Αποκάλυψη για συμφωνία χωρίς κούρεμα χρέους

Η πρόταση Βαρουφάκη αναλυτικά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:18
03/02/2015
Αποκάλυψη για συμφωνία χωρίς κούρεμα χρέους
14
loading

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποκάλυψε στους Financial Times την Δευτέρα προτάσεις για να βάλει τέλος στην διαμάχη με τους δανειστές μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, της επίτευξης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και της στόχευσης των πλούσιων φοροφυγάδων.

Το σχέδιο μόνο από το γεγονός ότι δεν περιέχει τη λέξη κούρεμα φέρνει πιο κοντά μια συμφωνία και ενδεχομένως κάμπτει τους αδιάλλακτους Γερμανούς. Σημειώνεται ότι ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες, ενώ η Α. Μέρκελ θα επισκεφθεί τον Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε το σχέδιο μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ταρακούνησαν τους Ευρωπαίους εταίρους και επανέφεραν τους φόβους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ.

Θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός είπε ότι η πρόταση του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει την χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στην Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες ώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία. Αλλά υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στο Βερολίνο, για την ακραία πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ελέγχει την κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Έλληνες, που δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο σε φόρους στα έξι χρόνια οικονομικής διολίσθησης της οικονομίας. «Θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς την ουρά» σχολίασε.

Ο υπουργός προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και το «νταβατζιλίκι» των επιχειρηματιών ολιγαρχών και των υπολοίπων πλούσιων της Ελλάδας, αλλά υποσχέθηκε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε. Αν μας ξεκάνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε σε ένα δίκαιο αγώνα»

Σε ερώτηση, αν πιστεύει πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έχουν δίκιο που ανησυχούν για το κυβερνητικό σχέδιο πρόσληψης χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα πέντε τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι έχει γίνει μαζική συρρίκνωση στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποδοτικός –είναι ένα είδος Δημόσιος Εχθρού Νο 1, η ελληνική γραφειοκρατία.»

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της λεπτομερώς στους Ευρωπαίους εταίρους πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Ότι και αν σκέφτονται οι εταίροι μας για το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, εμείς αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, με σοβαρότητα το να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και με σοβαρότητα το να ακούμε. Το μόνο πράγμα από το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, είναι η άποψή μας ότι το τρέχον ανεφάρμοστο πρόγραμμα πρέπει να επανεξεταστεί από το μηδέν,» δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε τις δηλώσεις κατά το δεύτερο στάδιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που άρχισε από το Παρίσι, και έχει στόχο να κερδίσει την υποστήριξη για αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης 245 δισ. ευρώ που ξεκίνησε το 2010 με τον έκτακτο δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα τετράμηνο «πρόγραμμα γέφυρα» που θα αρχίσει από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, βάση του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει «ζωντανό» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει τα 7 δισ. ευρώ βοήθειας που επρόκειτο να πληρωθούν στην Ελλάδα πέρυσι, αν είχε ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι πιστωτές, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ –το αντίστοιχο, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων μετά την διάσωση του 2010.

«Η εντολή που λάβαμε, μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ένα μικρό πράγμα: Να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Η άποψη ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τις υπογραφές τους σε προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την γραμμή απαρέγκλιτα, συνιστά προσβολή στην δημοκρατία.»

«Εχουμε το μειονέκτημα της έλλειψης εμπειρίας. Επίσης είμαστε μια ευρεία συμμαχία» πρόσθεσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού. «Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε ακόμη πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο –και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τους ολιγάρχες.»

Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη

Από την κυβέρνηση εκδόθηκε δήλωση η οποία αναφέρει:

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάννης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar antidisestablishmentarianism

  Είναι αυτό που έλεγαν προεκλογικά ότι η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται από την ανάπτυξη και όχι από τη φορολόγηση. Φυσικά εφαρμόζεται με πλάγιο τρόπο

 2. avatar Spiros.Ε

  ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΜΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 3. avatar Tsouxtra

  Ζητούσε η κυβέρνηση αυτό που απο την αρχή γνώριζε οτι ήταν ανέφικτο (κούρεμμα χρέους) για να πετύχει έστω το όποιο καλό προκύψει απο την χρήση εργαλείων χρηματοπιστωτικής μηχανικής - γνωρίζει κανείς τι είναι αυτά ? . Αν και αυτό παρουσιάζει ως ανακόλουθο τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά....ίσως....λέω ίσως...πετύχουν κάτι καλύτερο απο την δουλοπρέπεια της προηγούμενης κυβέρνησης.... Ο χρόνος θα δείξει.

 4. avatar petmath

  Επομένως ο Τσίπρας δεν θα βάλει ποτέ του ...γραβάτα !!!!!!!!!

  1. avatar n1K0SsT

   Μ'ένα σμπάρο δυό τρυγόνια σκέφτεται ο μπαμπάς του Ερνέστο αλλά μπορεί να είναι πιό πονηρός απ'ότι τον έχουμε. Ήδη φαίνεται ότι (όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) θα έχουμε γυμναστική λέξεων. Όπως έγραψε η Τσουχ. γνωρίζει κανείς τι είναι αυτά τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία; Απλά θα βάλει γραβάτα ο Τσίπρας και θα θέλει να μας πείσει ότι έκανε κούρεμα, απλά με τόσους αστερίσκους που δεν θα καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι τι κάναν.

 5. avatar Mihalis78

  Οι άνθρωποι δώσανε ψεύτικη ελπίδα και τώρα γίνονται γρήγορα κλόουν, τους βλέπουν Ευρωπαίοι και γελάνε και με το ντύσιμο τους (η ατάκα του Βρετανού στον Τσακαλώτο) και με την γκαφατζίδικη διπλωματία τους.
  Οι μόνοι που έχουν πάρει λίγο το μέρος μας είναι αυτοί που δεν έχει σημασία το τι λένε γιατί δεν ανήκουν στο γιουρογκουπ να παίρνουνε αποφάσεις (πλην της Γαλλίας). Εντωμεταξύ λεφτά δεν υπάρχουν και η Γερμανία προτείνει να αλλάξει όνομα η τρόικα και να ξανάρθει στην Αθήνα, απίστευτη διαπραγμάτευση!!! Τελικά μόνο για τους ΔΥ και την ΔΕΗ δούλεψε ο ΣΥΡΙΖΑΣ όλοι οι άλλοι θυσιαστήκαμε για πάρτη τους γιατί δεν είμαστε ισότιμοι με τους ΔΥ του κρατικιστάν που λέγετε ΣΥΡΙΖΑΣ.

  1. avatar Prof Manolis

   Συμφωνώ απόλυτα. Επιτέλους κοινή λογική.

 6. avatar essetai_hmar

  Κυβίστηση ή αλλιώς κωλοτούμπα

 7. avatar Ανδρεας

  Καλά για τι τους περνά τους ευρωπαίους, αυτοί είναι ούτως η άλλως κίλερς, περιμένει να του πουε παίρνουμε ομόλογα με μηδενική λήξη και άρα λέμε έμμεσα στον πολιτικ στον...αιώνα τον απαντά θα γίνεται αυτό;
  Γιατί ρε Μπαρουφάκη κανείς ένα βήμα μπρος και δύο πλάγια ;
  Ξέρουμε πως κούρεμα σημαίνει οικονομικός μας θάνατος, όχι έξοδος σε αγορές, αλλά το πας πολύ σουτ, τώρα τάχαμου αιώνιο χρέος κλπ. Πες καλύτερα επιμήκυνση και πάγωμα τόκων, πες από το 4% τόκων να παίρνουν αυτοί 1% και εμείς με τα λοιπά ξ% να επενδύουμε στην χώρα μας για ανάτπυξη. Αλλά μην λες τώρα αιώνια ομόλογα, ξέρεις τι θα σου πουν οι έξω πολίτες (ουχ οι πολιτικοί!) που τόσα χρόνια ζουν κι ακούν όλο Ελλάδα,Ελλάδα,Ελλάδα ;

 8. avatar n1K0SsT

  Α. "H κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ."
  Β. "H κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη."
  Γ. Δε θέλουμε τη δόση των 7 δισ. Τελεία και παύλα. Αν θέλετε να δώσετε 1,9 δισ. θα τα πάρουμε όμως.
  Δ. "Επίσης είμαστε μια ευρεία συμμαχία" Νάτο το άλλοθι βγήκε επιτέλους στη φόρα.
  Δ. Για το επόμενο κόλπο θα κάνω τούμπα ανάποδη. ΕΥχαριστώ, έχουμε παραστάσεις κάθε μέρα.

 9. avatar spyros

  ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ,ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ .

 10. avatar n1K0SsT

  Μετά την τούμπα για το κούρεμα ήρθε και το "Αν μας ξεκάνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε σε ένα δίκαιο αγώνα". Εννοείται μιστερ Λιτός Βίος, αν κερδίσεις κούρεμα είσαι ο σούπερμαν (αλλά αυτό ήδη το απέρριψες) και αν χάσεις τότε φταίνε τα διαπλεκόμενα. Από κει και πέρα μιλάμε για μεγάλη αλλαγή στην πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη με αλλαγή του ονόματος της τρόϊκας με κάτι άλλο όπως "τριολέ" και αλλαγή του ονόματος του μνημονίου με κάτι όπως "Κοινωνικό συμβόλαιο", ρίξε και κάτι περι "λαού" για το θεαθήναι και μετά οι εφημερίδες Αυγή και Εφημερίδα Των Συντακτών (του συριζα) θα χύνουν τόνους μελάνι για την θεϊκή επιτυχία σας (στις αλλαγές ονομασιών).

 11. avatar Cleo

  Ζητάει λίγες εβδομάδες για να προτείνουν τις δικές τους ιδέες στην ΕΚΤ και στους Ευρωπαίους .Καλα αυτές τις ιδέες δεν έπρεπε να τις είχαν έτοιμες; Τώρα ψάχνουν;

  1. avatar dimitris_london

   Το καλό πράγμα αργεί ( λίγο πρισσότερο στην Ελλάδα ) !Ένας καλος μελετητής μπορεί εύκολα να βγάλει συμπεράσματα απ ' το παραπάνω κείμενο !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει