Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αναφέρθηκε περισσότερο στο διπλωματικό μέτωπο, παρά στον πόλεμο με τη Ρωσία. Στάθηκε στο γεγονός πως η χώρα του βρίσκεται, όπως είπε «ένα βήμα μακριά από την έναρξη της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε θετική κατάληξη από την Κομισιόν για την υποψηφιότητά μας. Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα. Το μόνο που απομένει είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύω πως έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε κι αυτό το βήμα να είναι θετικό γιατί οι ουκρανικές αξίες είναι ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας: «Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μονάχα θετική για εμάς, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη συμβολή στο μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια καθώς αποδεικνύουμε τις δυνατότητες του ουκρανικού κράτους και του ουκρανικού λαού. Θέλω να δώσω έμφαση στη σημασία που έχει η ένταξή μας γιατί όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε για μια σύγχρονη και καλύτερη ζωή».

Another week of confrontation is coming to an end. We’ve got strong decisions for Ukraine. The European Commission…

Posted by Володимир Зеленський on Friday, June 17, 2022

Η απελευθέρωση της θρυλικής «Τάιρα»

Στο τέλος του βιντεοσκοπημένου μηνύματός του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε και την απελευθέρωση της Γιούλια Παϊέβσκα, γνωστής και ως «Τάιρα», παρατσούκλι που επέλεξε από χαρακτήρα του γνωστού videogame World of Warcraft. Η «Τάιρα» ήταν μια από τους γιατρούς που παρείχε βοήθεια στους κατοίκους και στους υπερασπιστές της Μαριούπολης, αλλά και σε Ρώσους στρατιώτες.

Εκείνη και η ομάδα της κατέγραψαν περισσότερα από 250 gigabyte υλικού που παρέδωσαν στους τελευταίους δημοσιογράφους του Associated Press προτού εκείνοι εγκαταλείψουν την πόλη που ισοπεδώθηκε από το ρωσικό στρατό. Το υλικό της «Τάιρα» που τραβήχτηκε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής της κατέγραψε μέρος της φρίκης που έζησαν οι κάτοικοι της πόλης.

Η «Τάιρα» κι ένας συνάδελφός της έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων την ίδια μέρα που χτυπήθηκε το θέατρο της Μαριούπολης προκαλώντας τον θάνατο σε περίπου 600 ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Παρέμεινε σε αιχμαλωσία έκτοτε.