Ξεκαθάρισμα λογαριασμών Βαρουφάκη – Ντράγκι

Συνάντηση μετά τα ηχηρά «όχι» στο σχέδιο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:47
04/02/2015
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών Βαρουφάκη - Ντράγκι
5
loading

Στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά τις διαρροές ότι η ΕΚΤ λέει δύο ηχηρά όχι στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα χθες, επιβεβαιώθηκε η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μ. Ντράγκι την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη κατά την επίσκεψή του στην ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει το απόγευμα. Πρόκειται για μια τεχνική συζήτηση στην οποία αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν οξυγόνο για να λειτουργήσουν, καθώς είναι οι κυριότεροι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστέκεται στο σημείο κλειδί του νέου σχεδίου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας πιθανότατα την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους. Δεν θα αυξήσει- σύμφωνα με τις διαρροές στους FT- το όριο των 15 δισ. στην έκδοση εντόκων, όπως απαιτεί το αίτημα, κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».

Χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010. Η στάση της ΕΚΤ αυξάνει τα ρίσκα στην σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, η οποία αν δεν επιλυθεί, θα λήξει με την Ελλάδα να στερεύει από μετρητά σε μερικές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα αναμένεται να εξασθενήσει η αισιοδοξία των επενδυτών για το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και να μετριασθεί η επιμονή της για διαγραφή του χρέους, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο 11,3% υψηλότερα την Τρίτη και έριξε το κόστος δανεισμού κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν χρειάζεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, όταν και λήγει ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ. Αλλά πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. φοβούνται πως αν αφήσουν το πρόγραμμα να λήξει μπορεί να επανέλθει ο πανικός στις αγορές και να προκληθεί μαζική φυγή καταθέσεων.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, να ζητήσει μια «τεχνητή» παράταση του τρέχοντος προγράμματος, όταν οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη.

Μια άλλη πιθανή πηγή για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, την οποία υπέδειξε ο κ. Βαρουφάκης, είναι τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Βάση συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2012, αυτό το ποσό θα επιστρεφόταν στην Αθήνα.

Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν φέρονται διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια χωρίς την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σκληρούς όρους.

«Αυτή θα είναι μια άρνηση- μία από τις πολλές- από τις χώρες μέλη. Όχι χωρίς όρους», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις Βαρουφάκη, υπαναχώρησε από το ελληνικό αίτημα ενός «κουρέματος» μεγάλης κλίμακας του δημόσιου χρέους, αλλά επιμένει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί στο 1 με 2% αντί για 4% που ίσχυε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Stanislav Staniskyj

  Τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και λοιπών συμπαραμαρτουντων γιατι δεν τα ζητάνε;

 2. avatar Χρήστος

  Μια άλλη πιθανή πηγή για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, την οποία υπέδειξε ο κ. Βαρουφάκης, είναι τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Βάση συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2012, αυτό το ποσό θα επιστρεφόταν στην Αθήνα.
  Ποιός έκανε την συμφωνία; Μα, αυτοί που δεν διαπραγματεύτηκαν!!!!

  1. avatar Thanatos

   και αφου υπαρχει συμφωνια και την προβαλεις σαν επιτευγμα των προηγουμενων γιατι δεν εκτελειται;;; μηπως γιατι καθε εκτελεση συμφωνηθεντων συνεπαγεται νεα δεσμευση..... κοντολογης ολο πιο βαθεια ολο πιο βαθεια στο πηγαδι αποοπου ποτε δε βγαινεις;;;; κανω λαθος;;;;

 3. avatar Ανδρεας

  Καλά θαύμασα μέχρι τώρα τον τρόπο που θαρραλέα έδωσε νέο άνεμο ο Μπαρουφάκης στις συνδιαλλαγές, ΌΜΩΣ να περιμένει να του δώσει η ΕΚΤ τόσα λεφτά , όταν μόλις χτες ο πρωθυπουργός μας, μίλησε για διαφθροα, για αλλαγές στην δικοίηση που είναι αναποτελεσματική, για αναδιοργάνωση κράτους και λοιπά, είναι τρελό όνειρο.
  Ο Ντράγκι το είπε στην ανακοίνωση των ευρωομολόγων, λεφτά δίνει μόνο ενόψει κάποιου προγράμματος.
  Έμμεσα λοιπόν λέει πως πρέπει πρώτα να υπαρσκει συμφωνία(η φάκα) για να δοθούν λεφτά (το τυράκι)!

 4. avatar n1K0SsT

  «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Α ρε γατάκια δεν ξέρετε ότι εμείς βασίζουμε το Ελληνικό πρόγραμμα στις γροθιές στον αέρα και αέρα κοπανιστό; Σας ταπώσαμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει