Όλα για όλα τα παίζει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση επιζητώντας να κερδίσει και τις υπόλοιπες περιφέρειες την Κυριακή και βέβαια να κρατήσει τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στον Έβρο για να στηρίξει τον Χρήστο Μέτιο. Την ίδια στιγμή ο κομματικός μηχανισμός παίζει φουλ για να μην χαθούν οι περιφέρειες.

Τα μηνύματα της ΝΔ στους «αντάρτες» στο παρά πέντε

Την ίδια ώρα, στενές πιέσεις δέχονται από ανώτατα κομματικά στελέχη της Πειραιώς οι γαλάζιοι «αντάρτες» στις περιφέρειες-«κλειδιά», που η κυβέρνηση επιθυμεί με κάθε τρόπο να εκλεγούν οι «εκλεκτοί» της και μάλιστα αυτό φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς προχθές αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία η Ελευθερία Τζανακούλη, η οποία εξελέγη τρίτη αποφάσισε να συμπορευτεί με τον Κώστα Αγοραστό στο δεύτερο γύρο, εξηγώντας ότι ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές έδωσε το παρόν, παραδέχθηκε ελλείψεις και αστοχίες, λέγοντας ότι έλαβε το μήνυμα και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι και εκείνος, όπως και εμείς θέλουμε το καλό της Θεσσαλίας. Και εκείνος όπως και εμείς πιστεύουμε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει όσα χρειάζονται για να περάσουμε από την ανασυγκρότηση στην ανάπτυξη». Εν τω μεταξύ, «βροχή» έπεφταν χθες τα SMS από το βουλευτή Αρκαδίας, Κώστα Βλάση για στήριξη στον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό. Συγκεκριμένα το μήνυμα έγραφε: «Την Κυριακή όλοι στις κάλπες, στηρίζουμε Πτωχό για περιφερειάρχη Πελοποννήσου για να πάμε την Περιφέρεια μπροστά!». Πάντως ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που «κόπηκε» από την κομματική έδρα επιμένει ότι παραμένει αμέτοχος και ουδέτερος, επιχειρώντας να κρατηθούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο μονομάχων Πτωχού – Τατούλη.

Η επιστράτευση Παπασταύρου για την Πελοπόννησο

Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια περιφέρεια ειδικό βάρος που θα διαχειριστεί πολλά εκατομμύρια για την διαχείριση των σκουπιδιών. Δεν τη θέλει μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που καίγεται να κερδίσει το πολιτικό του παιδί, ο Δημήτρης Πτωχός έναντι του Πέτρου Τατούλη. Και χθες την ύστατη στιγμή κατέβηκε στην Καλαμάτα άλλος ένας στενός συνεργάτης του Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο νυν κλειδοκράτορας του σημερινού Μαξίμου και στενός φίλος του Δ. Πτωχού από εκείνη την περίοδο.

Ψήλωσε περισσότερο ο «ψηλός»

Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και την Κυριακή άλλη μια. Η εκλογική μηχανή της ΝΔ δεν έχει σταματήσει λεπτό να οργανώνει, να καλύπτει τα όποια κενά και να προλαβαίνει τις όποιες κακοτοπιές. Μετά από τρεις εκλογικές επιτυχίες, η ομάδα Παύλου Μαρινάκη θέλει να βάλει στο παλμαρέ της ακόμα μία. Ο Π. Μαρινάκης όπως έχει αποδειχθεί, δικαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν τον επέλεξε για Γραμματέα του κόμματος. Πανταχού παρών σε κάθε γωνιά της χώρας, δίπλα στον πρωθυπουργό και πίσω από κάθε κινητοποίηση της κομματικής βάσης. Τους τελευταίους μήνες ψήλωσε περισσότερο ο «ψηλός».

«Πιλάτος» το ΚΚΕ

Στο ΠΑΣΟΚ μου λένε υπάρχει αισιοδοξία για τη μάχη στο Δήμο Αθηναίων και ελπίζουν ακόμη και στην ανατροπήτου Χάρη Δούκα. Ποιο είναι το κλειδί; Αφού το ΚΚΕ κρατάει αποστάσεις, η συμμετοχή θα παίξει ρόλο μου είπαν. Στη λογική «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» κινείται το ΚΚΕ παντού αν και ο Περισσός θέλει στήριξη των δικών του υποψηφίων όπως, πχ, του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα. Η στάση του έχει προκαλέσει ενόχληση αλλά είναι πάγια.

Γιατί ο Ανδρουλάκης είχε γυρίσει την πλάτη στον Δούκα

Θα σας πω όμως κάτι για τον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον πίστευε τον Δούκα. Ουσιαστικά τον έβαλε εκεί γιατί έπρεπε να τοποθετήσει κάποιον στην Αθήνα. Επειδή δεν τον πίστευε, δεν τον στήριξε στην προεκλογική περίοδο. Το γεγονός πως πήγε στην -αποτυχημένη- συγκέντρωση της Αθήνας, δε λέει κάτι. Ο Ανδρουλάκης φοβόταν μη χρεωθεί την αποτυχία του Δούκα. Τώρα που πέρασε δεύτερος στο δεύτερο γύρο και συγκέντρωσε τα φώτα της θετικής δημοσιότητας πάνω του, τον στηρίζει.

Κουίζ

Και αφού λέμε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα site που τον τσιγκλάει κάθε τόσο και φέρνει απέναντί του στο ΠΑΣΟΚ έναν άλλο αρχηγό.

Αποχωρήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί δεν μπορούν να κάτσουν στο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα ηγεσία και ετοιμάζονται γι έξοδο. Ένας από αυτούς μαθαίνω είναι ο Νίκος Μπίστης που με ανάρτησή του διαχώρισε τη θέση του από τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη στο ΣΕΒ για τη φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων. «Η Αριστερά και η κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τους τις εκδοχές που με χωρούν – από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά – υποστηρίζουν την φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων. Αλλιώς τα περί κοινωνικού και αναπτυξιακού κράτους είναι λόγια κενά περιεχομένου. Αυτή η ειδοποιός διαφορά από την συντηρητική παράταξη δεν έχει σχέση με πλειοψηφίες, καταστατικά και πειθαρχίες. Έχει σχέση με αρχές, την πορεία και την συνείδηση καθενός και καθεμιάς» έγραψε.

Κόπηκε η γέφυρα

Υπάρχουν και άλλοι όμως της γέφυρας που είχαν ενταχθεί επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών που ετοιμάζονται να κουνήσουν μαντήλι. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν, σημαντικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς που χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη πολιτικό ούφο!

Το στρατιωτικό Κασσελάκη

Άσκοπα περιμένουν πολλοί να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται να φύγει για τις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας θα πάει στρατό; Δύσκολο το βλέπω, όπως έμαθα. Γιατί; Μου είπαν ότι έχασε την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, αφού δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Πότε θα πάει; Μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ και αφού τα πάρει από τις αρμόδιες εκεί υπηρεσίες όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Άρα ή στην ΕΣΣΟ του Ιανουαρίου ή εάν του Μαρτίου! Αυτί σημαίνει αναβολή του συνεδρίου που θέλει η Ομπρέλα και είναι αποφασισμένο για Νοέμβριο.

Δε θέλουν τον Πολάκη

Ρώτησα ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρνήθηκαν να οριστούν τομεάρχες, ενισχύοντας το βαρύ κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με τη νέα ηγεσία. Άλλοι δεν ήθελαν με τίποτα να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη που είναι ο συντονιστής των τομεαρχών. «Πως θα πορευτούν αυτοί όλοι μαζί;» μου έλεγε πρώην υπουργός. Σας ενημέρωσα από χθες αλλά το «έδεσα» με εμφατικό τρόπο και από άλλες πηγές. Καλά να μη θέλει ο Άδωνις και ο Βορίδης να συνεργαστεί μαζί του, αλλά αν δε θέλουν και οι σύντροφοί του, μάλλον κάτι δεν έχει κάνει καθόλου καλά. Σε αυτή την περίπτωση, κόντυνε ο «ψηλός».

Πιάνει πόρτα

Αρχίζουν σιγά – σιγά να εκδηλώνονται διάφοροι ουδέτεροι κατά την προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε το βράδυ της Πέμπτης στο Κερατσίνι και εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης. Και όπως έμαθα πολλά ήταν τα αρνητικά σχόλια προερχόμενα από την Ομπρέλα για την στάση του κατά την προεκλογική περίοδο.

Το δηλητηριώδες σχόλιο του καθηγητή Γεωλογίας

Και να κλείσω με κάτι ανάλαφρο αφού ήρθε και Σαββατοκύριακο. Ο γνωστός σεισμολόγος καθηγητής Γεωλογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε ένα πικρόχολο για τον Νίκο Χαρδαλιά, το νέο περιφερειάρχη που επέκρινε και η Καθημερινή για το ψηφοδέλτιο του. «Οι σεισμοί ζώνουν την Αττική. Ο νέος περιφερειάρχης ήδη συγκροτεί την ομάδα πολιτικής προστασίας. Προτείνονται ο κ. Νίκος Σαργκάνης ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και η κ. Μπέσση Αργυράκη ως Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας» έγραψε ο Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε: «Μα γιατί γελάτε; Εσείς τους υπερψηφίσατε! Ελάτε τώρα, όλη η Αττική αυτό έκανε. Το ίδιο έκανε και η πλειονότητα των φίλων και ακολούθων μου».

Γιατί έφυγε ο Χιώτης από τον ΣΚΑΪ

Έφτασε στ’ αυτιά μου παρασκήνιο για την αποπομπή του Βασίλη Χιώτη από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Το ομοφοβικό σχόλιο για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν η κορυφή στο παγόβουνο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του δημοσιογράφου και του Ομίλου. Όχι πως άρεσε στη διοίκηση η τοποθέτηση του διευθυντή προγράμματος του ραδιοφώνου, αλλά δεν τον έδιωξαν γι’ αυτό.

Ερωτήματα και αμφιβολίες

Ερωτήματα και αμφιβολίες φαίνεται να έχουν προκληθεί μετά την ανακοίνωση της Prosperty για την «πρώτη πλατφόρμα στεγαστικών δανείων αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος». Διαβάσαμε πως στο e-stegasistiko.gr, σε λιγότερα μάλιστα από 5 λεπτά, μπορεί ο πολίτης να κάνει αίτηση ταυτόχρονα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, πολλά ερωτήματα προκύπτουν εάν τελικά χρειάζονται 12 με 15 επισκέψεις σε τραπεζικό κατάστημα προκειμένου ο καταναλωτής «να μάθει καταρχήν για τα στεγαστικά προϊόντα» και να ακολουθήσει το σύνολο της διαδικασίας, χωρίς να αναφέρεται η έρευνα που επικαλείται η εταιρεία. Εντοπίζοντας δε τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, η εταιρεία φαίνεται να διαψεύδει τον ίδιο της τον εαυτό γιατί περιγράφεται ότι τελικά πρόκειται για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι αίτηση. Εκτός κι αν εμείς μπερδευτήκαμε και δεν τον καταλάβαμε καλά. Τονίζεται μάλιστα ότι τελικά θα σε καλέσει εκπρόσωπος τους για να υποβάλεις την αίτηση. Τα ερωτηματικά πυκνώνουν και στον τρόπο που τελικά γίνεται «διαπραγμάτευση επιτοκίου ή άλλων όρων δανεισμού» μέσω της πλατφόρμας e-stegasistiko.gr όπως ισχυρίζεται η εν λόγω εταιρεία στο τέλος της ανακοίνωσής της.

Παιχνίδι για τρεις η εξαγορά του Κωτσόβολου

Σε παιχνίδι για τρεις εξελίσσεται πλέον η εξαγορά της εταιρείας Κωτσόβολος. Ο κάθε ένας από τους τρεις, ΔΕΗ, όμιλος Μαρινάκη και Quest έχουν τους δικούς τους λόγους για τους οποίους κάνουν βήμα για την εξαγορά της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα. Για τον όμιλο Μαρινάκη αποτελεί μία κίνηση που στόχο έχει να συμπληρώσει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του εφοπλιστή και επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη. Για την Quest θα έρθει να συμπληρώσει τη χονδρική με προϊόντα της Apple, της Xiaomi και της Poco που ήδη διαθέτει αλλά και στα κλιματιστικά μετά την εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου με την Toyotomi αλλά και με εταιρείες όπως η Singer και η Kero Sun. Ως προς τη ΔΕΗ εάν καταφέρει να αποκτήσει τον Κωτσόβολο, θα έχουμε ένα αντίστοιχο σχήμα όπως στην περίπτωση του ομίλου ΟΤΕ που πριν μερικά χρόνια εξαγόρασε τα καταστήματα Γερμανός, ενώ θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μέσα στα καταστήματα, σημεία πώλησης και των ενεργειακών της προϊόντων.

Το νέο «χτύπημα» της Prodea

Ακούω ότι η Prodea Investments προσπαθεί να κλείσει και μάλλον βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή, για την απόκτηση ενός ακινήτου σε όμορο οικόπεδο με το χώρο που βρίσκονταν οι παλιές εγκαταστάσεις των μαρτύρων του Ιεχωβά στην Κηφισίας. Ο λόγος είναι ότι θέλει να ενώσει τις δύο ιδιοκτησίες σε μία προκειμένου να δημιουργήσει ένα μεγάλο κτίριο γραφείων, για το οποίο σας είχα μιλήσει μέσα από τη στήλη πριν από λίγες μέρες. Εφόσον υπογραφεί τελικά, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων θα έχει καταφέρει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αγορά και ιδίως στον άξονα της Κηφισίας, όπου κατά περίπτωση τα καλά γραφεία μπορούν άνετα να ξεπεράσουν σε μίσθωμα τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Premia θα πάρει 30 εκατομμύρια από το Project Skyline

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το περίφημη Project Skyline, στο οποίο συμμετέχουν η Alpha Bank, η Dimand και η Premia, αποτελεί το σημαντικότερο εγχείρημα στον τομέα των επενδυτικών ακινήτων των τελευταίο καιρό λόγω της θέσης, της ποιότητας και της αξίας πολλών από αυτά. Αρκεί να σας πω ότι ένα από αυτά τα ακίνητα είναι το μεγάλο κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας και νυν Alpha Bank στην οδό Σοφοκλέους. Η Premia μαθαίνω ότι έχει συμφωνήσει, ως συμμέτοχος στο Project Skyline, να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι και παλιά καταστήματα της Alpha Bank καθώς και γραφεία. Κάποια από αυτά θα τα πουλήσει και κάποια άλλα θα τα κρατήσει και θα τα νοικιάσει.

Σάρκα και οστά για τον Πύργο Πειραιά

Οι τελευταίες πινελιές στο εξωτερικό του Πύργου του Πειραιά, του ψηλότερου κτιρίου στην πόλη και του δεύτερου ψηλότερου στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών, μπήκαν μόλις πριν από λίγες ώρες. Το απαιτητικό κατασκευαστικό εγχείρημα, περιλάμβανε την τοποθέτηση μεταλλικών περσίδων σκίασης στην επιφάνεια του κτιρίου, τις οποίες τοποθέτησαν εναερίτες που κρέμονταν για πολλές ώρες και μέρες με σκοινιά από τον Πύργο. Πλέον η κατασκευή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο και έως το τέλος του 2023 θα έχουν γίνει οι πρώτες παραδόσεις χώρων στους μισθωτές. Σας θυμίζω ότι από πλευράς εμπορικών μισθώσεων, στο κτίριο θα βρίσκονται η Zara με κατάστημα 6.000 τ.μ. αλλά και η JD Sports, η εγκατάσταση των οποίων θα γίνει προς το τέλος της φετινής χρονιάς, το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Λεπτομέρειες για την είσοδο της θυγατρικής του Φουρλή στο Χρηματιστήριο

Διαδικαστικού χαρακτήρα φαίνεται ότι είναι μετά και την εξαγορά του Smart Park, η είσοδος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μου έλεγε άνθρωπος με γνώση των πραγμάτων, ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό να συμβεί έως το τέλος του 2023. Και ότι εάν συμβεί αργότερα, μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη. Αυτό λοιπόν σημαίνει στην πράξη ότι οι άνθρωποι του ομίλου Φουρλή και ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης, είναι έτοιμοι για όλα και πως όλα πλέον αποτελούν θέμα -λίγου- χρόνου.