Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες. Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους εξήγησε πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης προσέθεσε πως η Ελλάδα θέλει ένα τετράμηνο «πρόγραμμα-γέφυρα» που θα δώσει χρόνο ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους ως τον Ιούνιο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο δηλαδή με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων μετά την διάσωση του 2010.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα βρίσκεται αύριο στη Φραγκφούρτη, την ημέρα που η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αποφασίσει για τη χορήγηση μιας πιθανής, κατεπείγουσας ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Ο κ. Βαρουφάκης θα βρίσκεται αύριο στην ΕΚΤ», είπε ένας εκπρόσωπός της, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί ο Έλληνας υπουργός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Πρόκειται για μια «τεχνική» συζήτηση στην οποία αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν «οξυγόνο» για να λειτουργήσουν, καθώς είναι οι κυριότεροι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων. Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος διεθνούς στήριξης.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του…