Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των G7, οι οποίοι συμφώνησαν να υποστηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία και να διαθέσουν ποσό μεγαλύτερο των 15 δισ. δολαριών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε σε δημοσιογράφους, ότι οι δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα 15 δισεκ. δολάρια που το Κίεβο εκτιμά ότι θα χρειαστεί τους επόμενους τρεις μήνες.

«Το μήνυμα ήταν “Στηρίζουμε την Ουκρανία”. Θα συγκεντρώσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν «πρακτικά βήματα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακάμψει από τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κυβέρνηση είπε ότι ο Σμιγκάλ ζήτησε επίσης περισσότερη οικονομική βοήθεια για να καλύψει το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι η Ουκρανία ελπίζει επίσης στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν στον προϋπολογισμό, ανέφερε η ανακοίνωση.