Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας και με στόχο τη δημιουργία μετώπου κατά της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης, ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι δέχθηκε πιέσεις Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

Μία «συμμαχία» Ελλάδας και Ιταλίας, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ…

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη, με τον Ιταλό υφυπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρούν την αλλαγή που επιτελέσθηκε στην Αθήνα ως ιδιαίτερα σημαντική και είναι έτοιμοι να ακούσουν με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη Ρώμη θα βρίσκεται την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντουάν, προερχόμενος από το Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Τζον Όσμπορν και με επενδυτές και όπου αποκάλυψε το σχέδιο για το χρέος αποσύροντας το αίτημα για ονομαστικό κούρεμα.

Εξαιρετικά κρίσιμες επαφές ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο, οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες. Ήδη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιθυμεί την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα, κάτι που χαρακτήρισε ως «ώριμη και αναγκαία» εξέλιξη για την Ευρώπη χθες ο Αλέξης Τσίπρας.