Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επέκρινε χθες Τρίτη (26/4) την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείεται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε και σημείωσε πως οι δυτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα μακρύ πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής, της ρωσικής διπλωματίας είπε πως ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμάται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Σε αυτά τα σχόλια απάντησε κι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Τόνισε πως αποτελούν μέρος «ενός μοτίβου δηλώσεων που κλιμακώνουν την ένταση». Χαρακτήρισε τα λόγια του και εκείνος ανεύθυνα και «μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία».

«Το να μιλάει κανείς ελαφρώς για πυρηνικά όπλα και πυρηνική κλιμάκωση είναι εντελώς ανεύθυνο. Είναι η ύψιστη μορφή ανευθυνότητας», δήλωσε ο Πράις και συμπλήρωσε: «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες των Ρώσων, τί κάνουν και τί δεν κάνουν», και υπογράμμισε πως η αμερικανική πλευρά δεν βλέπει λόγο, επί του παρόντος, ώστε να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων.