Μία εξόρμηση από το κλεινόν άστυ πάντα αποτελεί καλή ιδέα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο ενδεχόμενο, ακόμη και της ημερήσιας εκδρομής από την Αττική. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται με καλό φαγητό και τη φύση σε όλο της το μεγαλείο, όπως συμβαίνει και με τα τρία χωριά παρακάτω, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αττική για ημερήσιες εκδρομές που μένουν αξέχαστες.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας

Έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τις ορεινές αποδράσεις, καθώς βρίσκονται φωλιασμένα στο βουνό της Ζήρειας, στην Ορεινή Κορινθία. Τα Τρίκαλα Κορινθίας, χτισμένα σε υψόμετρο από 900 έως 1.100 μέτρα, είναι ένας μικρός χειμερινός παράδεισος, κρυμμένος μέσα σε ένα υπέροχο ελατοδάσος. Αποτελούνται από τρεις συνοικίες τα Άνω, Μέσα, και Κάτω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.100, 1.00 και 900 μέτρων αντίστοιχα. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς και σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας. Στο δημοφιλή χειμερινό προορισμό θα βρείτε οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά, νόστιμα πιάτα.

Στενή, Εύβοια

Στενή Ευβοίας

Μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο γεμάτο με καστανιές, πλατάνια, μαύρη ελάτη και γάργαρα, τρεχούμενα νερά στην καρδιά της Κεντρικής Εύβοιας, το χωριό της Στενής, αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους κατοίκους της Χαλκίδας, καθώς συναντάται σε απόσταση μόλις 30 χλμ., όσο και για τους Αθηναίους που αναζητούν κοντινούς προορισμούς για αναζωογονητικές εξορμήσεις.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις παρυφές του όρους Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και αποτελείται από τρεις οικισμούς, την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι, ενώ από την κεντρική πλατεία του ξεκινούν μονοπατάκια που οδηγούν σε όλα τα σημεία του.

Σε αυτήν, μάλιστα, κάτω από τους γεροπλάτανους και δίπλα στις χαρακτηριστικές βρύσες βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεδάκια και οι οικογενειακές ταβέρνες του χωριού, οι οποίες φημίζονται τόσο για τα ψητά στη σούβλα, όσο και για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά τους.

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Άνω Δολιανά

Αμφιθεατρικά χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, τα Άνω Δολιανά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, με τους Αθηναίους να τα επιλέγουν κυρίως για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Βρίσκονται περίπου 2,5 ώρες από το κέντρο της Αθήνας και μισή ώρα μετά την Τρίπολη ανηφορίζοντας το φιδογυριστό δρόμο, ενώ πρόκειται και για το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάται πλησιάζοντας τον Πάρνωνα.

Ο χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός αποτελείται από πετρόχτιστα, προσεγμένα κτίρια (από το ντόπιο, λευκό μάρμαρο από τα αρχαία λατομεί με το οποίο έχουν χτιστεί και σπουδαίοι αρχαίοι ναοί της Πελοποννήσου) παραδομένα στην «αγκαλιά» ενός υπέροχου δάσους από καστανιές, πλατάνια και έλατα.

Η πλατεία του χωριού γεμάτη με πλατάνια διαθέτει παραδοσιακά καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ζεστό και οικείο φαγητό. Η θέα από το χωριό προς τον κάμπο της Τρίπολης στα σημεία αναφοράς του.