Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, ανέφεραν χθες Πέμπτη (12/5) ουκρανικές πηγές.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έκανε λόγο μέσω της πλατφόρμας Telegram για τέσσερις νεκρούς στις πόλεις Νοβοσέλιφκα, Αβντιίβκα και Λίμαν. Ακόμη ένας άμαχος σκοτώθηκε στην Γιάσουναβατα, πόλη υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τον ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου έχει φθάσει τους τουλάχιστον 3.500. Ωστόσο, ο Οργανισμός προεξοφλεί πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος.

Διυλιστήριο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στην Κρεμεντσούκ

Η ουκρανική βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ στα κεντρικά της χώρας βομβαρδίστηκε με πυραύλους από τον στρατό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν διυλιστήριο, ανέφερε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ντμίτρο Λούνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση στην πόλη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δυόμισι μήνες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» και αναπτύχθηκε η πυροσβεστική, σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήγματα με τουλάχιστον 12 πυραύλους άγνωστου τύπου.

Αντεπίθεση στο Azovstal – Χτύπημα σε πολεμικό πλοίο του ρωσικού στόλου

Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται και στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, Azovstal. Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να περνούν στην αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων.

Στις εγκαταστάσεις του Azovstal έχουν παραμείνει περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί πολεμιστές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ενώ βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι άμαχοι. Είναι το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη του νότιας Ουκρανίας.

Επιπλόν, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα σύγχρονο πλοίο εφοδιασμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο πήρε φωτιά, όπως ανέφερε την Πέμπτη εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού. Ο Σέρχιι Μπράτσουκ, τόνισε σε μήνυμά του στο Telegram, ότι το ρωσικό Vsevolod Bobrov χτυπήθηκε κοντά στο Φιδονήσι, περιοχή όπου έχουν ενταθεί οι μάχες τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το νησί βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.