μερίδιο την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Τι θα γίνει με τα ακίνητα της Intracom και τα καταστήματα Mothercare

Στην απορρόφηση της Κ.Λ.Μ. Α.Ε. (ιδιοκτήτρια των καταστημάτων Mothercare) από την Intracom Properties και την μετονομασία της Κ.Λ.Μ. σε Intracom Properties υπό την σαφή πρόθεση της Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη να παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση, προχωράει η υπόθεση της εξαγοράς που είχε γίνει γνωστή πριν λίγους μήνες. Αναφορικά με την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών μέσω των καταστημάτων Mothercare και Ε.L.C. που έχει αναπτύξει η Κ.Λ.Μ. στόχος είναι η αδιάλειπτη συνέχειά της, ως ξεχωριστής εταιρείας με απόσχιση του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική εταιρεία. Μέτοχοι της νέας θυγατρικής εταιρείας, μέσω πώλησης, θα είναι η Intracom Συμμετοχών κατά ποσοστό 60% και κατά 40% η κα Βιολέττα Λάππα, η οποία θα συμμετέχει και στη διοίκηση του νέου σχήματος με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Τι φέρνει η πώληση κόκκινων δανείων της Attica Bank

Θετική είναι η επίδραση στα οικονομικά της Attica Bank, που εξαγόρασαν κατά πλειοψηφία οι Μπάκος και Καϋμενάκης. Η πώληση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων με την ονομασία «Astir», έχει ευρύτερα θετικό αντίκτυπο για την τράπεζα βελτιώνοντας τα κεφάλαιό της κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας φτάνει στο 17,8% σε pro forma επίπεδο. Θυμίζω ότι τα κόκκινα δάνεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ειδικού σκοπού Lousios, η οποία ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η AB CarVal Investors.

Απλησίαστες οι φοιτητικές κατοικίες

Απλησίαστες γίνονται όσο περνάει ο καιρός οι φοιτητικές κατοικίες, γεγονός που αλλάζει άρδην τον τρόπο που οι φοιτητές μισθώνουν τα σπίτια, καθώς πλέον γυρίζει η κατάσταση σε ένα μοντέλο συγκατοίκησης. Επί της ουσίας εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά, ενώ η ζήτηση την ίδια ώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο +18,7% και σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο +61,9%, όπως δείχνουν στοιχεία έρευνας της Geoaxis. Με βάση όλα τα νέα αυτά δεδομένα οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν τις νέες τάσεις της αγοράς.