Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Και πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν οι ποικίλες εμπειρίες που ζει ο επισκέπτης του νησιού, μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη; Μία από αυτές και η βόλτα στο Κάστρο της Νάξου, τη ζωντανή, μεσαιωνική καστροπολιτεία από τις ελάχιστες στη χώρα που κατοικούνται μέχρι σήμερα -μεταξύ άλλων και η Μονεμβασιά, το κάστρο των Ιωαννίνων καθώς και τα Μεστά στη Χίο.

Κάστρο Νάξου: Μια ζωντανή καστροπολιτεία που κατοικείται μέχρι σήμερα

Σαν ένα ταξίδι με χρονομηχανή μοιάζει η βόλτα στο Κάστρο της Νάξου, στη Χώρα του νησιού, μία εμπειρία που ο κάθε ταξιδιώτης αξίζει να βιώσει. Η μέχρι σήμερα ζωντανή καστροπολιτεία του δημοφιλούς νησιού των Κυκλάδων, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πολύβουο λιμάνι της Νάξου και μοιάζει με έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Το ενετικό κάστρο της Χώρας πλημμυρίζει με ηρεμία και γαλήνη όποιον το επισκεφτεί, ενώ η αρχοντιά που το χαρακτηρίζει κάνει την εμπειρία εδώ να μοιάζει με αληθινό παραμύθι.

Παραδοσιακά σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο και 15ο αιώνα με τα χαρακτηριστικά οικόσημα καθολικών ευγενών, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, γραφικά σκαλοπάτια, κουκλίστικες αυλές με ολάνθιστα λουλούδια συνθέτουν την εικόνα του ενετικού κάστρου που μαγεύει κάθε φορά τον επισκέπτη που θα βρεθεί στα «σωθικά» του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ζωντανές μεσαιωνικές καστροπολιτείες που κατοικούνται, με τους απόγονους των Ενετών να βρίσκονται σε αυτό μέχρι σήμερα. 

Η ίδρυσή του οφείλεται στον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος όταν κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου και δημιούργησε το λεγόμενο Δουκάτο του Αιγαίου με έδρα τη Νάξο, ίδρυσε και το κάστρο το 1207, περιμετρικά από το οποίο χτίστηκαν 12 μεγάλοι πύργοι -σήμερα σώζεται μόνο εκείνος του Γλέζου. Έτσι, ο μεσαιωνικός οικισμός του κάστρου της Νάξου δεν αποτέλεσε μόνο τόπο κατοικίας για τους Ενετούς, αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τους κέντρο.

Για να εισέλθει κανείς στην ζωντανή καστροπολιτεία της Χώρας του νησιού υπάρχουν δύο πύλες, ωστόσο η κεντρική Πύλη, γνωστή και ως Τρανή Πόρτα, με την βαριά ξύλινη πόρτα είναι εκείνη που θα σας οδηγήσει απευθείας στα σημαντικότερα αξιοθέατα του κάστρου.

Κάστρο Νάξου: Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ενετικής καστροπολιτείας

Πρώτη στάση στον Πύργο Della Rocca Barozzi, ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αρχοντικό όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν το Ενετικό και Λαογραφικό Μουσειό.

Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο από εδώ ο επισκέπτης οδηγείται στην κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η Μητρόπολη των Καθολικών, με την βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, η οποία απεικονίζεται σε όρθια στάση.

Το κεντρικό τμήμα του κάστρου, που πλέον μοιάζει με πέτρινο ερείπιο, τραβά τα βλέμματα, ενώ στην πλατεία συναντώνται, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, η Καπέλλα Καζάτζα καθώς και η Σχολή και Μονή Ουρσουλινών, που πλέον λειτουργεί ως πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής.