Τα Μεστά είναι από τις ελάχιστες καστροπολιτείες που κατοικούνται μέχρι σήμερα στη χώρα μας -ανάμεσα στις υπόλοιπες η Μονεμβασιά και το Κάστρο των Ιωαννίνων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό που κάνει το μεσαιωνικό χωριό της Χίου τόσο ξεχωριστό. Είναι η λαβυρινθώδης δομή του, το έντονο άρωμα Μαστίχας -πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα Μαστιχοχώρια της Μυροβόλου Νήσου- αλλά και η μυστηριακή ατμόσφαιρά του που λειτουργεί σαν χρονομηχανή, που ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν.

Τα Μεστά, χωρίς καμία υπερβολή, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Χίου, αλλά και του Αιγαίου γενικότερα. Ένα πραγματικό πέτρινο στολίδι της Χίου, που συναντάται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη του νησιού και ξελογιάζει τους επισκέπτες τόσο με τις υπέροχες εικόνες όσο και με το μεθυστικό άρωμα της μαστίχας.

Ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο, το μεσαιωνικό χωριό στην ουσία είναι ένας πέτρινος λαβύρινθος με καμάρες, περάσματα και γραφικές γωνιές από τον οποίο σίγουρα δεν θα θέλετε να απελευθερωθείτε.

Μεστά: Ένα μεσαιωνικό χωριό με αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου

Η όλη μαγεία του χωριού κρύβεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου που το χαρακτηρίζει, η οποία πηγάζει από την βυζαντινή περίοδο. Τα σπίτια, τα οποία είναι χτισμένα από πέτρα το ένα δίπλα στο άλλο και ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργούν μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση επιδρομών. Πέτρινα σοκάκια με εντυπωσιακές καμάρες, συνθέτουν μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας.

Στα όσα σίγουρα αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη η πλατεία του χωριού, η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.

Στο μοναδικό «ανοιχτό» χώρο της καστροπολιτείας, δηλαδή την πλατεία του χωριού, θα βρείτε καφέ και μεζεδοπωλεία για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.