Παγωμάρα επικράτησε χθες στη Νέα Δημοκρατία για τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρειες. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε την ήττα της ΝΔ και δεν το έκρυψε, όπως έκαναν πολλοί υπουργοί σε ΜΜΕ που κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πλήρως τι συνέβη και δεν έχει, όπως μου είπε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ψευδαισθήσεις περί του εκλογικού αποτελέσματος του δευτέρου γύρου των εκλογών. «Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν αλλάζει κάτι» ήταν ουσιαστικά το μήνυμά του σε συνεργάτες του με την προτροπή: «Προχωράμε». Βέβαια σε μια σύντομη σύσκεψη που έγινε δεν έκλεισαν τα μάτια και είδαν την πρώτη σοβαρή ρωγμή μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Γκρίνια για υπουργούς

Αυτό που άκουσα όμως ήταν και η γκρίνια για υπουργούς που ενεπλάκησαν με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο στην εκλογική διαδικασία παίρνοντας το μέρος των υποψηφίων της ΝΔ. Όπως μου είπε πρώην υπουργός και έμπειρος αυτοδιοικητικός σε τέτοιες εκλογές, οι ψηφοφόροι δε θέλουν παρεμβάσεις και υποδείξεις. Αυτό έδειξε και η χθεσινή κάλπη, εξάλλου.

Εφησυχασμός νεοδημοκρατών

Ρώτησα κυβερνητικά στελέχη του είναι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, για τις αιτίες της ήττας στις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες. Μου είπαν ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορεί να γίνει ενιαία αξιολόγηση. Και εστίασε σε δυο τρεις περιπτώσεις. Η μια είναι του Δήμου της Αθήνας, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε. Οι λόγοι που έχασε ήταν αρκετοί με κεντρικό θέμα που τον έπληξε, αυτό του Μεγάλου Περίπατου. Όσο και να μας φαίνεται ασήμαντο, το κλίμα που διαμορφώθηκε εδώ και μήνες για το συγκεκριμένα θέμα, επηρέασε πολύ κόσμο. Επίσης, υπήρξε εφησυχασμός από στελέχη του συνδυασμού του, οι οποίοι αφού πίστευαν ότι εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι και ο Κ. Μπακογιάννης εκλέγεται δήμαρχος, δεν έτρεξαν όσο έπρεπε για το δεύτερο γύρο και πάρα πολλοί ψηφοφόροι που είχαν υποχρεώσεις και τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο δεν εμφανίστηκαν χθες. Η αποχή ήταν ο νικητής των εκλογών. Επίσης, η εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο, απέτρεψε πολλούς από την συμμετοχή χθες και αυτό είχε αντίκτυπο στον Κ. Μπακογιάννη. Ακόμη, υπήρξε ευρύτερη συσπείρωση, ετερόκλητων δυνάμεων γύρω από τον Χάρη Δούκα, όχι τόσο γιατί τον πίστευαν, αλλά γιατί ήθελαν να χάσει ο Μπακογιάννης.

Η νίκη του Χάρη Δούκα

Η μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα και η εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, σκόρπισε χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν όλοι να πάρουν κάτι από την αίγλη της νίκης του καθηγητή του ΕΜΠ. Ο Χάρης Δούκας κυριολεκτικά μόνος του επί μεγάλο διάστημα, αφού υπήρξαν περίοδοι που έλεγαν αρκετοί πως το ΠΑΣΟΚ τον είχε αφήσει μόνο του – μην ξεχνάμε το δημοσίευμα «Γιατί ο Ανδρουλάκης είχε γυρίσει την πλάτη στον Δούκα;», κατάφερε σε περίπου δυόμιση μήνες να φέρει τα πάνω κάτω και να εκλεγεί. Είχε πολλά θετικά η υποψηφιότητά του, αλλά ο ίδιος είχε μεγάλο πρόβλημα με την αναγνωρισιμότητά του. Ελάχιστοι τον ήξεραν και τον μάθαιναν σταδιακά.

Ο ρόλος του ντιμπέιτ

Ένα θέμα που επέδρασε σημαντικά στην εκλογική μάχη ήταν και το ντιμπέιτ. Η επιλογή τελικά του Κώστα Μπακογιάννη να πάει στο ντιμπέιτ που το ζητούσε ο Χάρης Δούκας από τον πρώτο γύρο και δεν το δέχθηκε ο ηττημένος Δήμαρχος Αθηναίων, του στοίχισε. Μεγαλύτερο κέρδος είχε, τελικά, ο Δούκας που τον γνώρισαν περισσότεροι από αυτή την αναμέτρηση.

Αλλαγή σκηνικού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παραδέχθηκε, όπως προανέφερα την ήττα της ΝΔ, καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δήμος Αθηναίων, Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχασε από τον Στέλιο Αγγελούδη και όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, εκτός από την Πελοπόννησο. Και εδώ τίθεται ένα θέμα από κεντρικά στελέχη, πως θα συνεργαστεί η κυβέρνηση και η ΝΔ με αυτούς τους περιφερειάρχες που τους είχε απέναντι. Η μόνη περίπτωση που έχασε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Θεσσαλία, όπου ο Κώστας Αγοραστός πλήρωσε την πρόσφατη καταστροφή από τις πλημμύρες, με νικητή τον Δημήτρη Κουρέτα, τον δεύτερο καθηγητή μετά τον Χ. Δούκα που πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Αντίθετα, οι άλλοι υποψήφιοι της ΝΔ έχασαν από γαλάζιους αντάρτες με πιο ηχηρή την περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, όπου ο Κώστας Μουτζούρης κέρδισε τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η νίκη του Σαμαρά

Η μόνη νίκη της ΝΔ σε επίπεδο περιφερειών στο δεύτερο γύρο ήταν του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο. Εκεί ο Πτωχός εξασφάλισε υπόγεια, όπως έμαθα στήριξη στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. δεν επιδέχεται διάψευσης αυτό) και είχε και τη μεγάλη υποστήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θεωρεί αυτή την επικράτηση ως προσωπική του νίκη, καθώς ο Δ. Πτωχός είναι πολιτικού του παιδί, αλλά όπως έμαθα βασικός υποστηρικτής του στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξασφαλίσει το χρίσμα και να υποστηριχθεί παντοιοτρόπως κυρίως έναντι του Πέτρου Τατούλη που κέρδισε χθες, ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, μαζί και ο ΓΑΠ

Σημαντική ήταν η χθεσινή βραδιά για το ΠΑΣΟΚ που όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όχι απλά διατήρησε τις δυνάμεις του στην αυτοδιοίκησης, αλλά εξασφάλισε και άλλους μεγάλους δήμους, όπως, π.χ. των Ιωαννίνων, κ.α. Η ικανοποίηση ήταν εμφανής στη Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να μιλήσει για νίκη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και δεν είχε άδικο εάν γίνει σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που στην Αθήνα, ο Χ. Δούκας δεν ξέχασε τον Κώστα Ζαχαριάδη με τον οποίο μίλησαν και τηλεφωνικά και ο οποίος τον ευχαρίστησε δημόσια αναγνωρίζοντας την υποστήριξη του υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτή. Αυτό που αναδείχθηκε σε πολλές περιοχές ήταν η συνεργασία από τα κάτω της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ξεπερνάει τις δυο ηγεσίες. Θα φανεί βέβαια τι θα γίνει στο μέλλον. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, επέστρεψε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας για να συγχαρεί το νέο δήμαρχο.

Χαμόγελα στον Περισσό

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στον Περισσό, καθώς χθες το ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης κέρδισε δήμους σύμβολα για το ίδιο, όπως π.χ. η Πάτρα και η Καισαριανή. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν αρκετά ευδιάθετος στον Περισσό και είχε τηλεφωνική επικοινωνία, όπως έμαθα, για συγχαρητήρια με τους κόκκινους δημάρχους σε Καισαριανή, Πάτρα, Πετρούπολη και Χαϊδάρι.

Η επικοινωνιακή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάλληλη ημέρα επέλεξαν στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν εμπάργκο στο ΣΚΑΪ και να μην εμφανιστούν στο στούντιο. Όπως τα έφερε η κάλπη, για ώρες ολόκληρες, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, γυρνώντας μας, όπως και να το κάνουμε, πίσω μια δεκαετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απούσα, μετά από μια, το λιγότερο, άστοχη ιδέα – στην οποία όπως έμαθα, έβρισκε την πλειοψηφία του κόμματος αντίθετη.

Θεσμικό ατόπημα Κασσελάκη η παρότρυνση απόλυσης του Αυτιά

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ο αρχηγός ενός τυχαίου κοινοβουλευτικού κόμματος. Είναι πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας. Εκ του θεσμικού του ρόλου, το τελευταίο που θα περίμενε κανείς να κάνει, είναι να ζητάει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόλυση ενός δημοσιογράφου, εν προκειμένου του Γιώργου Αυτιά. Προφανώς και είναι καταδικαστέο κάθε τέτοιου τύπου σχόλιο απ’ όπου κι αν προέρχεται, ωστόσο η αντίδραση ήταν σπασμωδική. Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε δεν προστατεύτηκε επαρκώς από τους συνεργάτες του, γιατί δεν τον συμβούλευσαν να μην προβεί σε μια τέτοια ανάρτηση, είτε τον συμβούλευσαν αλλά εκείνος δεν τους άκουσε και αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά από τους προκατόχους του – ενδεχομένως και αυτή η κίνηση να εντάσσεται στην απειρία του. Όπως και να έχει τέτοιες αναρτήσεις δε συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο.

Τα «νέα» γραφεία του ΟΤΕ στο Μέγαρο της Κηφισίας

«Εγκαίνια» κάνει σήμερα ο ΟΤΕ στο ανανεωμένο και ανακαινισμένο Μέγαρο στο Μαρούσι, τα οποία ανοίγει και για τους δημοσιογράφους. Περίπου 50.000 τετραγωνικά του κτιρίου ανακαινίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, έχει πλέον καινούργια γραφεία, open space, τα οποία επικοινωνούν δηλαδή μεταξύ τους. Σημαντικό στοιχείο στα νέα γραφεία είναι όπως μαθαίνω το γεγονός ότι το κτίριο έχει αναβαθμιστεί και ενεργειακά και σε τίποτα δε θυμίζει το χθες, ενώ έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Για την ιστορία την ανακαίνιση του κτιρίου, εντός αλλά και εκτός, ανέλαβε η θυγατρική εταιρεία του ομίλου στον τομέα των ακινήτων, OTE Estate.

Η βιομηχανία του Softex ετοιμάζεται για τα 99 εκατομμύρια

Σε διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων, βρίσκεται η Intertrade Hellas, η οποία παράγει μεταξύ άλλων και τη γνωστή μάρκα χαρτικών για οικιακή χρήση, Softex. Η επένδυση αυτή έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας, λόγω του ύψους και της σημαντικότητας που παρουσιάζει. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά χωρίς απρόοπτα ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τότε το επενδυτικό πλάνο της Intertrade θα έχει ολοκληρωθεί έως και το 2026.

Το «χρυσωρυχείο» του Σκλαβενίτη στην Κρήτη

Με τζίρο κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους, η αλυσίδα Χαλκιαδάκης, η οποία έχει παρουσία μόνο στην Κρήτη και σε αυτήν συμμετέχει ο Σκλαβενίτης με ποσοστό 60%, αποτελεί ένα μικρό «χρυσωρυχείο» για τον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ στη χώρα. Σας θυμίζω ότι το υπόλοιπο ποσοστό, το 40% δηλαδή, ανήκει στην οικογένεια Χαλκιαδάκη, η οποία είναι και αυτή που διοικεί την επιχείρηση. Το 60% εξαγοράστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από τον Βερόπουλο, όταν ο δεύτερος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και όπως όλα δείχνουν ο Σκλαβενίτης όχι μόνο δικαιώνεται αλλά έχει και κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του.

Η μεγάλη αλλαγή στο real estate

Σημαντικές ανακατατάξεις έχει φέρει στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια η αλλαγή του τοπίου που έχει σηματοδοτήσει την ύπαρξη ακριβών σπιτιών προς αγορά σε σύγκριση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να έχει περιοριστεί πλέον σε μόλις 72,8%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θα αγγίξει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο προσεχές διάστημα, ο οποίος ανέρχεται σε 69,1%. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση που προηγήθηκε, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμού, άλλαξαν κατά πολύ τα δεδομένα στον οικιστικό τομέα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι η αύξηση του ποσοστού των ενοικιαστών από 24,2% που ήταν το 2013 σε 27,2% σήμερα, 10 χρόνια αργότερα δηλαδή, γεγονός που θεωρείται άμεση συνέπεια της μείωσης του ποσοστού ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

«Παγίδα» για ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι

Σε βαρύ φορτίο τείνει να εξελιχθεί η περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, όπου οι κάτοικοι ετοιμάζουν προσφυγή κατά της επένδυσης των 627 στρεμμάτων που προετοιμάζεται στο συγκεκριμένο σημείο. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να πουλήσει τη συγκεκριμένη προνομιακή έκταση, ωστόσο η τοπική κοινωνία φαίνεται ότι έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο διαγωνισμός και η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για το ακίνητο λήγει στις 24 Οκτωβρίου. Θα σας θυμίσω εδώ ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε απαλλοτριωθεί από τη Χούντα με σκοπό την δημιουργία αεροδρομίου, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.