Οι ολλανδικές αρχές έχουν «παγώσει» ή κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Ο Κλάας Κνοτ γνωστοποίησε τα παραπάνω στοιχεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το κοινοβούλιο ότι η Ολλανδία είχε κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία μόλις 6 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να σας πω ότι στο μεταξύ έχουμε παγώσει ή κατασχέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ… και εκτιμώ ότι θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, συμπληρώνοντας ότι «αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή».

Η Μόσχα λυπάται πολύ για την αναστολή της αποστολής ExoMars

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε το βράδυ χθες Πέμπτη (17/3) ότι λυπάται πάρα πολύ για την αναστολή της ρωσο-ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε σχέση με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Οι Ευρωπαίοι αποσύρονται από το σχέδιο ExoMars. Είναι ένα πολύ θλιβερό γεγονός για όλους τους λάτρεις του διαστήματος», γράφει ο Ρογκόζιν στο Telegram, καθώς η αποστολή ExoMars προέβλεπε την εκτόξευση τον Σεπτέμβριο ενός εξερευνητικού οχήματος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας με προορισμό τον πλανήτη Άρη, με τη βοήθεια ενός ρωσικού εκτοξευτή και ενός ρωσικού συστήματος προσεδάφισης.

«Είναι πολύ λυπηρό», υπογράμμισε.

Νωρίτερα για την ακρίβεια, το Συμβούλιο της ESA, το οποίο συνεδρίασε στο Παρίσι στις 16-17 Μαρτίου, αξιολόγησε την κατάσταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας λόγω Ουκρανίας και αποφάσισε μεταξύ άλλων, και μάλιστα ομοφώνως, ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή στον Άρη του ευρωπαϊκού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars, που επρόκειτο να γίνει φέτος.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μια γρήγορη έρευνα για να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να προχωρήσει η αποστολή του ρόβερ.