Πυρ και μανία έμαθα ότι είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι όμως για τα αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά για το γεγονός πως κάποιοι βουλευτές δε βοήθησαν καθόλου την περασμένη Κυριακή στις περιφέρειες που έχασαν οι εκλεκτοί της ΝΔ. Όλοι αξιολογούνται από το μηδέν. Γιατί; «Γιατί έπαιξαν προσωπικά παιχνίδια κι αυτό δε γίνεται αποδεκτό. Όλοι κρίνονται θα δουν στην πορεία τι σημαίνει αυτό» μου είπαν. Κάτι μου λέει πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από το Βόρειο Αιγαίο και τη Δυτική Μακεδονία.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει διαχωρισμούς»

Με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Δ. Κουρέτας που εκλέχθηκε στη θέση του περιφερειάρχη, θέση την οποία κατέχει μέχρι τέλη του 2023 ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Κώστας Αγοραστός, με δηλώσεις τους, έδειξε την πρόθεση του να συνεργαστεί με όλους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Ρώτησα τι έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και μου είπαν ότι το κλίμα ήταν καλό και η συνάντηση άκρως ενδιαφέρουσα. «Ο κ. Κουρέτας είναι ένας ευγενής άνθρωπος, καθηγητής, μετριοπαθής και δεν υπάρχει κάποιο θέμα μαζί του. Η κυβέρνηση δεν κάνει διαχωρισμούς» μου έλεγαν και λογικό είναι καθώς ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για ένα νέο ξεκίνημα. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κουρέτα για την εκλογή του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Αυτό που έμαθα επίσης είναι ότι ο Μητσοτάκης τον καθησύχασε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πως η κυβέρνηση είναι πάντοτε προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και προσβλέπει σε μία δημιουργική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Η αναβολή της συνάντησης Κουρέτα – Αυγενάκη

Το επόμενο ραντεβού του Κουρέτα ήταν για σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για να ενημερωθεί για την πορεία αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής αλλά και για τις αποζημιώσεις. Αργά χθες το απόγευμα εκδόθηκε από το υπουργείο δελτίο Τύπου που ανέφερε: «Μετά από παράκληση του νεοκλεγέντος περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, αναβάλλεται, λόγω οικογενειακού προβλήματος του πρώτου. Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση, για τον χρόνο που θα ορισθεί η συνάντηση». Δεν πέρασε πολύ ώρα και ξεκίνησε η σεναριολογία για πιθανή εμπλοκή στη συνάντηση λόγω των προτέρων δηλώσεων Αυγενάκη για σύνδεση των αποζημιώσεων με τους γαλάζιους αιρετούς, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να βλέπουν «δράκους» πίσω από τις πρώτες επαφές του νέου περιφερειάρχη με την κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι είχαν αρχίσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν το αβίαστο «ναι» που είπε για το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι αναλαμβάνει καθήκοντα από 1/1/2024. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο συνεργάτης του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη, ο Θάνος Τσιώρας, τηλεφώνησε χθες στο γραφείο του υπουργού ζητώντας να αναβληθεί η συνάντηση επειδή η μητέρα του Δ. Κουρέτα αντιμετώπιζε ένα έκτακτο σοβαρό θέμα υγείας. Ωστόσο σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ μεταξύ άλλων είπε ότι ίσως δεν χρειάζεται να συναντήσει τον Αυγενάκη. Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναρωτιούνται για το πώς θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα στήριξης των αγροτών, για μέτρα όπως τα σχέδια βελτίωσης ή τα κτηνοτροφικά πάρκα στα οποία εμπλέκεται άμεσα η Περιφέρεια. Το παρασκήνιο σίγουρα είναι έντονο και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί άλλαξε στάση ξαφνικά ο νέος περιφερειάρχης, σεβόμενοι απόλυτα το προσωπικό οικογενειακό του θέμα.

Με το Ισραήλ ο Μητσοτάκης

Το αυτονόητο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα σας αναφέρω τώρα: ο πρωθυπουργός είναι υποστηρικτής του Ισραήλ και φανατικά σε αυτή την αναμέτρηση με την Παλαιστίνη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στο Ισραήλ, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ του σε αυτή την πολεμική σύγκρουση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει και υποστηρίζει, μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση που έχει δοθεί σε αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική αλλά και κρίση ασφάλειας που εκτυλίσσεται στο πεδίο της Μέσης Ανατολής, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα.

Τα 7,5 εκατ. ευρώ του Κασσελάκη

Να σας πάω τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και να «πεταχτούμε» έως τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης που στέλνει διάφορα πολιτικά μηνύματα και ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και χθες βράδυ από τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη που του επιτέθηκε για το γεγονός ότι πανηγύριζε για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ρώτησα τι γίνεται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τι δουλειές έχει στις ΗΠΑ. «Πάντως δεν πήγε να πάρει τα ρούχα του» μου είπε πρόσωπο που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις και μου εξήγησε ότι υπάρχει μία δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει, η οποία θα έπρεπε να είχε περάσει στην επόμενη φάση από τον περασμένο Αύγουστο. Επ’ αυτού μου ανέφεραν ότι ο Κασσελάκης διεκδικεί 7,5 εκατ. δολάρια από μία εταιρία στην οποία δούλευε και κατείχε το 2% της εταιρείας.

Κάντε δουλειά

Τι λέει από τις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης; «Κάντε δουλειά» και όπως μου είπαν από την Κουμουνδούρου, στο κοινοβουλευτικό πεδίο οι τομείς έχουν αναλάβει δράση. Παράλληλα, δρομολογείται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από τα think tanks, όπου την εποπτεία θα έχει η Διάνα Βουτυράκου, μια νέα κοπέλα με άριστο βιογραφικό. Παράλληλα, μου ανέφεραν ότι ο iSYRIZA αναβαθμίζεται σε σύγχρονο εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και λογοδοσίας. Κάπου τα είχαμε ξανακούσει αυτά στο παρελθόν!

Τα καρφιά Τεμπονέρα

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών έρχεται σε συνέχεια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που αποκτά χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονία», εκτίμησε με άρθρο του στην «Εφημερίδα των συντακτών» ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, απαντώντας στην αποτίμηση της Κουμουνδούρου, που ανέγνωσε τις κάλπες της Κυριακής ως «πρώτη ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η κίνηση από μόνης της προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πού το πάει ο Διονύσης Τεμπονέρας που έριξε το καρφί του στον Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους». Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη συζήτηση να βγει μπροστά και θα φανεί πολύ σύντομα τι θα γίνει!

Αποστάσεις Δούκα από Ανδρουλάκη

Εξελέγη και άντε γεια για τον Χάρη Δούκα που δεν θέλησε να ταυτιστεί πλήρως με το ΠΑΣΟΚ αν και δεν παραγνωρίζει ότι τον στήριξε (στο δεύτερο γύρο). Χθες βράδυ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και εκεί πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών υπογράμμισε ότι: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να λογίζονται ως τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών. Κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους του πολίτες. Συζητάμε για τα θέματα που δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Νίκησε μια ατζέντα για την Αθήνα. Είναι πολιτικό το μήνυμα δεν είναι κομματικό». Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε ήδη συζητήσεις σε διάφορους κύκλους του ΠΑΣΟΚ και δεν την είδαν με καλό μάτι διάφοροι.

Το πρόσωπο «κλειδί» πίσω από τον Χάρη Δούκα

Ένας έμπειρος άνθρωπος της «εικόνας» μαθαίνω ότι βρέθηκε πίσω από την επικοινωνιακή στρατηγική του Χάρη Δούκα το τελευταίο διάστημα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει σχετιστεί αρκετά με τον κόσμο των επιχειρήσεων έχοντας μεταξύ άλλων υπό την ευθύνη του μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Coca-Cola στην Ελλάδα, διατηρώντας συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, τη V+O. Ο Νίκος Κοψιδάς ήταν παρών και στις νικητήριες δηλώσεις του Δούκα την Κυριακή των εκλογών. Πρόσφατα ο Κοψιδάς έφυγε από τη V+O και δημιούργησε τη δική του εταιρεία, ενώ ήταν εκείνος που έστησε την ενιαία επικοινωνιακή και οπτική παρουσία του Υπερταμείου στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω ότι η παρουσία του στο πλευρό του υποψηφίου και πλέον του δημάρχου Αθηναίων ξεκίνησε στην καρδιά του καλοκαιριού και σε σύντομο διάστημα κατάφερε να δώσει δείγματα γραφής. Ο Κοψιδάς έχοντας διαχειριστεί κρίσεις αλλά και επικοινωνία σε μεγάλες επιχειρήσεις, φαίνεται ότι έδωσε τα διαπιστευτήριά του και στην πολιτική.

Τι γύρευε ο Αντώνης Δελατόλας στο Μαξίμου

Τον Αντώνη Δελατόλα εντόπισαν οι κεραίες της στήλης έξω από το Μαξίμου. Χθες, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ο Δελατόλας βρισκόταν έξω από την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου. Τι έψαχνε άραγε ο δημοσιογράφος; Μόνο πληροφορίες;

Μεταγωγικά C-130 πηγαινοέρχονται από την Ελλάδα στο Ισραήλ

Μεταγωγικά στρατιωτικά αεροπλάνα τύπου C-130 πηγαινοέρχονται τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ στη χώρα μας, μετά την νέα κρίση που ξέσπασε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Φεύγουν από το Τελ Αβίβ, προσγειώνονται στην Ελλάδα και αναχωρούν εκ νέου για το εβραϊκό κράτος. Τέτοιες προσγειώσεις έχουν καταγραφεί τόσο στον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και στο αεροδρόμιο των Χανίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έρχονται άδεια και φεύγουν γεμάτα. Ο λόγος; Μεταφέρουν Ισραηλινούς στην πατρίδα τους. Πρόκειται για Ισραηλινούς που διαμένουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, προκειμένου να τους παραλάβουν ακολούθως στρατιωτικά αεροσκάφη και να τους πάνε στην πατρίδας τους, καθώς θέλουν να καταταγούν ως εθελοντές στις Ένοπλες Δυνάμεις ενόψει των χερσαίων επιχειρήσεων που επίκεινται στην Λωρίδα της Γάζας, μετά τα χτυπήματα της Χαμάς στον τόπο τους.

Το Airbnb «σώζει» το 16% των Ελλήνων από την έξωση

Καθοριστικής σημασίας είναι για πολλούς Έλληνες, τα έσοδα που αποκομίζουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όταν διαθέτουν την ακίνητη περιουσία τους. Στοιχεία της Airbnb για το δωδεκάμηνο από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023 δείχνουν ότι το επιπλέον εισόδημα που έφερε στον οικογενειακό προϋπολογισμό, βοήθησε το 48% των Ελλήνων οικοδεσποτών να αντέξουν οικονομικά το σπίτι τους, είτε αυτό βρισκόταν σε υποθήκη, είτε έπρεπε να καλύψουν τα έξοδα ανακαίνισής του. Μάλιστα από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι το 16% των Ελλήνων οικοδεσποτών αντιμετωπίζουν το έσοδο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ως ζωτική υποστήριξη για το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν με συγκεκριμένους τρόπους για να αποφύγουν την έξωση.

Πρεμιέρα στα εκπτωτικά ταμπελάκια με… απουσίες

Μπαίνουν τα ταμπελάκια με τις εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, κάτι που πρόσφατα θεσμοθέτησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι προαιρετικό και επί της ουσίας θα δίνει αυξημένη προβολή στους βιομηχάνους και στα προϊόντα τους στα ράφια. Το θέμα είναι ότι όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς σε μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης. Κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος της εβδομάδας που μπαίνουν τα ταμπελάκια στα ράφια, θα υπάρχουν αρκετές απουσίες.

Πρεμιέρα του Μασούτη στη Γλυφάδα

Ανοίγει μέσα στις επόμενες μέρες το κατάστημα του Μασούτη στη Γλυφάδα. Θα είναι το πρώτο του μαγαζί στα νότια προάστια και μάλιστα σε κομβικό σημείο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Σε κοντινή απόσταση θα έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που είναι ο Σκλαβενίτης και η Lidl. Το κατάστημα που κατασκευάστηκε από την Ten Brinke, τον ολλανδικό κολοσσό με παρουσία και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κρύβει τη δική του ιστορία. Σε αυτό στεγαζόταν παλιά η εταιρεία κατασκευής σκαφών αναψυχής Lambro της οικογένειας Ζέη, η οποία πρωτοπόρησε στον τομέα της. Το κατάστημα έμεινε για πολλά χρόνια έρημο πριν το πάρει η Ten Brinkeγια να το αξιοποίησει.

Συνήθειες μεγάλων καναλιών στο Action 24

Πρεμιέρα για το Action 24 χθες το βράδυ στο Riviera Coast της Βούλας, όπου παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του σταθμού. Ήμουν εκεί και είδα πως το κλίμα στο κανάλι είναι ιδιαίτερα θετικό και οι μέτοχοι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης επενδύουν στο να δημιουργήσουν το επόμενο μεγάλο κανάλι. Γι’ αυτό και έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος το βράδυ που μας πέρασε σε ανοιχτό κύκλο. Καθοριστική αλλά και ενδεικτική των προθέσεων των δύο εφοπλιστών είναι η τελευταία προσθήκη στο δυναμικό είναιτου ανταποκριτή του λευκού οίκου και επί σειρά ετών ανταποκριτή στο Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος τον περασμένο Μάιο έφυγε από το Οpen με το οποίο συνεργαζόταν. Το Action 24 κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να αναπτυχθεί. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω με κάθε τρόπο. Ο τηλεοπτικός σταθμός δημιούργησε και τις προδιαγραφές για εκπομπή το Σαββατοκύριακο, κάτι που δε συνηθίζεται και ιδίως από σταθμούς που δεν έχουν προς το παρόν μεγάλο εκτόπισμα.