Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και την Οτάβα, για να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και τον Καναδό πρωθυπουργό, Στέφεν Χάρπερ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την γερμανική πλευρά η επίσκεψη αφορά τη σύνοδο των G7 του Ιουνίου που θα γίνει στη Βαυαρία και θα συζητηθούν η κρίση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράν, καθώς επίσης αντικείμενα όπως η οικονομική πολιτική.

Από την ανακοίνωση του γραφείου της Κ. Μέρκελ, αποφεύγεται να αναφερθεί η Ελλάδα μετά τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα μέσω του CNN.

Μάλιστα από τη Γερμανία υπάρχει ομοβροντία σκληρών δηλώσεων για την Ελλάδα και για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Από τη μία ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μονομερείς ενέργειες, ενώ ο εκπρόσωπος του τόνισε ότι το Βερολίνο διαφωνεί με τη διάλυση της τρόικας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο με τη γερμανίδα καγκελάριο. «Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων αυτών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της αντιτρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους, του Αφγανιστάν και του Ιράν».

Η επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο μετά τις 2 Μαΐου 2014 και το σκάνδαλο των υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA. Για την αμερικανική κυβέρνηση, η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει «τη σημασία της γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή και διαρκή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών.