Μεγάλη ανησυχία μαθαίνω ότι επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το πώς η Ελλάδα δε θα εμπλακεί και κυρίως δε θα έχει επιπτώσεις από την σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς. Γι΄αυτό και επελέγη σήμερα να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να χαραχθεί συγκεκριμένη στρατηγική για αυτό το ευαίσθητο θέμα που δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Από το Μέγαρο Μαξίμου όπως ξέρω υπήρξε ήδη επαφή με την ισραηλινή ηγεσία και αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία και προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε και η επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που «έντυσε» το Κοινοβούλιο εξωτερικά με τα χρώματα του Ισραήλ.

«Πλυντήριο της Χαμάς» στην Αθήνα;

Τι άλλο όμως έμαθα; Υπάρχει απόρρητη έρευνα των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών για σχέσεις της Χαμάς με Έλληνες επιχειρηματίες. Ένα πολύ σοβαρό θέμα που φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο της συζήτησης σε μεγάλες χώρες. Και γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη έρευνα σε εξέλιξη με εντολή του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, του εισαγγελέα Προϊσταμένου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν «πλυντήρια» της Χαμάς στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μιλάνε για 2-3 επιχειρηματίες και μένει αυτό να αποδειχθεί και βέβαια να δεθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται κυριολεκτικά χαμός μετά τη χθεσινή κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να στείλει μήνυμα διαγραφών και βέβαια να διαμηνύσει, όχι μέσω των κομματικών οργάνων, αλλά από το διαδίκτυο, ότι δε θα έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη από αυτή της ηγεσίας. Μόνο που το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει άλλα και με αφορμή αυτό το γεγονός γίνεται κυριολεκτικά χαμός στο παρασκήνιο. «Καρικατούρα» πρόεδρο τον ονομάζουν οι της Ομπρέλας, ενώ άλλοι ζητούν από τον Κασσελάκη να αρχίσει τις διαγραφές.

Ρίξτε τον

Εδώ φθάσαμε χθες στο σημείο πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, ο Τάκης Κατσαρός που είναι στην Ομπρέλα να ζητεί από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώσουν τον Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος μέσω της Κεντρικής Επιτροπής. «Να φύγουμε ή να τον ρίξουμε;», είναι το ερώτημα στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και η κυρίαρχη τάση είναι: ρίξτε τον. Πώς θα γίνει αυτό; Θα επιχειρηθεί μέσω της Κεντρικής Επιτροπής αυτό και μετά εάν αποτύχει το σχέδιο μέσω του συνεδρίου.

Οι αναβαθμισμένοι

Αυτό όμως που είδα στη χθεσινή θερμή μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επανάκαμψη του Νίκου Παππά που εκτός από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι και τομέαρχης Οικονομικών. Άρα και τυπικά Νο 2, αν και αυτό δεν το βλέπει με καλό μάτι ο Παύλος Πολάκης, όπως μου είπαν. Επίσης είδα και την ενεργοποίηση της Ρένας Δούρου, που ορίστηκε τομέαρχης Εξωτερικών, ένα πόστο που το ήθελε καιρό και το πήρε μετά και την πολιτική της συμμαχία στο δεύτερο γύρο με τον Κασσελάκη.

Ξένοι στο ίδιο κόμμα

Πάντως, αυτό που βλέπω και μαθαίνω είναι πως οι δυο τάσεις, της νέας προεδρικής και της Ομπρέλας αποτελούν ξένους στο ίδιο κόμμα. Πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως μου είπε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που βλέπει λάθη από τον Στέφανο Κασσελάκη που αντί να συνεδριάσουν τα όργανα στέλνει τελεσίγραφα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα απανωτά «όχι» στον Κασσελάκη

Μην ξεχνάμε και τις απανωτές αρνήσεις που εισέπραξε από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –- ΠΣ ο νέος πρόεδρος όταν τους κάλεσε προκειμένου να τους προτείνει να αναλάβουν θέσεις τομεαρχών. Μου είπαν πως τα «όχι» ήταν περισσότερα από τα 16 λευκά που έλαβε από τους βουλευτές του προ ημερών, όταν πρότεινε μια σειρά από αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι αρνητές να αναλάβουν θέση τομεάρχη, του έδωσαν να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε τέτοιο θώκο, από τη στιγμή που η ηγεσία έχει αναθέσει τον καίριο ρόλο του συντονιστή όλων αυτών, στον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη. «Εγώ υπό τον Πολάκη δεν πρόκειται να είμαι» είπαν στον Κασσελάκη οι περισσότεροι από τους βουλευτές και σημαίνοντα μέλη που κατά το παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί που δεν αποδέχθηκαν τη θέση τομεάρχη.

Επιλογές με ΜΜΕ

Ο Κασσελάκης έμαθα ότι επιλέγει και ποιους δημοσιογράφους θα δει και κάνει διακρίσεις μου είπαν. Αυτό φαίνεται και από την καθημερινή λειτουργία του γραφείου του που κάνει επιλεγμένες διαρροές σε ΜΜΕ και υπάρχουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι δημοσιογράφοι από την τυπική ενημέρωση.

Ένα πόντο στο δήμαρχο

Το ντιμπέιτ που έγινε χθες στην ΕΡΤ μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα, των δυο μονομάχων για το Δήμο της Αθήνας, άφησε ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, όπως έμαθα. Μπορεί η τηλεμαχία, που είχε ενδιαφέρον γιατί ήταν πραγματικά ζωντανή και αυτό οφείλεται στους δυο υποψηφίους, ν’ αλλάξει τα δεδομένα για τον άρχοντα της πρωτεύουσας; Λίγη υπομονή για την τελική ετυμηγορία που θα βγάλει η κάλπη της Κυριακής, αλλά η κίνηση του Μπακογιάννη να καλέσει τον αντίπαλό του για ντιμπέιτ ενώ υπήρχε τόση μεγάλη διαφορά, συζητήθηκε θετικά υπέρ του νυν δημάρχου.

Το βέτο Δούκα για το ντιμπέιτ

«Ναι» σε όλα εκτός από ένα είπε το επιτελείο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στις διαβουλεύσεις για το ντιμπέιτ της ΕΡΤ ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής για το δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του αντιπάλου του Κώστα Μπακογιάννη έβαλαν βέτο για έναν από τους τρεις δημοσιογράφους. Τελικά όμως δεν τους πέρασε… Μάλιστα αντιπρότειναν δυο άλλα πρόσωπα από την ΕΡΤ και συγκεκριμένα δύο γυναίκες, ωστόσο υιοθετήθηκε η πρώτη επιλογή.

Το μακρινό σχέδιο του Νίκο Ανδρουλάκη

Με τη σκέψη στο 2027 κοιμάται και ξυπνάει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μέσα στους στόχους του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάσει ένα κόμμα προοδευτικό και αξιόπιστο. Η βασική προτεραιότητα, βέβαια, είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση, εκθρονίζοντας από αυτή τη θέση το ΣΥΡΙΖΑ. Άπιαστος ο στόχος; Όχι. Για κάποιους όμως θεωρείται μακρινός. Μαθαίνω πως βουλευτές και στελέχη του κόμματος, βλέπουν πιο κοντά από το 2027. Όχι για το κόμμα. Για τους ίδιους. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ενόχληση για Χιώτη

Μεγάλη σκόνη σηκώθηκε χθες για την καταδικαστέα κίνηση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ να κάνει ομοφοβικό σχόλιο από μικροφώνου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. «Θα πάει στην Καλαμάτα που έχει και σύκα» είπε και ξεσηκώθηκαν πολλοί και έμαθα πως υπήρξε και παρέμβαση στην ιδιοκτησία. Στο Διαδίκτυο έγινε χαμός και ο Β. Χιώτης αναγκάστηκε μετά από πολλές ώρες να ανασκευάσει. Η ενόχληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και εντός του συγκροτήματος Αλαφούζου για την αψυχολόγητη ενέργεια του Χιώτη που τελικά ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν το έσωσε!.

Το «ταβάνι» της Quest για τον Κωτσόβολο

Στο πλαίσιο της εύλογης αποτίμησης των οικονομικών δεδομένων και της αξίας που έχει η Κωτσόβολος, κινείται ο όμιλος Quest όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν κάποιος από τους «ανταγωνιστές» στη διαδικασία εξαγορά της Κωτσόβολος επιδιώξει να δώσει πολλά περισσότερα χρήματα από την αξία της εταιρείας, το πιθανότερη είναι ότι η Quest θα κάνει πίσω και δεν θα επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα έχει βάλει ένα συγκεκριμένο «ταβάνι» ως προς τα χρήματα που προσφέρει και δεν αναμένεται να μπει σε ένα γαϊτανάκι υπερπροσφοράς χρημάτων, εάν κάποιος από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές αποφασίσει να το κάνει.

Κρέας, ψωμί, λάδι έκοψαν Έλληνες από το τραπέζι τους

Αρκετά μειωμένες είναι οι δαπάνες των Ελλήνων σε πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά λόγω αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών αλλά και λόγω της ακρίβειας, εάν συγκρίνει κανείς το 2009 με το 2022. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που πραγματοποιεί έρευνες σχετικά με τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Έτσι η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως. Μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση καθότι αποτελούν πιο οικονομική λύση. Αύξηση παρουσιάζουν οι φυτικές πρωτεΐνες και ειδικά τα όσπρια. Μειωμένη όμως είναι και η κατανάλωση γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 41% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά, ενώ η κατανάλωση ελαιόλαδου περιορίστηκε κατά περίπου 30%.

«Ανοίγεται» το δίκτυο καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση των αναγκών καυσίμων των χωρών του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί η υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών Καυσίμων προς τα ανατολικά. Η υπογραφές έπεσαν χθες παρόντων του Νίκου Δένδια, υπουργού Εθνικής Άμυνας, του ομολόγου του της Βουλγαρίας, Τοντόρ Ταγκάρεφ και της υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, Σιμόνα Κοτζοκάρου. Η επέκταση του ελληνικού συστήματος αγωγών και η διασύνδεσή του με Βουλγαρία και Ρουμανία φαίνεται ότι ενισχύει περισσότερο τη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική αεροπορική που κάνει δρομολόγια από Ηράκλειο στο Τελ Αβίβ

Αντιμέτωπη με την έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ βρίσκεται πλέον η ελληνική αεροπορική εταιρεία, Bluebird, η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη στιγμή που οι σημαντικότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς τη συγκεκριμένη χώρα. Προς το παρόν πάντως πληροφορούμαι ότι η Bluebird συνεχίζει να εκτελεί κανονικά δρομολόγια προς το Τελ Αβίβ, παρά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί, επαναπατρίζοντας ουσιαστικά και αρκετούς Ισραηλινούς που βρίσκονταν στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως μου μεταβιβάζουν η περιφερειακή αεροπορική εταιρεία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα σε περίπτωση που χρειαστεί να διακόψει τις πτήσεις της προς τα εκεί, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του μεταφορικού της έργου εξαρτάται από το εν λόγω κράτος.

«Σφυροκόπημα» για τον Εμφιετζόγλου στη Μύκονο

Στο σφυρί βγαίνουν τα ακίνητα του επιχειρηματία και πολιτικού -σας θυμίζω ότι είχε συστήσει δικό το κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές- Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Αυτή τη φορά δύο κατοικίες που βρίσκονται στη Μύκονο πρόκειται να βγουν σε διαδικασία πλειστηριασμού στις 22 Νοεμβρίου με επισπεύδουσα στη Cepal. Το ένα από αυτά βρίσκεται στο Αγράρι της Μυκόνου με τιμή έναρξης 1,52 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο βρίσκεται και αυτό στην ίδια περιοχή με τιμή έναρξης στα 1,51 εκατομμύρια ευρώ.