Σήμερα θα αρχίσω από τα καλά νέα της ημέρας. Υπήρξε χθες και μια καλή είδηση που αφορά πολλούς χιλιάδες συμπολίτες μας και η κυβέρνηση, όπως μου είπαν, δίνει μεγάλη σημασία και θα το προβάλει ιδιαίτερα. Αφορά τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού του δημοσίου τομέα, ο οποίος προβλέπει την έγκριση 16.521 προσλήψεων για το έτος 2024. Αυτός ο προγραμματισμός παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Θα γίνουν και άλλες προσλήψεις

Πρόσωπο που είναι κοντά στον πρωθυπουργό μου εξήγησε ότι όπου υπάρχουν κενά θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν. Μάλιστα, θα επιχειρηθεί να υπάρξει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης ώστε να εξερευθούν και οι απαραίτητοι πόροι και για έκτακτες προσλήψεις όπου χρειάζεται. Πάντως αυτό που μου επισημάνθηκε και έχει τη σημασία του, είναι ότι ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται, κατά προτεραιότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση.

Ανοικτή γραμμή Αθήνας-Ισραήλ

Η τεταμένη κατάσταση στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας, ειδικά μετά το κτύπημα με ρουκέτες στο Νοσοκομείο της περιοχής, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να επισκεφθεί χθες το Ισραήλ για συνάντησή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μετά σκόπευε να συναντηθεί με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Όμως όσα έγιναν προχθές το βράδυ με το κτύπημα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ισραήλ, παρουσία του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς άλλαξαν άρδην και τον σχεδιασμό του έλληνα πρωθυπουργού που θέλει να υπάρξουν -και ήδη γίνονται- κινήσεις από την Ελλάδα, για να ενισχυθεί η εικόνα της φιλειρηνικής δύναμης, αλλά και της χώρας που διαδραματίζει ρόλο σημαντικό στην ευρύτερη περιοχή και υποστηρίζει την ειρήνη. Όπως έμαθα πάντως υπάρχει ανοικτή γραμμή Αθήνας-Ισραήλ και των δυο πρωθυπουργικών γραφείων και η επίσκεψη του Μητσοτάκη θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή διπλή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς του. Και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στη συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους μίλησαν δίχως να βουτήξουν τη γλώσσα τους στο μυαλό τους. Και γνωρίζουν καλά οι ίδιοι ποιοι ανήκουν σε αυτό το γκρουπ καθώς μαθαίνω πως έγιναν και κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Περί λαϊκής δεξιάς

Και επειδή σας λέω για τον πρωθυπουργό, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και εσωτερική πίεση στη ΝΔ και ουδείς μπορεί να το προσπερνά. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, μου είπαν στελέχη της λαϊκής δεξιάς, ήταν ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση. Πολλοί τα λένε μεταξύ τους, αλλά ουσιαστικά ένας βγήκε χθες και το είπε δημόσια και μάλιστα το είχαν, όπως έμαθα, συζητήσει. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ευθαρσώς ότι το μήνυμα που εστάλη στις εκλογές δεν ήταν για την κυβέρνηση, αλλά «εστάλη εσωκομματικό μήνυμα ότι η κυρίαρχη τάση είναι η πατριωτική λαϊκή Δεξιά άρα μη μας ξεχνάτε».

Η εμφάνιση Καραμανλή

Αυτό το πιστεύει και ο Κώστας Καραμανλής που έχει συχνή επικοινωνία με τον Ν. Κακλαμάνη. Ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την αποχώρησή του θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί και θα μιλήσει πολιτικά. Αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Δευτέρα σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο, «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ο Κ. Καραμανλής που έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου θα επικεντρωθεί, όπως έμαθα από συνεργάτες του, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σφαγές στο ΣΥΡΙΖΑ με… κουφέτα!

Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ, σφάζονται στη σκιά του γάμου του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του Τάιλερ στις ΗΠΑ. Μπορεί να μην φάμε κουφέτα -δεν νομίζω να έχουν- οι νεόνυμφοι που θα παντρευτούν με πολιτικό γάμο, αφού είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά μια χυλόπιτα την έφαγαν οι της Ομπρέλας χθες, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε από τις ΗΠΑ διαδικτυακά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τους γείωσε κανονικά. Οι… ομπρελίστας είχαν φροντίσει να φτιάξουν κλίμα πριν την συνεδρίαση με την πρόταση για συνέδριο τον Νοέμβριο, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης που δέχθηκε σφοδρή κριτική, πέρασε στην αντεπίθεση και αντιπρότεινε -αντικαταστατικά καθώς άλλη είναι η απόφαση της ΚΕ- να γίνει συνέδριο τον Φεβρουάριο!

Καρφιά εκατέρωθεν

Πάντως αυτό που έμαθα είναι πως το κλίμα ήταν τεταμένο και σε πολλά σημεία της συνεδρίασης που έγινε στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, μόνο που δεν ακούστηκαν «γαλλικά». Εκεί μπροστάρηδες στην προεδρική φρουρά ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Θεοδώρα Τζάκρη. «Μύριζε μπαρούτι» μου είπε έμπειρο στέλεχος που μου εξηγούσε ότι δεν αργήσει η αποχώρηση των πρώτων στελεχών. Εξάλλου δεν άργησε να το πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ανέφερε ότι η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, αν και υπογράμμισε πως «δεν χάθηκε η υπόθεση, αλλά δεν είμαι και αισιόδοξος με τις κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Η στιγμή που πάγωσαν πολλοί

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πάγωσαν αρκετοί, όταν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για «αντίστροφη μέτρηση» για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες. Και αυτό που προκάλεσε πολλές συζητήσεις ήταν όταν ρώτησε ευθέως τι εννοούσε ο Κασσελάκης όταν είπε ότι νίκησε το φως. «Εγώ και η Αχτσιόγλου ήμασταν το σκοτάδι;».

Ευκλείδης κατά Αλέξη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως είπε μια μεγάλη αλήθεια που φοβούνται να πουν πολλοί. Άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση και εξήγησε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να “σπάει” την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι “παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία” και δεύτερον ότι “δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Η επίθεση Ραγκούση

Από την συνεδρίαση της ΠΓ ξεχώρισε όπως μου είπαν η στάση του Γιάννη Ραγκούση που την είπε ευθέως στον Κασσελάκη, ως εξής, αναφερόμενος σε μια προ ημερών φράση του: «Χθες, μετά την πρόσκληση που έκανα, γράφτηκαν 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους αμφιβάλλουν για το τι χτίζουμε, ας πουν εκείνοι πότε έφεραν 500 νέα μέλη σε μία μέρα. Αφού λοιπόν επέλεξες να απευθύνεις δημόσια αυτό το ερώτημα-πρόκληση, θα ήθελα να σου απαντήσω ως εξής: Όχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους, (συνολικά 437.500 ψήφους) μέσα σε λίγες μέρες -ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές- φέραμε συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλλαμε στον σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019. Χωρίς όμως ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και μάλιστα ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα, ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3 στο 33%.

Τα βρήκαν Τζανακόπουλος-Ρήγας

Κι εάν έχετε απορίες για το εάν συνεδρίασε ποτέ η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για να εξετάσει το επεισόδιο που έγινε μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Πάνο Ρήγα, με τον πρώτο να πιάνει από το λαιμό και να βρίζει τον δεύτερο, θα σας τις λύσω. Άδικα περιμένετε, αφού το έθαψαν επί μήνες το θέμα και ξεχάστηκε, χθες μάθαμε από την ΠΓ ότι τα βρήκαν. Πώς έγινε αυτό; Υπήρξε παρασκηνιακή συζήτηση και υποδείχθηκε στον Δ. Τζανακόπουλο για να λήξει το θέμα, να αναγνωρίσει το λάθος του. Έτσι χθες είπε στην ΠΓ, ζητώντας συγγνώμη για την συμπεριφορά του. «Ήταν λάθος μου αυτό που έγινε το βράδυ των εκλογών». Ο Π. Ρήγας, έδωσε τόπο στην οργή, αναγνώρισε την γενναιότητα, όπως είπε, του Δ. Τζανακόπουλου και αποδέχθηκε την συγγνώμη του.

Καβγάς Πολάκη-Χαρίτση

Αντίθετα χθες το πρωί έγινε άλλος καβγάς μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αλέξη Χαρίτση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σφακιανό πολιτικό να έχει την εποπτεία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Π. Πολάκης επέκρινε τον ελλιπή χειρισμό του ζητήματος των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, με τον Χαρίτση να του υπενθυμίζει ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και μια σειρά στελέχη το είχαν αναδείξει έντονα και εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Η κατάσταση μύρισε και εδώ μπαρούτι, αναγκάζοντας την Έφη Αχτσιόγλου μαζί με την Θεανώ Φωτίου να αποχωρήσουν για τη στάση του Πολάκη. Και είμαστε, όπως μου είπαν έμπειρα στελέχη, μόνο στην αρχή και ο διχασμός είναι πιο έντονος από ποτέ.

Η νέα αποστολή του Παναγιώτη Πικραμμένου

Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός και τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος να μην εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και να μη βρίσκεται στη νέα σύνθεση της Βουλής που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να του αναθέσει μια νέα αποστολή για την οποία μάλιστα τον έχει ενημερώσει ήδη. Ο Π. Πικραμμένος θα προβεί στην αναζήτηση των κατάλληλων προσώπων που θα στελεχώσουν την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μέσω της οποίας το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί μεταξύ άλλων και την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε να μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις από τον Πικραμμένο προς συγκεκριμένους καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το αφεντικό της Grimaldi στην Ηγουμενίτσα

Μια μεγάλη φιέστα ετοιμάζεται την Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα για την εξαγορά του 67% του λιμανιού έναντι 84,2 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Grimaldi Group, ο οποίος ανακηρύχθηκε επενδυτής. Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Πωλ Κυπριανού αναμένεται να υπογράψει την εξαγορά με τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτη, ενώ ο σημερινός CEO, Θανάσης Πορφύρης αναμένεται να διατηρήσει το management. Το παρών θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες και το μεγάλο αφεντικό της Grimaldi, ο CEO Emanuele Grimaldi, ο οποίος έρχεται στη χώρα μας ειδικά για να το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας μαζί με τον πρωθυπουργό που θα παραστεί στην τελετή συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δηλώνοντας: «Εντός του 2023 θα έχουμε ένα πλήρες εμπορικό και επιβατικό λιμάνι».

Ο Βακάκης, η «κερδοσκοπία» και το «παραπληγικό σαλιγκάρι»

Στην έντονα κερδοσκοπική τάση που επικρατεί στην Ελλάδα στάθηκε ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, πάντα καυστικός και ευρηματικός στις εκφράσεις του, μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας χθες το απόγευμα. Τον είδα ιδιαίτερα ευδιάθετο, διατηρώντας το πνεύμα ενός επιχειρηματία που έχει μάθει να δουλεύει και κατόπιν να ασκεί κριτική, χωρίς να κινείται εκ του ασφαλούς σε αυτόν τον τομέα. Ο ίδιος είπε μάλιστα ενώπιον όλων για να στηρίξει το επιχείρημά του περί κερδοσκοπίας, ότι δεν γίνεται ενώ η τιμή του πετρελαίου είναι στα 85 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι να περιμένουν ότι θα φτάσει τα 300 δολάρια το βαρέλι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δημιουργείται κλίμα στην αγορά για να δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά που πληρώνει ο καταναλωτής. Σχολιάζοντας την ελληνική οικονομία τόνισε ότι υπάρχει επενδυτική προδιάθεση και αισιοδοξία, επισημαίνοντας παρόλ’ αυτά ότι ο ρυθμός που κινούμαστε είναι παραπληγικού σαλιγκαριού.

Το νέο mega center της ACS

Η ACS συμφερόντων και αυτή του Θεόδωρου Φέσσα, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν, ο ίδιος ο Φέσσας θα είναι παρών στην παρουσίαση του νέου κέντρου διαλογής της εταιρείας. Για να καταλάβετε τη σημασία που έχει η νέα αυτή εγκατάσταση και που δικαιολογεί την παρουσία του προέδρου του ομίλου Quest σήμερα θα σας αναφέρω ότι η επένδυση στους χώρους που στεγάζουν το νέο κέντρο διαλογής, αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες ξεπέρασε συνολικά τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτής η ACS κατάφερε να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα διαλογής των δεμάτων σε περισσότερα από 50.000 ανά ώρα. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και με το νέο κέντρο διαλογής να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η ACS πραγματοποίησε από 10.000.000 αποστολές.

Ελληνικό: Ανοίγει την τράπουλα με προσωπικότητες η Lamda

Ανοίγει σταδιακά όλο και περισσότερο την τράπουλα με πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και προσωπικότητες που από εδώ και στο εξής θα καλεί στο Experience Center του Ελληνικού η Lamda Development. Ο όμιλος που επενδύει σημαντικά ποσά για την υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα θα «ανοίξει» σήμερα την τράπουλα, μίας σειράς από συνεντεύξεις που θα γίνονται όλες στο Πάρκο του Ελληνικού, με πρώτο από αυτά τα πρόσωπα να είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης. Ακούω μάλιστα ότι έρχονται και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Σκοπός της Lamda είναι να εξοικειώσει τον κόσμο με τη μεγάλη αυτή επένδυση, κάνοντας εμμέσως κοινωνούς σε αυτή την προσπάθειά της αρκετούς διάσημους καλεσμένους.

Η πανίσχυρη ελληνική ναυτιλία

Η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητη. Αυτό δεν το λένε μόνο τα στελέχη της αλλά και οι αριθμοί καθότι κατέχει σήμερα την κορυφαία θέση παγκοσμίως στην ιδιοκτησία εμπορικών πλοίων. Μάλιστα η Ελλάδα γνώρισε εκρηκτική αύξηση της χωρητικότητας κατά 28% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη ευθυγραμμίζεται με μια στροφή προς μεγαλύτερα μεγέθη πλοίων, ενδεικτική της κλίσης των Ελλήνων πλοιοκτητών προς αγορές μεγάλου όγκου. Η αναβίωση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες προς τον ναυτιλιακό τομέα, τα οποία ανέκαμψαν σε σημαντικά στα 13,6 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 56% από 8,7 δισ. ευρώ το 2016, υπογραμμίζει περαιτέρω ευρωστία της ελληνικής αγοράς. Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2023 παραμένουν ελπιδοφόρες καθώς η Ελλάδα εξασφαλίζει ενισχυμένη χρηματοοικονομική βάση, επιτρέποντας στις τράπεζές της να διαθέσουν περισσότερους πόρους στον ναυτιλιακό τομέα. Αυτό πρόκειται να επεκτείνει περαιτέρω τον ελληνικό στόλο, με έμφαση στα φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Νέο «χτύπημα» Δουζόγλου στην Ελλάδα

Ακούω και μου επιβεβαιώνουν αρκετά καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο ομογενής εκ Βενεζουέλας προερχόμενος επιχειρηματίας στην Ελλάδα, Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος σας είχα ξαναπεί μέσα από τη στήλη ότι πλέον κατοικεί μόνιμα στη χώρα μας, ετοιμάζει νέες κινήσεις. Αυτό μάλιστα που μαθαίνω από καλά πληροφορημένα χείλη, είναι ότι ίδρυσε και μία καινούργια εταιρεία με την ονομασία Ιπποδαμεία 2023, με αντικείμενο την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Μάλιστα, η εταιρεία αυτή αποτελεί συνέχεια των κινήσεων που έχει κάνει στον ξενοδοχειακό τομέα. Να σας θυμίσω ότι το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά του ανήκει. Και όλα δείχνουν ότι ο άνθρωπος του οποίου η οικογένεια ξεκίνησε από τα τρόφιμα, τη βιομηχανία τους και την εμπορία των προϊόντων αυτών στη Βενεζουέλα, έχει βρει στην Ελλάδα το καταφύγιο που αναζητούσε στους τομείς τουρισμού και του real estate.