Νέο σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους φαίνεται πως εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να λήξει η διαμάχη με τους πιστωτές.

Όπως αποκάλυψε στους Financial Times, το σχέδιο είναι η ανταλλαγή του ανεξόφλητου χρέους με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, την ώρα που θα «τρέχει» ένα μόνιμο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους. Αντί γι’ αυτό, θα ζητά ένα «μενού με ανταλλαγές (“swaps”) χρέους» προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και δύο νέων τύπων ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος ομολόγου θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαθιστά τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ ο δεύτερος που ο ίδιος ονόμασε «διαρκή ομόλογα» (perpetual bond, δηλαδή μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για μια ανταλλαγή θα αποτελέσει μια «έξυπνη μηχανική του χρέους», που θα οδηγήσει στην αποφυγή όρων όπως «κούρεμα», που είναι μη ανεκτοί από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

«Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.