Προειδοποίηση στην Αθήνα έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ζητώντας να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.

Ταυτόχρονα τόνισε πως δεν έχει… τζάμπα βόλτα για την Αθήνα υπονοώντας ότι θα χρειαστούν ανταλλάγματα.

Το ελληνικό αίτημα να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα «νέο deal» με τους ευρωπαίους εταίρους είναι λογικό, αρκεί η κυβέρνηση να βρει γρήγορα τη βάση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων το οποίο μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, δήλωσε.

«Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Σαπέν είπε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση ή οι εντάσεις».

«Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν», είπε.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, πάντως, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «τσάμπα βόλτα» (free ride).

 Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά», επισήμανε. «Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα».

Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους ή να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Σαπέν.

Αν και η Γαλλία έχει ανοίξει την πόρτα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της, ωστόσο ο Σαπέν επανέλαβε τη θέση του σε ότι αφορά την οποιαδήποτε ακύρωση χρέους: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα».