Αν ένας προορισμός στη Λακωνία έχει συνδυάσει το όνομά του με το ρομαντισμό και τη γραφικότητα αυτός σίγουρα είναι η Μονεμβασιά. Μία από τις ελάχιστα κατοικημένες καστροπολιτείες της χώρας μέχρι σήμερα -ανάμεσα στις υπόλοιπες αυτή των Ιωαννίνων και τα Μεστά στη Χίο- πρόκειται για ένα μέρος τόσο γοητευτικό, που στην κυριολεξία μοιάζει ουτοπικό -όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται!

Στη Μονεμβασιά, λοιπόν, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και η αίσθηση μόλις διαβεί κανείς την είσοδο του κάστρου ότι το παραμύθι με τον ιππότη και την πριγκίπισσα ξεκινά, είναι παντού διάχυτη. Παραμένοντας γοητευτική και ακαταμάχητη όλες τις εποχές του χρόνου, είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η άνοιξη της ταιριάζει… γάντι!

Μονεμβασιά: Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»

Γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ σε μικρογραφία, η Μονεμβασιά, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

Μονεμβασιά: Σεργιάνι σε μία από τις πιο ρομαντικές καστροπολιτείες της χώρας

Η παλιά πόλη της, γνωστή και ως Επάνω Κάστρο, είναι ένας εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει, καθώς η πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Τέλος, μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε.