Μία εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ή η διαβούλευση όπως προτιμάει να λέει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει ορισμένες στρογγυλοποιήσεις σχετικά με όσα λέγονταν προεκλογικά, αλλά ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει ένα ξήλωμα μέτρων, όπως τα 5 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο, η υπόσχεση για πρόσληψη καθαριστριών, αλλά και η επιστροφή δημοσίων υπαλλήλων και αιώνιων φοιτητών.

Αναμφισβήτητα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Γιάννη Βαρουφάκη και στον Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στις συζητήσεις που γίνονται στο εξωτερικό για το νέο πρόγραμμα και το χρέος και σε περίπτωση επιτυχίας το κέρδος θα είναι σημαντικό για όλους τους Έλληνες. Ωστόσο κάποιες λέξεις φαίνεται ότι βγαίνουν από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης για να πετύχει τους στόχους της.

Κούρεμα χρέους

Η πρώτη και σημαντικότερη φράση που φαίνεται να εξαφανίζεται από το λεξιλόγιο της νέας κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι το «κούρεμα χρέους».

Μετά την αποκάλυψη του Γιάννη Βαρουφάκη για το σχέδιο που προτείνει η Ελλάδα για το χρέος της, εξαφανίζεται το κούρεμα του χρέους, αν και ουσιαστικά με το μενού ανταλλαγής επιτυγχάνεται ο ίδιος στόχος. Ταυτόχρονα, εφόσον η Ελλάδα σταματάει να μιλάει για κούρεμα, αλλά για ανταλλαγή, γίνεται πιο εύκολη η προσέγγιση με τη Γερμανία, ενώ για την Γερμανική κυβέρνηση είναι ευκολότερο να εξηγήσει στους φορολογούμενους ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που δάνεισαν στην Ελλάδα.

Νέο μνημόνιο ή νέο συμβόλαιο

Η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό δεν θέλει να ακούει για νέο Μνημόνιο… Ωστόσο η λέξη που αντικαθιστά το Μνημόνιο είναι το συμβόλαιο. Πλέον η κυβέρνηση αναζητά συμφωνία με τους δανειστές για να πετύχει ένα νέο συμβόλαιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει να πετύχει ελάφρυνση χρέους μέσω των προτάσεων Βαρουφάκη, να κάνει μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα, ενώ θέλει αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις έχει προτείνει η ίδια και όχι οι δανειστές.

ΕΡΤ

Για την ΕΡΤ τα πράγματα είναι ακόμη θολά. Η αρμοδιότητα πέρασε στο Νίκο Παππά και η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό σχέδιο. Εξετάζεται να επανέλθει το brand name της ΕΡΤ όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει όλους τους εργαζόμενους με τους μισθούς πριν το μαύρο.

Κατώτατος μισθός 751 ευρώ

Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο εξετάζεται αυτό να συμβεί αλλά τουλάχιστον σε βάθος δύο ετών.