«Καμπανάκι» προς τους ευρωπαίους υπουργούς μετανάστευσης και μάλιστα πολύ ηχηρό χτύπησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, καθώς έχει σημάνει συναγερμός μετά τις πολλές επιθέσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος από φανατικούς ισλαμιστές. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας σε συνεργάτες του μετέφερε την προτροπή της με τα εξής λόγια: «Να τους διώξουμε όλους, να μην μπει κανείς», καταδεικνύοντας την έντονη ανησυχία που επικρατεί αλλά και την ανάγκη για αυστηρότερη φύλαξη στις πύλες εισόδου της Ε.Ε. Ήδη η Κως και η Λέρος έχουν ενισχυθεί με νέες διμοιρίες της ΕΛΑΣ καθώς υπάρχουν κοινότητες Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων στις δομές και ο κίνδυνος για αναταράξεις διαρκώς αυξάνεται.

Προχωράει βάσει σχεδιασμού

Κλείνει ό,τι έχει μείνει ανοικτό μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την ίδια ώρα, με το βλέμμα μπροστά, προχωράει βάσει σχεδιασμού. Γι’ αυτό το λόγο άρχισε να συναντά και τους νικητές κάποιων δήμων και περιφερειών που προκάλεσαν το ευρύτερο ενδιαφέρον. Μετά το νικητή των εκλογών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν το επόμενο διάστημα και άλλοι περιφερειάρχες.

Οδηγίες στον νικητή

Σήμερα, πάντως στη συνάντηση Μπακογιάννη-Δούκα, όπως έμαθα, ο ηττημένος δήμαρχος θα κινηθεί στο πλαίσιο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει για κάποια έργα στην Αθήνα και δε θα αφήσει περιθώρια αντίδρασης και διαφοροποίησης στον Χάρη Δούκα, όπως π.χ. για το Μετρό στα Εξάρχεια, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τις κάμερες στην Αθήνα, κ.α.

Προσοχή στους αλαζόνες

Την ίδια ώρα, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Ηγουμενίτσα για την επένδυση στο λιμάνι αλλά μετά θα μεταβεί στην περιφέρεια Ηπείρου, εκεί όπου θα τον υποδεχθεί ο νικητής για μια ακόμη φορά Αλέκος Καχριμάνης που σαρώνει τα τελευταία χρόνια. Ενώ περνούν οι ημέρες, ο Μητσοτάκης, όπως μου διαμηνύουν, δεν έχει ξεχάσει τους αλαζόνες της κυβέρνησής του.

Αντιπολίτευση δεν υπάρχει

Αυτή η στάση των υπουργών και υφυπουργών είναι και ένα πρόβλημα που ενδεχομένως ν’ αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στην πορεία προς τις ευρωεκλογές (και τις επόμενες μακρινές εθνικές κάλπες). Η συμπεριφορά της κυβέρνησης και όπως λέει και ο ίδιος σε συνομιλητές του δεν είναι εύκολο πράγμα να αντιμετωπίσεις την έπαρση. Τι θα κάνει; Έστειλε μηνύματα και ενόψει ανασχηματισμού θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Αυτό που τον ενδιαφέρει, επίσης, είναι να μην κλονιστεί η εικόνα της κυβέρνησης. Και αυτό δεν συμβαίνει από τους αντιπάλους του, αντιπολίτευση δεν υπάρχει, αλλά από το εσωτερικό.

Η κάλπη της καθημερινότητας

Αυτό που αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα η κυβέρνηση, όπως μου είπαν συνομιλητές του πρωθυπουργού που τον είδαν τελευταία, είναι, όχι προφανώς η αντιπολίτευση, αλλά η καθημερινότητα. Γι’ αυτό μίλησε για κάλπη της καθημερινότητας. Εκεί μέσα θα βρει κανείς ψηφοδέλτια για την ακρίβεια, το ζήτημα της στέγης και των υψηλών ενοικίων, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια. Πάνω σε αυτά δουλεύει με τους υπουργούς του.

Σωτήρια απουσία

Να σας πάω τώρα στα του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία σας έδωσα καλή πληροφόρηση χθες σχετικά με όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία. Θέλω όμως να σημειώσω και άλλα στοιχεία για να έχετε πλήρη εικόνα. Όπως ξέρετε, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ελήφθη με 20 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά και υπήρξαν και τρεις που συμμετείχαν και την ύστατη στιγμή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Η ΠΓ έχει 43 μέλη. Για κάντε υπολογισμούς. Απέναντι στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για μετάθεση του συνεδρίου τον Φεβρουάριο από το Νοέμβριο βρέθηκαν 10, 8 λευκά και οι τρεις που προανέφερα και μια η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που δεν συμμετείχε διότι ήταν στο εξωτερικό, αλλά εάν ήταν παρούσα θα πήγαινε στο λευκό. Τι σημαίνει αυτό. Από τα 43 μέλη, την πρόταση Κασσελάκη στήριξαν μόλις 20! Δύσκολα τα πράγματα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νεοπροεδρικοί

Χθες σας ανέφερα ποιοι καταψήφισαν, ποιοι ψήφισαν λευκό και ποιοι απείχαν την ύστατη στιγμή. Να σας δώσω τώρα τα 20 «ναι», όπως μου τα είπαν: Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, Γιώργος Βασιλειάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Μάγκυ Δούση, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Στέφανος Κασελάκης, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Πάνος Ρήγας, Ράνια Σβίγγου, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης. Τι βλέπουμε εδώ; Μην ξεγελιέστε από τα πολλά που ακούσατε περί ουδετερότητας προεκλογικά. Η Όλγα Γεροβασίλη πλέον είναι στη νέα προεδρική τάση, όπως και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης που έλεγαν ότι είναι ουδέτερος. Η έκπληξη όμως είναι από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που προεκλογικά στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά άλλαξε στρατόπεδο. Σημεία των καιρών.

Ο γάμος του Κασσελάκη

Να ζήσουν και να ευτυχήσουν. Οι ευχές της στήλης είναι δεδομένες για τον Στέφανος Κασσελάκη που παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς του Τάιλερ στη Νέα Υόρκη. Βέβαια δεν ξεχνάει και την πολιτική και σήμερα μου είπαν, όταν ρώτησα για το γλέντι, ότι θα κάνει συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη στις 19:00 στο Terroir Tribeca για τους ομογενείς. Λεπτομέρειες επί του γλεντιού δεν έμαθα, ελπίζω σήμερα. Πάντως ρώτησα τι γίνει με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και μου είπαν ότι έχει αναγνωριστεί από το 2011. Γιατί όμως ο Κασσελάκης παντρεύτηκε τον Τάιλερ; Εκεί μου έδωσαν την εξής απάντηση: Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2004 ακόμη και σύζυγοι που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. Αυτό πως γίνεται; Εάν ένας Έλληνας ή Ελληνίδα παντρευτεί με μία Αμερικανίδα ή Αμερικάνο ο ή η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού. Άρα, ο Τάιλερ θα μπορεί να διαμένει στην χώρα μας κανονικά και με το νόμο!

Αρνήσεις από παντού λαμβάνει ο Παπανδρέου

Αρνητικές απαντήσεις λαμβάνει από παντού ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όταν ανοίγει συζήτηση για το ενδεχόμενο συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση όσους έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου, όπως είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Εκείνος όμως επιμένει, δεν το βάζει κάτω και θα εντείνει τις επαφές το προσεχές διάστημα. Ακόμη και την 42η επέτειο ανόδου του πατέρα του στην εξουσία εκμεταλλεύτηκε, γράφοντας σε ανάρτησή του πως «είναι η ώρα να συσπειρωθούν ξανά οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, γύρω από ένα όραμα, απέναντι στον πελατειασμό και τον αυταρχισμό της συντηρητικής παράταξης, με οδηγό τον ήλιο που ζέστανε και τότε τις αγωνίες και τα όνειρά μας». Μάλιστα τις περισσότερες αρνήσεις ο Παπανδρέου τις λαμβάνει μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Λογικό, θα πει κανείς, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως βρίσκονται σε μια δυναμική ανόδου.

Νέες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων φέρνει η ACS

Νέα επενδυτικά σχέδια έχει βάλει η ACS στο πλάνο προς υλοποίηση. Και αυτό είναι που ανέφερε ο επικεφαλής της, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Γεωργαντζής. Τα 50 εκατομμύρια αυτά θα έρθουν να τοποθετηθούν στις επόμενες κινήσεις της εταιρείας, η οποία όπως σας είπα είχε ειδική και επίσημη παρουσίαση χθες στο νέο κέντρο διαλογής της στο Αιγάλεω, το οποίο ολοκληρώθηκε φέτος και κόστισε επίσης 50 εκατομμύρια ευρώ. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν τόσο ο Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ομίλου Quest στην οποία ανήκει η εταιρεία ταχυμεταφορών, όσο και η Εύη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος και πρώην σύζυγος του Θ. Φέσσα.

Τι ετοιμάζει η Παλίρροια που τυλίγει ντολμαδάκια για την Κίνα

Στην Παλίρροια έχει επενδύσει ο συνήθης ύποπτος και πρώην μεγαλομέτοχος της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, Βασίλης Κάτσος, μέσω του fund που διατηρεί. Όμως στο σχήμα παραμένει και η οικογένεια Σουλιώτη, η οποία ίδρυσε την επιχείρηση. Μία κατά γενική ομολογία μετρημένη και αρκετά μετριοπαθής επιχείρηση, που έχει έδρα στα Βασιλικά Ευβοίας, κοντά στη Χαλκίδα. Σήμερα ξέρω ότι έχει καλέσει κόσμο και δημοσιογράφους στο εργοστάσιό της για να ανακοινώσει πράγματα και εξελίξεις και για να κάνει ένα βήμα εξωστρέφειας, κάτι που έως τώρα δεν μας είχε συνηθίσει. Η εταιρεία αυτή που φημίζεται για τα ντολμαδάκια της, έχει καταφέρει να διατηρεί εργοστάσιο και στην Κίνα, ενώ έχει ιστορία 65 χρόνων στον κλάδο των τροφίμων.

Αποτραβηγμένος από τα φώτα ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τουλάχιστον δια ασήμαντον αφορμή, παραμένει τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Σας θυμίζω ότι ο πατέρας του Αριστείδης Δασκαλόπουλος ήταν αυτός που ίδρυσε την γαλακτοβιομηχανία Δέλτα. Αυτή την περίοδο ο Δ. Δασκαλόπουλος παραμένει αφοσιωμένος στην τέχνη, καθώς αποτελεί έναν από του σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης αλλά και στην προσωπική του ζωή, όπου δίνει αρκετά μεγάλη βαρύτητα και σημασία τα τελευταία χρόνια. Ο τομέας του επιχειρείν δεν είναι κάτι στο οποίο δεν κινείται, μόνο που τη «βρώμικη» δουλειά την κάνουν τεχνοκράτες της αγοράς μέσω του fund Diorama, στο οποίο συμμετέχει και το οποίο έχει επενδύσει μέσω της εταιρείας Deca Investments σε επιχειρήσεις όπως η ΕΖΑ, η Μινέρβα και άλλες. Για να αντιληφθείτε την εμπλοκή του στα πεπραγμένα της τέχνης, πρόσφατα έλαβε βραβείο από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στην τέχνη και την φιλανθρωπία.

«Πόρτα» στο εστιατόριο του Πετρετζίκη

Δε θα γίνουν πιθανότατα τα εστιατόρια του Άκη Πετρετζίκη στο νέο ξενοδοχείο της Radisson στην οδό Μητροπόλεως παρά τα όσα είχε συμφωνήσει ο επιχειρηματίας και γνωστός σεφ με τον μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η επένδυση της εταιρείας Gnosis Investments για τη δημιουργία ξενοδοχείου Radisson Blue στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Υπατίας, δεν συνέβη κάτι ανάλογο με τα εστιατόρια του Άκη. Ο Άκης είχε κανονίσει να λειτουργήσει το εστιατόριο στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου. Ωστόσο το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων που κλήθηκε να αποφασίσει, επικαλέστηκε Προεδρικό Διάταγμα του 1993, όπου αναφέρεται ότι οι χρήσεις εστίασης μπορούν να δημιουργηθούν αποκλειστικά στο ισόγειο, τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο ενός διατηρητέου ξενοδοχείου όπως το συγκεκριμένο.