Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών κινείται η χώρα και το πολιτικό σύστημα, καθώς σε λίγα εικοσιτετράωρα ανοίγουν οι κάλπες για Δήμους και Περιφέρειες. Και σήμερα θα ξεκινήσω από το κυβερνών κόμμα, καθώς άκουσα χθες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και δεν μπόρεσα να μην ξεκινήσω από τα αυτοδιοικητικά. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον Νίκο Χαρδαλιά, υποψήφιο της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής, με τον οποίο βρέθηκε μαζί το πρωί στον Βύρωνα ξεκινώντας περιοδεία από το πατρικό του σπίτι, ενώ την ώρα προβολής της συνέντευξής του, περιόδευε με τον Δημήτρη Πτωχό στην Κόρινθο.

Το μεγάλο στοίχημα

Αναμφισβήτητα, το νέο εκλογικό στοίχημα για τον Μητσοτάκη είναι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου και της 15ης Οκτωβρίου – εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος. Μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς, όπου και τα γραφεία της ΝΔ, αισιοδοξούν ότι και αυτή η μάχη θα είναι κερδοφόρα και ότι οι όποιες αρρυθμίες παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο δεν θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των… εκλεκτών της υποψηφίων.

Πάει για επτά περιφέρειες απ΄τον πρώτο γύρο

Τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται περιοδείες κορυφαίων στελεχών, πολλών υπουργών, σε όλη τη χώρα -και δη στις επικίνδυνες Περιφέρειες- για τη στήριξη των επισήμων υποψηφίων. Θα κερδίσει 13 Περιφέρειες η ΝΔ (αν και η 13η αφορά την Κρήτη όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα στηρίζεται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ); Το 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει τις 11 από τις 13 περιφέρειες και τώρα όπως μου είπαν έμπειροι παράγοντες πάει σίγουρα για επτά, ίσως και από τον πρώτο γύρο και για τις άλλες παίζεται το παιχνίδι.

Η τριάδα Μπακογιάννης, Μώραλης, Ζέρβας

Εξάλλου, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα προκύψουν κατά βάση από τις περιφερειακές εκλογές, όπου δίδεται και η μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι, όσον αφορά τις δημοτικές κάλπες, η ΝΔ έχει δώσει χρίσμα μόνο στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα (με τον Κώστα Μπακογιάννη), τον Πειραιά (με τον Γιάννη Μώραλη) και τη Θεσσαλονίκη (με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα). Και για τους τρεις ισχυρή είναι η πεποίθηση ότι θα επανεκλεγούν έστω και στον δεύτερο, στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα κοντραριστούν οι δύο υποψήφιοι με τα υψηλότερα ποσοστά κατά την προηγούμενη Κυριακή. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι το πρόβλημά τους δεν είναι από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τους γαλάζιους «αντάρτες».

Πού θα έρθουν οι εύκολες πρωτιές

Στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες, στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς (που αντικατέστησε τον Γιώργο Πατούλη εντός του καλοκαιριού) και στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι κομματικοί επιτελείς, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά με τον δεύτερο να λένε πως θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Σε τέσσερις ακόμα περιφέρειες, η εκτίμηση που υπάρχει στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι ότι οι υποψήφιοί τους θα επικρατήσουν χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Πρόκειται για τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, τον Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο και τον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται στην Κρήτη, όπως προανέφερα, η επανεκλογή του υπερκομματικού, ανεξάρτητου υποψηφίου -και νυν περιφερειάρχη- Σταύρου Αρναουτάκη. Στην πολύπαθη Θεσσαλία, ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονη κριτική με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία, μετά το αρχικό μούδιασμα και την φυσιολογική κάμψη, δείχνει -σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς- να έχει ανακάμψει, ξαναμπαίνοντας σε τροχιά επανεκλογής, καθώς και το 2019 είχε πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Οι ανοιχτές μάχες

Έντονα προβλήματα όμως εντοπίζονται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου οι δύο επίσημοι γαλάζιοι υποψήφιοι απειλούνται από προερχόμενους από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο υποψηφίους. Τον Δημήτρη Πτωχό, πολιτικό παιδί του Αντώνη Σαμαρά, που διαδέχθηκε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, κοντράρει στα ίσια ο πρώην βουλευτής, Πέτρος Τατούλης που διετέλεσε και περιφερειάρχης. Προβληματισμός επικρατεί για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, έχει απέναντί του -μεταξύ άλλων- τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Τα ζόρικα είναι για τη ΝΔ σε τρεις περιφέρειες: Στα Ιόνια Νησιά, όπου η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα κινδυνεύει από τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας και κομματικό στέλεχος, Γιάννη Τρεπεκλή. Στη Δυτική Μακεδονία όπου ο σημερινός περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, απειλείται από τον «αντάρτη», πρώην βουλευτή Κοζάνης και πρόσφατα διαγραφέντα από την Πειραιώς, Γιώργο Αμανατίδη. Τέλος, στο Bόρειο Αιγαίο, ο στρατηγός και πρώην υπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανής, κοντράρεται με τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Λευκή πετσέτα από το ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχουν αυταπάτες για το τι θα γίνει και ξέρουν ότι θα πάνε χάλια σε πολλές περιπτώσεις. Κι αυτό διότι δεν είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία τους προηγούμενους μήνες με ευθύνη και της ηγεσίας, των γραμματέων του κόμματος και των προσώπων που είχαν επιφορτιστεί με τον φάκελο αυτοδιοίκηση, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης. Περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζονται για τα εσωκομματικά και το τι κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης που μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πάει στην Κύπρο για συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και έρχεται και συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Πέμπτη. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Κασσελάκης μπήκε στο παιχνίδι των δηλώσεων στήριξης των υποψηφίων που έχουν το θετικό σήμα από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην Αττική, ο Δημήτρης Κουρέτας στην Θεσσαλία, κ.α.

Με σφραγίδα Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, ενώ η Ομπρέλα ψάχνεται για το εάν θα μείνει ή όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας αποκάλυψα προ ημερών, ο Νίκος Παππάς, το Νο 2 του κόμματος άτυπα, παρέπεμψε το θέμα διεξαγωγής του συνεδρίου στις ελληνικές καλένδες, αν και χθες προσπάθησε να διευκρινίσει πως θα ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Η αρχική απόφαση, ήταν για Νοέμβριο, αλλά φαίνεται πως θα μετατεθεί σίγουρα για αρχές του έτους. Πάμε να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα στη Βουλή με την σφραγίδα Κασσελάκη; Διευρυμένος θα είναι στο Κοινοβούλιο ο ρόλος του Παύλου Πολάκη, όπως θα φανεί εντός της εβδομάδας που θα ορίσει τους τομεάρχες, με κεντρικό πρόσωπο και τη Ρένα Δούρου, ενώ την εκπροσώπηση στη Βουλή θα σηκώσει και ο Ν. Παππάς.

Οι πυλώνες του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης στήνει τρεις πυλώνες: ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής, όπου ρόλο θα έχουν Σ. Φάμελλος, Π. Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας ως διευθυντής της Κ.Ο., ο Διονύσης Καλαματιάνος ως γραμματέας της Κ.Ο., ο Ν. Παππάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας όπου το βάρος θα το σηκώσει ο ίδιος με συνεχείς περιοδείες στο πλαίσιο της αδιαμεσολάβητης επαφής για να ενισχυθεί το μήνυμα ότι το κόμμα υπό τον όρο «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά» , όπως λέει συνέχεια, αλλάζει. Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ανασυνταχθεί και εδώ δεν αποκλείεται να δούμε, εάν γίνει η εκλογή από το συνέδριο, ως γραμματέα τον Διονύση Τεμπονέρα.

Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

Θα δούμε νέα πρόσωπα ρωτάνε πολλοί; Νέα πρόσωπα θα δούμε όπως π.χ. έγινε με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου, τον δικηγόρο (και της οικογένειάς του) αλλά και φίλο του Π. Πολάκη, τον Μανώλη Καπνισάκη. Θα επενδύσει και σε στελέχη που ήταν στο κόμμα, όπως π.χ. τη Δώρα Αυγέρη που όρισε εκπρόσωπο τύπου ή την Θεοδώρα Τζάκρη και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον βασικό διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα που θα τον συνοδεύσει στην Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι.

Τι θα γίνει με τον Κοτζιά;

Θα επιστρέψει ο Νίκος Κοτζιάς; Τίποτα απ’ όλα όσα κυκλοφορούν περί «επιστροφής» του πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν είναι ακριβή που θέτει πάντα το πολιτικό πάνω από το προσωπικό και μιλάει για την ανάγκη ενός προοδευτικού δημοκρατικού πατριωτικού ρεύματος.

«Ελεύθερος βαρών» ο Κώστας Μπουτάρης μετά την πώληση της εταιρείας

Σημαντικά απαλλαγμένος από τα βάρη και τις οικονομικές δυσχέρειες του παρελθόντος, ο οινοποιός και επικεφαλής της οινοποιίας Μπουτάρη, Κώστας Μπουτάρη, εθεάθη στο Κολωνάκι με μία σακούλα «Μπουτάρη» στο χέρι. Ο ίδιος μετά την πώληση της εταιρείας του στον Ηλία Γεωργιάδη και τη νέα εποχή της οινοποιίας αλλά και μετά την είσοδο του Γιάννη Αντετοκούμπο στην ιστορική οινοποιία με την εξαγορά ποσοστού, φαίνεται και όπως μου λένε είναι σε μία φάση που μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε πράγματα που δεν σχετίζονται με τη διάσωση της επιχείρησής του, η οποία για αρκετό καιρό παρέμεινε στην διακεκαυμένη ζώνη. Η νέα εποχή της Μπουτάρης άλλωστε φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθεί σε μία από τις ελπιδοφόρες επιχειρήσεις στον τομέα του κρασιού, μετά την σημαντική καθίζηση που είχε υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Κλειδώνει» τα επιτόκια κόντρα στις αυξήσεις η Prodea

Συμβάσεις με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την αύξηση των επιτοκίων έχει υπογράψει η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Ως προς την αύξηση του Euribor, ο όμιλος έχει ήδη συνάψει σύμβαση αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 575 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 62,4%. Λαμβάνοντας υπόψη τις προπληρωμές δανείων 56 εκατομμυρίων ευρώ μετά τις 30 Ιουνίου του 2023, οι οποίες απορρέουν από γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα έως την 30 Ιουνίου 2023, το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του Ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 65,0%.

Δυνατά στο παιχνίδι των στεγαστικών η Εθνική

Να κερδίσει μέρος της πίτας και να ενισχύσει τις εισροές της από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα. Όπως μαθαίνω η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης των στεγαστικών της δανείων, προσφέροντας ελκυστικά πακέτα και επιτόκια σε «δύσκολες» εποχές από πλευράς επιτοκίων, λόγω των ευρύτερων συνθηκών στην αγορά. Έχει ξεκινήσει μάλιστα μία εκστρατεία προώθησης των συγκεκριμένων πακέτων και μέσω ηλεκτρονικών καναλιών ενημέρωσης, με σταθερό επιτόκιο 3% για δάνειο 70.000 ευρώ και προσημείωση ακινήτου διάρκειας 180 μηνών και δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 40 χρόνια. Μάλιστα, η επιτάχυνση των διαδικασιών από πλευράς της τράπεζας είναι τέτοια που εγγυάται προέγκριση σε 48 ώρες.

Η Zara στη Στοά Αρσακείου;

Μου έλεγε άνθρωπος με γνώση της αγοράς και του λιανεμπορίου, ότι η Zara εξετάζει την πιθανότητα να δημιουργήσει κατάστημα στη νέα στοά Αρσακείου, την οποία ανακατασκευάζει αυτή την περίοδο η Legendary Food, εταιρεία στην οποία βασικός μέτοχος είναι η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου. Η Στοά Αρσακείου μαθαίνω μάλιστα ότι δεν θα έχει μόνο καταστήματα τροφίμων, αλλά πέριξ αυτής επί των κεντρικών εμπορικών δρόμων όπως η Σταδίου και η Πανεπιστημίου θα φιλοξενήσει και εμπορικά καταστήματα λιανικής, που θα ενισχύσουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία της, θα τραβήξουν επιπλέον κόσμο και σίγουρα θα δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Θα σας θυμίσω πάντως ότι η Zara έχει ήδη δύο καταστήματα στη Σταδίου, το ένα στην Ομόνοια και το άλλο στην Κοραή. Χωρίς να αποκλείεται να δούμε και κάτι στην «ενδιάμεση» απόσταση.

Χρυσοτόκος όρνιθα για τη Mondelez η Chipita

Όταν εξαγοραζόταν τον Ιανουάριο του 2022 και επίσημα -τότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες- η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από την αμερικανική πολυεθνική Mondelez, κάποιοι έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη από πλευράς ποσού και όχι μόνο, εξαγορά ελληνικής εταιρείας. Φαίνεται όμως ότι αυτή η πολυδάπανη εξαγορά ανταμοίβει σήμερα τη Mondelez, καθώς μέσα από την πρώην Chipita οι μέτοχοί της εισέπραξαν συνολικά 273 εκατ. ευρώ σε μερίσματα τον τελευταίο καιρό. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου του 2023, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Mondelez Ελλάς Snacks Production (πρώην Chipita Global) ενέκρινε τη διανομή των κερδών των χρήσεων 2019, 2020 και 2021 ποσού 82,92 εκατ. ευρώ στον μοναδικό μέτοχό της, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή από τα καθαρά κέρδη του 2022 συνολικού ποσού 190,2 εκατ. ευρώ.