Ανταλλαγή και όχι διαγραφή χρέους ζητά ο Βαρουφάκης

Προτείνει αντί για «κούρεμα», την αντικατάσταση με ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:06
02/02/2015
Ανταλλαγή και όχι διαγραφή χρέους ζητά ο Βαρουφάκης
14
loading

Νέο σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους φαίνεται πως εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να λήξει η διαμάχη με τους πιστωτές.

Όπως αποκάλυψε στους Financial Times, το σχέδιο είναι η ανταλλαγή του ανεξόφλητου χρέους με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, την ώρα που θα «τρέχει» ένα μόνιμο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους. Αντί γι’ αυτό, θα ζητά ένα «μενού με ανταλλαγές ("swaps") χρέους» προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και δύο νέων τύπων ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος ομολόγου θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαθιστά τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ ο δεύτερος που ο ίδιος ονόμασε «διαρκή ομόλογα» (perpetual bond, δηλαδή μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για μια ανταλλαγή θα αποτελέσει μια «έξυπνη μηχανική του χρέους», που θα οδηγήσει στην αποφυγή όρων όπως «κούρεμα», που είναι μη ανεκτοί από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

«Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar n1K0SsT

  Λεκτική γυμναστική με μπόλικες κολοτούμπες. Η ουσία δεν είναι να πείσουν τους πιστωτές μας αλλά τους Έλληνες ότι όλα αυτά τα αλαμπουρνέζικα είναι τελικά κούρεμα. Θα βάλει και γραβάτα ο κομμαντάντε για να το σερβίρουν.

 2. avatar jasmine

  Ψςς...Μήπως όλα αυτά μαγειρεύουν ένα καινούριο μνημόνιο???

 3. avatar Mixakick

  Τα perpetual bonds που προτείνει ο κύριος Βαρουφακης για να το κανόυμε πιο απλο για τους αναγνώστες που δεν εχει επαφή με τεχνικές ορολογίες δεν ειναι τιποτε αλλο απο μετοχές μιας εταιρίας αλλα μη εξαργυρωσιμες αλλα απολύτως μεταβιβασιμες.
  Οπως ολοι γνωρίζουμε οι μετοχές μιας εταιρίας αποδίδουν ανάλογα με το αν η εταιρία ειχε κέρδη η ζημιές την προηγούμενη χρονια.
  Ουςιαςτικα επιθυμούν να καταστήσουν τους επενδυτές μόνιμους μετόχους της ελληνικής οικονομίας και ανάλογα αν η οικονομία εχει πλεόνασμα η έλλειμα να κερδίζουν η να χάνουν...
  Το μοντέλο θα ηταν εκπληκτικο αν ημαςταν μια κερδοφόρος "εταιρία" ομω ποιος θελει να αγοράσει μετοχές σε μια εταιρία συνεχως ζημιογόνα;;;

 4. avatar giannis

  Το αποτέλεσμα θα δείξει μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

 5. avatar panos

  Όταν θέλεις να πετύχεις 10 πράγματα ζητάς αρχικά 100. Βασική αρχή κάθε διαπραγμάτευσης.
  Καλό είναι να είναι πιο σκληρός και να μην κάνει παραχωρήσεις γιατί αυτοί δαγκώνουν...
  Πρεπει να είναι ανένδοτος και όπου χρειαστεί να εκβιάζει και να το πράξει εν μέρη....
  Πολλά μπορεί να κάνει που θα τους έκοβαν τον ύπνο...
  Μόνο έτσι ίσως βγεί κάτι καλό για τη χώρα.
  Αυτοί είναι πολύ σκληροί , εκβιαστές και ύπουλοι... δεν παίρνουν από λόγια ...

 6. avatar Mygdonas

  Η ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ .

 7. avatar KOS

  Στην περίπτωση αυτή παλι θα είμαστε εξαρτημένοι διότι τώρα ειναι χαμηλά τα επιτόκια και ειναι συμφέρον , αν αύριο όμως ανέβουν πιθανόν να πληρώνουμε περισσότερα . Επίσης η σημερινή δανεική σύμβαση έχει την εγγύηση της ευρωπαϊκής τράπεζας τα ομόλογα αυτά ποιος θα τα εγγυάται ; Η Γερμανία θέλει να μας έχει δεμένους κάτι τέτοιο χωρίς κάνει εγγυητές δεν πιστεύω να το συζητήσει καν. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ το επέβαλε στην Ευρώπη για αυτό ακριβώς το λόγο. Ειναι πιο φρόνιμο να διαπραγματευτούμε με ποιο βατά επιχειρήματα . αν η τρόικα ειναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και στερείτε νομιμότητας άλλο τόσο ειναι και η πρόταση του κ.Βαρουφακη...

 8. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Για τα διαρκή ομόλογα είχε μιλήσει και προεκλογικά ο Βαρουφάκης (Perpetual_bonds). Χαρακτηριστικά είχε πεί οτι "θα το παρκάρουμε" στην ΕΚΤ ως εγγύηση.

 9. avatar Lefteris Scordos

  μπορει να μου πει κάποιος γιατί αρχίσαμε τις [...] από τώρα; Δεν μπορούσε να περιμένει λίγο; Για τα μάτια του κόσμου έστω. Πάνω που άρχισα να τον συμπαθώ. Είπα να ένας υπ. οικ. με [...]

 10. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

  ωωωωχ πάει η διαγραφή , πάει το κούρεμα ..................................... μνυμονιο διάρκειας , δηλαδή γέφυρα και λιτός βίος

  1. avatar andreass

   Το έχει πει 500 φορές ότι αν δεν τους αρέσει η λέξη κούρεμα θα βρούνε άλλη λέξη για να το χαρακτηρίσουν, πάντως κούρεμα μάλλον θα γίνει...
   Μην χάσεις αμέσως να χαρείς ότι αποτύχανε λες και ζεις σε άλλη χώρα εσύ..!
   Ξεκόλλα το μυαλό σου κάποια στιγμή άντε!!!!

   1. avatar V-R

    δεν ζουν σε αλλη χωρα... ουτε οι δοσιλογοι στην κατοχη ζουσαν σε αλλη χωρα...

  2. avatar ΛΑΙΔΗ ΓΚΑ -ΓΚΑ

   ΕΕ ΕΝΤΆΞΕΙ ΡΕ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΎΚΟΥ..ΑΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Ο ΣΑΜΑΡΑς ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΕΥΣΗ

 11. avatar n1K0SsT

  "εμείς χάνουμε λιγότερα απλα θα ειναι δυσκολο για τον λαο". Αποστασιοποιείσαι απο τις υποσχέσεις του αγαπημένου κόμματός σου.
  "το χρεος ας το ξεπληρωσουμε του αγιου ανημερα" πάει και η άρνηση στην επιμήκυνση, άλλη κολοτούμπα που τη δέχεσαι τόσο αβίαστα.
  "μας δενουν χειροποδαρα να ειναι καλα ο σαμαρομπενυ" δηλαδή το νεοπασοκ παρέλαβε χάος όπως το παλαιοπασόκ. Τουλάχιστον το παλαιοπασοκ ήρθε με κανονικές εκλογές και όχι εκβιαστικές με αφορμή τον ΠτΔ.
  "εαν δει και κολαει να σηκωθει και να φυγει , να τους στειλει στο διαλο" Ξέχασες ότι είσαστε δηλωμένοι άθεοι άρα δεν πιστεύετε στο "διάλο". Οπότε μη περιμένεις σύντομα εκλογές όπως έλεγε το ιστορικό στέλεχος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει