Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βραδινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό μίλησε για το θάνατο και την καταστροφή που συνάντησε στις πόλεις Στογιάνκα, Ιρπίν και Μπούκα που πρόσφατα απελευθερώθηκαν και επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (4/4).

«Οι σοροί των νεκρών, των Ουκρανών που σκότωσαν, έχουν ήδη μεταφερθεί από τους περισσότερους δρόμους. Στις αυλές, όμως, στα σπίτια, οι νεκροί παραμένουν», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Οι πόλεις είναι απλά κατεστραμμένες. Καμένος στρατιωτικός εξοπλισμός στους δρόμους, διαλυμένα αυτοκίνητα. Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις τα σημάδια από τις σφαίρες πάνω σε αυτοκίνητα όπου υπάρχει η αναγραφή παιδιά».

Στην Μπούκα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Είναι πιθανό», ανέφερε, «η λίστα των θυμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερη όταν θα ψάξουμε σε ολόκληρη πόλη», τόνισε σχετικά με την Μπούκα. «Κι αυτό πρόκειται μονάχα για μια πόλη. Υπάρχουν ήδη αναφορές πως ο αριθμός των νεκρών των εισβολέων να είναι ακόμη μεγαλύτερος στην Μποροντιάνκα και σε κάποιες άλλες πόλεις που απελευθερώθηκαν. Σε πολλά χωριά των απελευθερωμένων περιοχών του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Σούμι, οι εισβολείς έκαναν πράγματα που οι ντόπιοι είπαν πως δεν είχαν δει ούτε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 80 χρόνια πριν. Οι εισβολείς θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ουκρανία κάνει «ότι είναι δυνατόν ώστε να ταυτοποιηθούν όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που ενεπλάκησαν σε αυτά τα εγκλήματα όσο ταχύτερα γίνεται. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους τιμωρήσουμε. Αυτό θα γίνει από κοινού μεταξύ του κράτους μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών θεσμών, ιδίως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

«Όλα τα εγκλήματα των εισβολέων», πρόσθεσε, «είναι καταγεγραμμένα. Η αναγκαία διαδικασία προκειμένου να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη κάθε ένοχο Ρώσο στρατιωτικό για κάθε έγκλημα που διέπραξε. Θα έρθει η ώρα που κάθε Ρώσος θα μάθει όλη την αλήθεια για το ποιος από τους συμπολίτες τους σκότωσε, ποιος έδωσε τις εντολές, ποιος έκανε τα στραβά μάτια στους φόνους. Θα τα εδραιώσουμε όλα αυτά και θα τα κάνουμε γνωστά σε όλο τον κόσμο»

Θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανήγγειλε στο διάγγελμά του πως θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, για τους οποίους η κυβέρνησή του και δυτικές χώρες κατηγορούν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

The time will come when every Russian will learn the whole truth about who of their fellow citizens killed. Who gave…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, April 4, 2022