Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου στη Λευκορωσία, με τις δύο πλευρές – σύμφωνα με το Reutes που επικαλείται Ουκρανό διαπραγματευτή, πως θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν ωστόσο σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Η στιγμή που η ουκρανική αντιπροσωπεία μπαίνει στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων

Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την εισβολή της Μόσχας, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

«Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακίμια, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook ο οποίος είχε τραβήξει τα βλέμματα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με το μαύρο καπέλο.

Через два часа стартуем. Программа минимум – гуманитарные коридоры. Далее, по обстоятельствам.

Posted by David Braun on Thursday, March 3, 2022

Ζελένσκι: Δεν φοβάμαι να πεθάνω, δεν θα παραδοθώ

Λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ζελένσκι προχώρησε σε νέες δηλώσεις, λέγοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε. Εμείς είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού. Προφανώς δεν έχω τίποτα εναντίον του λαού της Ρωσίας, αλλά πρέπει να βγουν στους δρόμους και να πουν στον Πούτιν να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα ήμουν πολιτοφύλακας σήμερα. Θα ήμουν ή στην ανθρωπιστική βοήθεια ή θα πυροβολούσα όπου μου λέγανε. Το μόνο που δεν θα έκανα ποτέ θα ήταν να παραδώσω το όπλο και να παραδοθώ στην άλλη πλευρά.

Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι άλλο, υπερασπιζόμαστε τα σπίτια και το έδαφός μας. Θα μείνουμε όλοι μέχρι το τέλος. Είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος και προφανώς θέλω να συνεχίσω να ζω. Δεν θα φοβηθώ να χάσω τη ζωή μου για την ελευθερία και τη ζωή των παιδιών μου. Νιώθω ότι δεν έχω το δικαίωμα να φοβάμαι ούτε να το λέω».

Πούτιν: Κανείς δεν θα μας απειλεί με πυρηνικά, οι Ουκρανοί εμποδίζουν αμάχους να φύγουν

Διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τη νέα συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες ενεργούν γενναία ως πραγματικοί ήρωες και θυσιάζουν τη ζωή τους. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός», ανέφερε αρχικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Κανείς δεν θα μας απειλήσει με πυρηνικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως ειδική στρατιωτική επιχείρησης.

«Οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν», είπε ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας ξανά την ουκρανική κυβέρνηση ως Ναζί.