Οι αμερικανικές πολιτείες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων και φέτος τα νούμερά τους έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

Κάπου 64 εκατ. επιστολικές ψήφοι κατατέθηκαν επισήμως πριν από τη μέρα των εκλογών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «New York Times», ένα ρεκόρ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτή η πλημμύρα των επιστολικών ψήφων όχι μόνο περιπλέκει την καταμέτρηση, αλλά μπορεί να μετασχηματίσει άρδην ακόμα και τον τρόπο που ψηφίζουν οι Αμερικανοί.

Όσο η καταμέτρηση συνεχίζεται, οι «New York Times» προβλέπουν χάος σε πολλές πολιτείες, καθώς έχουν διαφορετικά συστήματα καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, ένα χάος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δικαστικές μάχες. «Ειδικά από το εκλογικό επιτελείο του Τραμπ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η Βόρεια Καρολίνα επεξεργάζεται αυτές τις επιστολικές ψήφους εδώ και βδομάδες και έχει καταμετρήσει πάνω από 95% των ψήφων. Στη νευραλγική Πενσιλβάνια ωστόσο ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μπλοκάρει οποιαδήποτε καταμέτρηση πριν από τη μέρα των εκλογών.

Οι «Times» παρατηρούν οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ψηφίζουν με επιστολική ψήφο παρά Ρεπουμπλικανοί, κι αυτό έχει τη σημασία του για τον Τραμπ και τις προσπάθειές του να θέσει εν αμφιβόλω τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

«Δεν με νοιάζει πόσο σκληρά προσπαθεί ο Τραμπ, δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα, που να μπορεί να κάνει για να σταματήσει τον κόσμο αυτού του έθνους από το να ψηφίσει, όσο κι αν το προσπαθεί», είπε στο Πίτσμπουργκ ο Μπάιντεν.

Κολοράντο, Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Χαβάη και Γιούτα ψήφιζαν με επιστολική ψήφο πολύ πριν την πρόσφατη πανδημία, δείχνοντας τον δρόμο και σε αυτές τις εκλογές.

Το τοπίο με τις επιστολικές ψήφους είναι ωστόσο θολό. Υπάρχουν τέτοιες ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στον προορισμό τους.

Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, για τους Δημοκρατικούς κυρίως, καθώς υπάρχουν πολιτείες που αξιώνουν να έχουν φτάσει όλες οι επιστολικές ψήφοι μέχρι τη μέρα των εκλογών. Άλλες πάλι δίνουν ένα μικρό περιθώριο μερικών ημερών.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και Ρεπουμπλικανοί που αντιδρούν για τις επιθέσεις του Τραμπ στην επιστολική ψήφο, νιώθοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του κόμματος να αποκτήσει έρεισμα σε αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας.

Πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα των προεδρικών εκλογών όταν και αν καταμετρηθούν αυτές οι ψήφοι, μένει να φανεί…