Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας όπου έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου με τη Ρωσία. «Είναι κόλαση επί γης και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε.

«Ο βάρβαρος κι εντελώς άσκοπος βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ… 12 άμαχοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες μονάχα σε μια μέρα. Οι βομβαρδισμοί και τα συνεχόμενα πυρά που δέχονται άλλες πόλεις, τα χτυπήματα του ρωσικού στρατού από αέρα με πυραύλους – όλα αυτά δεν είναι απλά εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια ενός πολέμου», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Τσερνίχιβ και κυρίως το τρομακτικό χτύπημα στην Ντέσνα. Απομακρύνονται συντρίμμια και ανακαλύπτουμε νεκρούς. Συνεχίζονται και τα χτυπήματα στην περιοχή της Οδησσού και σε πόλεις της κεντρικής Ουκρανίας. Το Ντονμπάς είναι μια κόλαση επί γης, είναι εντελώς κατεστραμμένο και δεν πρόκειται για υπερβολή – όλα αυτά δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν καμία στρατιωτική εξήγηση από μέρους της Ρωσίας».

Ακολούθως, υποστήριξε: «Αυτή είναι μια σκόπιμη και εγκληματική προσπάθεια να σκοτώσουν όσους περισσότερους Ουκρανούς μπορούν. Να καταστρέψουν όσα περισσότερα σπίτια, κοινωνικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις μπορούν. Όλο αυτό θα χαρακτηριστεί ως η Γενοκτονία του ουκρανικού λαού και για το οποίο οι εισβολείς σίγουρα θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η ανάγκη για περισσότερα χρήματα

Παρόλο που τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ, οι χώρες της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν πακέτα στήριξης της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας του για άμεση οικονομική βοήθεια. Τόνισε πως «το μηναίο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας είναι πέντε δισεκατομμύρια δολάρια και για να αντέξουμε στον πόλεμο για την ελευθερία μας, χρειαζόμαστε γρήγορη, άμεση και αρκετή οικονομική υποστήριξη. Και δεν αναφερόμαστε απλά σε κάποια έξοδα ή σε “δωράκια” από τους εταίρους μας, αλλά να αντιληφθούν πως αυτή είναι η συμβολή και στη δική τους ασφάλεια».

Πρόσθεσε λέγοντας: «Διότι το να θωρακιστεί η Ουκρανία επίσης σημαίνει τη θωράκιση τους από τους νέους πολέμους και τις κρίσεις που πιθανώς να προκαλέσει η Ρωσία, αν επιτύχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε πως η Ρωσία δεν θα έχει καμία επιτυχία στην επίθεσή της κατά του κράτους μας».

The first trial in Ukraine against a Russian war criminal has already begun. And it will end with the full restoration…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, May 19, 2022

Η παραδοσιακή ενδυμασία

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανάρτησε στα social media βίντεο φορώντας την εθνική παραδοσιακή φορεσιά για να γιορτάσει την ημέρα που τιμάται το ένδυμα που είναι γνωστό και ως Vyshyvanka. Μάλιστα, ο Ουκρανός ηγέτης τη χαρακτήρισε «ιερό φυλακτό» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της ουκρανικής κουλτούρας, με ρίζες που εκτείνονται σε βάθος πολλών αιώνων. Διακοσμημένες συνήθως με λουλούδια, οι φορεσιές Vyshyvanka φέρουν διάφορα μοτίβα στη μέση του ρούχου συμβολίζοντας την ελπίδα, την αγάπη, στη γονιμότητα και την προστασία από το κακό.