Η Ουκρανία προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται «υπό κατοχή», μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform. Παράλληλα, οι αρχές της χώρας προειδοποιούν για την προέλαση του ρωσικού στρατού σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, στη Ζαπορίζια.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι… Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιωματούχος της Βουλής Λουντμίλα Ντενίσοβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν νωρίτερα σήμερα πως το κονβόι των Ελλήνων που επέλεξαν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, χρειάζεται να διανυκτερεύοσει στη χώρα απόψε, λόγω των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, πλέον, από την πόλη αυτή.

«Επιχειρήσεις για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια»

Την ίδια στιγμή, και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για 7η ημέρα σήμερα, το Κίεβο διαμηνύει πως οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες.

Σημείωσαν, ακόμη, ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας ζητά από τις ΗΠΑ ο Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αξίζει να αναφερθεί πως λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είχε αναρτήσει φωτογραφία που απεικονίζει βομβαρδισμένο κτίριο στο Κίεβο, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του:

«Κάθε φορά που οι Ρώσοι ψεύτες λένε ότι δεν ρίχνουν βόμβες σε πόλεις της Ουκρανίας, δείξτε αυτή τη φωτογραφία μιας πολυκατοικίας στην Borodyanka, στην περιοχή του Κιέβου. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την πόλη για δύο ημέρες, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Σταματήστε τώρα τη βάρβαρη Ρωσία. Κλείστε τον ουρανό της Ουκρανίας. Δράστε τώρα!».