«Είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας» τονίζει σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα ZEIT ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει μάλιστα ότι οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται τους Έλληνες αλλά θα πρέπει να τους ακούσουν.

Σε μια συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρώπη για την Ελλάδα ήταν λάθος και προσθέτει ότι: «Οι Γερμανοί πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πολιτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν σημαίνουν ανατροπή των μεταρρυθμίσεων».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ζητήσει χρήματα από τη Μόσχα, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Υπογραμμίζει ότι η Γερμανία πρέπει να έχει ηγεμονία στην Ευρώπη, γιατί έτσι η ΕΕ θα βγει κερδισμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε  ότι η χώρα δεν θα εμφανίσει «ποτέ ξανά» έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και επιχείρησε να καθησυχάσει τη Γερμανία ότι η νέα πολιτική γραμμή της Αθήνας δεν σημαίνει ότι γυρίζει την πλάτη στις μεταρρυθμίσεις.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο» δήλωσε στην Die Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αύριο Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα–πέραν της πληρωμής τόκων–δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».