Άρωμα… ΠΑΣΟΚ είχε χθες η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας του προς τους βουλευτές κατά 36 λεπτά εκνεύρισε πολλούς και δεν ήταν λίγα τα πικρόχολα σχόλια για τον Κασσελάκη που φάνηκε από τα «πηγαδάκια» ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της ΚΟ δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο!

«Θέλει δουλειά»

«Έστησα» αυτί και άκουσα πολλά αρνητικά σχόλια, ενώ δεν μπορώ να μην σας αναφέρω, ότι και τον Αλέξη Τσίπρα προβληματισμένο τον είδα μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Μια ομιλία που δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο πολιτικά και ήταν μια άχρωμη τοποθέτηση με γενικότητες. Εντάξει, προφανώς το τρακ ήταν το κύριο στοιχείο σε αυτή την παρθενική ομιλία του στους βουλευτές, αλλά φαίνεται ότι «θέλει πολύ δουλειά», όπως είπαν πολλοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Να σκεφθείτε ότι μπήκε φουριόζος στην αίθουσα της Γερουσίας και δεν χαιρέτησε καν τον Τσίπρα και μόλις του το επεσήμαναν έσπευσε να του μιλήσει και να ανταλλάξουν χαιρετισμό στα όρθια.

Η νέα τριανδρία

Πάντως η χθεσινή ημέρα στην ΚΟ έδειξε σαφώς ότι το πάνω χέρι έχει πλέον η τριανδρία, Νίκος Παππάς, πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιώργος Τσίπρας ως διευθυντής της Κ.Ο. και ο Παύλος Πολάκης ως υπερσυντονιστής των τομεαρχών, κάτι που σας είχε προαναγγείλει εξ αρχής, όταν άλλοι έλεγαν πως ο Τσίπρας μπλόκαρε την τοποθέτησή του. Ουδεμία κίνηση έγινε, όπως έμαθα, από τον πρώην πρωθυπουργό.

Παγωμένο κλίμα

Πάντως το κλίμα στην Κ.Ο. ήταν παγωμένο ούτε και ξεπάγωσε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε να δεσμευτούν όλοι πως ο αγώνας θα είναι ενωτικός, συλλογικός, με αλληλεγγύη και δημοκρατικό ήθος. «Φαινόταν σαν ξένο σώμα» μου έλεγε βουλευτής με πολυετή παρουσία.

Η απάθεια της Έφης

Η Έφη Αχτσιόγλου μπήκε αεράτη στην αίθουσα με χαμόγελο και πήγε να καθίσει στα «ορεινά». Συνομίλησε με αρκετούς, αλλά δεν είχε και πολύ διάθεση για πολλά-πολλά, ενώ δεν χειροκρότησε καθόλου τον Κασσελάκη. Όμως το μήνυμα από τους υποστηρικτές της δόθηκε μετά στην ψηφοφορία που ήταν ένα πρώτο μήνυμα στο νέο πρόεδρο.

«Είμαστε εδώ»

Η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι δεδομένη και χωρίς διάθεση να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Μάλιστα στην πρόταση Κασσελάκη υπήρξαν 16 λευκά που αποτελεί ένα σαφές σήμα πως δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Δεν ήθελαν εξ αρχής να δημιουργήσουν ζήτημα με καταψήφιση της πρότασης Κασσελάκη και γι’ αυτό επέλεξαν το λευκό στα προτεινόμενα πρόσωπα που ήταν αναμενόμενα και δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς είχαν στηρίξει το νέο πρόεδρο, πλην ενός του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, καθώς ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ένας εκ των τριών, στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου! Βέβαια, όπως έμαθα, ο Θ. Ξανθόπουλος πήρε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου γιατί την αρνήθηκε αρχικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, και η πλευρά της Αχτσιόγλου κατέβασε τον βουλευτή Δράμας, ασχέτως να δεν τον ψήφισαν.

«Πολιτικό UFO»

Οι βουλευτές είναι λογικό να μη μιλάνε ανοικτά, αλλά κάποιοι άλλοι τα λένε και μάλιστα χοντρά για τον Κασσελάκη, όπως το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Βαλντέν. Έγραψε ένα άρθρο που συζητήθηκε στα πηγαδάκια της ΚΟ, καθώς εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Στέφανου Κασσελάκη, όπως «εισβολέα από το πουθενά», «αλεξιπτωτιστή», «λαϊκιστική φούσκα», «ανώμαλο καθεστώς», «άτομο εντελώς άσχετο με την Αριστερά και την πολιτική», «πολιτικό UFO»!

Ανταπόδοση Κασσελάκη

Ο Κασσελάκης δεν ξέχασε, αλλά όπως είπε έμπειρος παράγοντας, ο Π. Πολάκης δεν ξέχασε, και έτσι χθες για να μη φωνάζει η εσωκομματική αντιπολίτευση μπήκαν τα πρόσωπα σε ψηφοφορία, αλλά ήταν αναμενόμενη η εκλογής τους, αφού είχαν στηρίξει φουλ το νέο πρόεδρο: Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΚΟ, γραμματέας της ΚΟ η Θεοδώρα Τζάκρη και τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Διονύσης Καλαματιανός.

Η ενόχληση Νοτοπούλου

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι στην αρχική είχαν μετρηθεί 15 λευκά, αλλά μετά το διόρθωσαν καθώς είχαν προσμετρήσει στα θετικά και την ψήφο της Κατερίνας Νοτοπούλου. Όμως, η Θεσσαλονικιά πολιτικός προφανώς ενοχλημένη καθώς είχε στηρίξει φουλ Κασσελάκη, δεν είδε να αναβαθμίζεται εν αντιθέσει με την Θ. Τζάκρη και τελικά ψήφισε λευκό, συντασσόμενη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, χωρίς βέβαια να την συνδέει κάτι άλλο.

Ο καφές Τσίπρα με Ντόρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε μετά την ομιλία Κασσελάκη και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ το ενδιαφέρον της ημέρας για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν η συνάντησή του και ο καφές που ήπιε με την Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο της. Και λογικό, καθώς η πρώην υπουργός ανέλαβε να τον ενημερώσει ως η πιο παλιά και έμπειρη επί των εργασιών, των διαδικασιών, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συμμετέχει από εδώ και πέρα ο Τσίπρας μαζί της, αλλά και μεταξύ άλλων και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και έπρεπε χθες να τα πούνε διότι την προσεχή Δευτέρα ταξιδεύουν για Στρασβούργο και η Ντόρα είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Να σας πως επίσης, ίσως πολλοί δεν το είδατε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνυ Κοξ, ζήτησε από τον Τσίπρα να αναλάβει επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τιμή για Σημίτη

Και επειδή σας ανέφερα για την Ευρώπη, να σας πάω σε έναν κατεξοχήν φιλοευρωπαίο πολιτικό, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που διετέλεσε και επί οκτώ χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών διοργανώνουν ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν τον Κ. Σημίτη στο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ρώτησα τι θα γίνει και μου είπε παλιός υπουργός ότι γίνεται μεγάλη κινητοποίηση και το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας.

Ο πληθωρισμός χτύπησε το εμφιαλωμένο νερό «Δίρφυς»

Οι συνέπειες της αύξησης του κόστους υλικών, μεταφορικών και ενέργειας φαίνεται ότι δεν άφησαν ανεπηρέαστη την γνωστή εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, «Δίρφυς», στη διάρκεια του 2022. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη πλήρης χρονιά στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία αναψυκτικών Λουξ, η οποία απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 το 42,34% των μετοχών που κατά το παρελθόν ανήκαν σε εταιρεία συμφερόντων του αείμνηστου αλλαντοβιομήχανου, Παναγιώτη Νίκα. Για να έχετε την εικόνα του πράγματος, το 2022 η Δίρφυς μπορεί να αύξησε το τζίρο της στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ από 6,94 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Ωστόσο στις κάτω γραμμές του ισολογισμού της η εταιρεία είχε ζημίες 67,9 χιλιάδων ευρώ σε αντίθεση με το κερδοφόρο κατά 147,31 χιλιάδες ευρώ, 2021. Παρόλ’ αυτά για το 2023 η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και ήδη στο πρώτο οκτάμηνο του 2023 έχει καταγραφεί́ αύξηση των πωλήσεων περίπου 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Μάλιστα η διοίκησή της εκτιμά ότι το 2023 θα επιστρέψει στα κέρδη.

Πώς η Lidl έπιασε τη δεύτερη θέση στην αγορά

Δεύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά είναι όπως μαθαίνω η Lidl Ελλάς, η οποία ωστόσο δεν δημοσιεύει ισολογισμούς. Ωστόσο οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω τυχαίνει να σφιγμομετρούν αρκετά στενά την αγορά και έχουν τα δεδομένα στα χέρια τους. Δεδομένα που αναφέρουν ότι η Lidl έχει καταφέρει να υπερβεί από πλευράς πωλήσεων και μεριδίων την ΑΒ Βασιλόπουλος. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Lidl είναι ότι κατάφερε να μεγαλώσει στην Ελλάδα με όπλο της την οργανική ανάπτυξη, ανοίγοντας δηλαδή αποκλειστικά δικά της καταστήματα, τα οποία σε όλες των περιπτώσεων κατασκεύασε εκ του μηδενός. Το μοντέλο λειτουργίας της άλλωστε είναι τέτοιο, που δεν αφήνει περιθώρια να εξαγοράσει άλλους παίκτες.

Στην αντεπίθεση οι κατασκευαστικές για τα δημόσια έργα

Να ακυρώσει τον διαγωνισμό 200 εκατομμυρίων για ένα τμήμα του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι, αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Το συγκεκριμένο έργο και ο διαγωνισμός για την υλοποίησή του έτυχε σθεναρής αντίστασης από πλευράς των κατασκευαστικών εταιρειών 6ης τάξης και συγκεκριμένα από Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ, ΤΕΝΑ που ζήτησαν την ακύρωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό που ισχυρίστηκαν οι κατασκευαστικές, οι οποίες το τελευταίο διάστημα με σειρά προσφυγών αντιτίθεται στους μεγάλους παίκτες της αγοράς, ήτοι σε εταιρείες έβδομης τάξης όπως οι Άβαξ, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος, Άκτωρ και Τέρνα.

Ιντραλότ: Η Κεφαλαιαγορά άνοιξε το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου 135 εκατομμυρίων

Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Ιντραλότ έδωσε και επίσημα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά έως 232.758.621 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετόχων με καταβολή́ μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετοχών, για την άντληση κεφαλαίων ύψους έως 135 εκατομμυρίων ευρώ και την εισαγωγή́ των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά́ του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θυμίζουμε ότι η Ιντραλότ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 135 εκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή της Intracom. Ποσό 126 εκατομμυρίων θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των ομολογιών που εκδόθηκαν το 2017 από την Intralot Capital Luxembourg. Το υπολειπόμενο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης, εντός δώδεκα μηνών.

Ένα μεγάλο κτίριο ετοιμάζεται στο Μαρούσι

Το παλιό κτίριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι ίσως κάποιοι να το θυμάστε. Αυτό το κτίριο λοιπόν έχει αποκτήσει η Prodea, η οποία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και όπως μαθαίνω σύντομα θα μπει σε διαδικασία αξιοποίησης καθότι σε αυτό σκοπεύει να φτιάξει ένα κτίριο γραφείων περί τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο άξονας της Κηφισίας είναι περιζήτητος από μεγάλες εταιρείες που θέλουν να στεγάσουν εκεί τα γραφεία τους. Σας θυμίζω και την περίπτωση της PwC, το κτίριο γραφείο της οποίας ετοιμάζει η Dimand με κατασκευάστρια την Τέρνα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Prodea αλλά και το πρώην εργοστάσιο της Kodak, το οποίο επίσης κατασκευάζει αυτή την περίοδο η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο.