Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ύστερα από την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, ενώ Ζελένσκι και Πούτιν επιδόθηκαν σε «πόλεμο» δηλώσεων, μέσω ξεχωριστών διαγγελμάτων, που έκανε ο καθένας.

Η Χερσώνα μετά από σφοδρές μάχες έπεσε στα χέρια των Ρώσων, ενώ στη Μαριούπολη έχουν εγκλωβιστεί περίπου 400.000 άνθρωποι, με την πόλη να έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς. Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών και ΜΜΕ του εξωτερικού αναφέρουν ότι στο «στόχαστρο» του ρωσικού στρατού βρίσκονται Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Οδησσός, όπως και υποδομές στα αστικά κέντρα.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου συζήτησαν και το θέμα της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Καθησυχαστική είναι, πάντως, η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας. Τόνισε πως δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter.

Εκρήξεις και φωτιά στο πηρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια – Θα είναι 10 φορές χειρότερα από το Τσερνόμπιλ, λέει ο Κουλέμπα

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό και πυρά του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενερχοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram. «Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις με βαριά όπλα», υποστήριξε. Ανέφερε επίσης πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος». Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ τονίζουν πως λόγω των πυρών που συνεχίζονται δεν μπορούν να επιχειρήσουν και να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. «Ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων εχθρικών επιθέσεων των κτιρίων και των μονάδων, πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο, έχει πάρει φωτιά», δήλωσε σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Έκανε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Το ίδιο ζήτησε κι ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. O Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε πως αν εκραγεί, η ισχύς θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Ντι Μάιο: Εργαζόμαστε για να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Piazzapulita, τόνισε πως «εργαζόμαστε με την ΕΕ την G7 και μαζί με τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) σοβαρά», σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η δήλωση έφτασε δύο μόλις μέρες αφού ο ίδιος ο Ντι Μάιο είχε αποκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χειρότερο από ζώο», δήλωση για την οποία ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε εν μέρει την Πέμπτη (3/3), λέγοντας πως «ένας εκπρόσωπος των θεσμικών οργάνων δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί πολύ υψηλούς τόνους, αλλά καθημερινά βλέπουμε εικόνες της Ουκρανίας που σοκάρουν. Δεν θέλω να προσβάλλω προσωπικά κανέναν, αλλά επαναλαμβάνω ότι ο πόλεμος του Πούτιν είναι φρικτός και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Live εικόνα από το Κίεβο

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό NEXTA ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Ενέργκονταρ, ενώ οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν για προέλαση του ρωσικού στρατού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια.

Οι Ουκρανοί πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και με φτυάρια και μπουλντόζες σκάβουν χαρακώματα, ενώ με τα μπάζα από τα κτίρια που κατέρρευσαν λόγω των βομβαρδισμών, στήνουν οχυρωματικά έργα. Παράλληλα, αρκετοί διοργανώνουν συσσίτια για τον πληθυσμό που διαμένει στα καταφύγια, καθώς αρκετοί Ουκρανοί έχουν εγκλωβιστεί στις μεγάλες πόλεις, ενώ άλλοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ειδικά χωρίς να δώσουν μάχη.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα από ένα κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο και έγραψε το εξής:

«Κάθε φορά που οι Ρώσοι ψεύτες λένε ότι δεν ρίχνουν βόμβες σε πόλεις της Ουκρανίας, δείξτε αυτή τη φωτογραφία μιας πολυκατοικίας στην Borodyanka, στην περιοχή του Κιέβου. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την πόλη για δύο ημέρες, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Σταματήστε τώρα τη βάρβαρη Ρωσία. Κλείστε τον ουρανό της Ουκρανίας. Δράσε τώρα!».

Διαπραγματεύσεις σε τεταμένο κλίμα

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Λευκορωσία, με τους διπλωμάτες να ανταλλάσουν χειραψίες με αμήχανα χαμόγελα.

Οι διπλωματικές αποστολές συμφώνησαν να διεξαχθεί και τρίτος γύρος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την εισβολή της Μόσχας, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. «Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακίμια, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook ο οποίος είχε τραβήξει τα βλέμματα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με το μαύρο καπέλο.

Через два часа стартуем. Программа минимум – гуманитарные коридоры. Далее, по обстоятельствам.

Posted by David Braun on Thursday, March 3, 2022

«Πόλεμος» δηλώσεων Ζελένσκι και Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικές δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης (3/2) δήλωσε ότι θα παλέψει για να παραμείνει ελεύθερη η χώρα του, ενώ τόνισε πως πρέπει να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε. Εμείς είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού. Προφανώς δεν έχω τίποτα εναντίον του λαού της Ρωσίας, αλλά πρέπει να βγουν στους δρόμους και να πουν στον Πούτιν να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα ήμουν πολιτοφύλακας σήμερα. Θα ήμουν ή στην ανθρωπιστική βοήθεια ή θα πυροβολούσα όπου μου λέγανε», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

They wanted to destroy us so many times. They failed. We've been through so much! And if someone thinks that, having…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 3, 2022

Λίγη ώρα μετά, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα και τόνισε ότι «οι Ρώσοι στρατιώτες ενεργούν γενναία ως πραγματικοί ήρωες και θυσιάζουν τη ζωή τους. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός».

«Κανείς δεν θα μας απειλήσει με πυρηνικά», είπε μεταξύ άλλων και ξεκαθάρισε πως «οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν», χαρακτηρίζοντας ξανά την ουκρανική κυβέρνηση ως Ναζί.