Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στην Μπούκα που σημειώθηκε σφαγή αμάχων – με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να προκαλούν ανατριχίλα- και κατηγόρησε ευθέως την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA, ο Ουκρανός πρόεδρος φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από στρατιώτες επισκέφθηκε τον δρόμο στον οποίο εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων και μίλησε με κατοίκους της περιοχής. «Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούκα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον πενήντα από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έπεσαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.

Αντιθέτως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρεί ότι η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούκα είναι μια «ψευδής επίθεση» με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοροί «τοποθετήθηκαν» εκεί και πως οι εικόνες αυτών και η ψευδής, όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή των γεγονότων από την Ουκρανία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δυτικές χώρες και την Ουκρανία.