Βαρουφάκης: Τα 1,9 δισ. ευρώ της δόσης είναι δικά μας λεφτά

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να ξεπληρώσει το χρέος της στην ΕΚΤ»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:27
04/02/2015
Βαρουφάκης: Τα 1,9 δισ. ευρώ της δόσης είναι δικά μας λεφτά
1
loading

Συνεντεύξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραχώρησε ο υπουργός Οκονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις ιταλικές εφημερίδες Λα Ρεπούμπλικα και Ιλ Μεσατζέρο.

«Δεν ξεκινήσαμε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουμε χάρες. Θέλουμε να καθορίσουμε ένα κοινό, νηφάλιο και ορθολογικό πλάνο εργασίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι «όλοι πρέπει να καθίουν από την ίδια μεριά του τραπεζιού».

Μιλώντας στη Λα Ρεπούμπλικα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξυπηρετηθεί στο ακέραιο και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, αλλά η πρώτη δόση, 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, λήγει στις 20 Ιουλίου».

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Ιλ Μεσατζέρο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει τέσσερα κύρια σημεία: «Περίπου έξι εβδομάδες για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, κοινωνικά συμβατές και αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και αποφάσεις που να επιλύουν την ανθρωπιστική κρίση και γενική παραδοχή του ότι η ελληνική κρίση είναι μια κρίση, σαφέστατα ευρωπαϊκή».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με μια βασική εντολή: να θέσει στην Ευρώπη το πρόβλημα της βιωσιμότητας των πολιτικών του Ευρώ που ακολουθούνται στην παρούσα φάση. Όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει δυσκολίες, η τράπεζα, συνήθως, συζητά μαζί του αι τις περισσότερες φορές τον στηρίζει, με λογική ασφαλώς προσέγγιση, με κάποια επιπλέον πηγή, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του και να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Έτορε Λιβίνι.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν εννοεί να δημιουργήσει άλλο έλλειμμα, κάτι που θα διαπιστωθεί και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη βουλή. «Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα, για λόγους πολιτικού ρεαλισμού, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για μονοκομματική κυβέρνηση, δεν θα είναι μια απλή φωτοτυπία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του προς τη Μεσατζέρο.

Ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρόκειται να εκταμιεύσει μόνο το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ομόλογά της που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε το 2010 και ότι η κυβέρνηση ζητά μια «περίοδο- γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.

«Θεωρώ ότι θα χρειαζόταν μια νέα Μπρέτον Γουντς, διότι η καταστροφική κατάσταση που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη διάσκεψη, δεν απέχει από τη σημερινή κρίση», τονίζει, τέλος, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ενώ δηλώνει ότι «στη βρετανική πρωτεύουσα δεν υπήρξε ούτε ένας συνομιλητής του ο οποίος να αμφισβήτησε ότι το ελληνικό χρέος, ως έχει, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χρήστος

    Κατά την διάρκεια της κρίση, οι υπόλοιπες καντρικές τράπεζες αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα σε χαμηλή τιμή. Όταν αυτά εξοφλήθηκαν, την διαφορά μεταξύ ονομαστικής και αγοραίας τιμής, μας την χαρίζουν.
    ΔΕΝ είναι δικά μας λεφτά, είναι χαρισμένα λεφτά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει